League of Legendsin Kevätkausi saatiin pakettiin viime viikonloppuna ja nyt on hyvä aika tarkastella mitä opimme tästä keväästä.

G2 Esports hallitsee Eurooppaa, mutta maailman kärkeen on vielä matkaa

League of Legendsin -mestaruussarjan Euroopassa voittanut G2 Esports hallitsi kautta ylivoimaisesti. Joukkue saavutti runkosarjassa 12 voittoa 13:sta mahdollisesta. Ainoa merkintä joukkueen häviö sarakkeeseen tuli kauden päätöskierroksella, kun hurmoksessa pelannut ROCCAT kaatoi G2:den heille merkityksettömässä ottelussa.

Sama meno jatkoi pudotuspeleissä, kun joukkue kaatoi ensin välierissä Fnaticin ja sen jälkeen finaalissa Unicorns of Loven vakuuttavasti päässen näin juhlimaan mestaruutta jo kolmatta kertaa peräkkäin.

Mestaruus oli G2:den kolmas sitten viime kevään ja joukkue onkin hallinnut sarjaa oikeastaan miten haluaa. Keväällä käyty IEM Katowice kuitenkin osoitti, että kilpailu maailman terävässä kärjessä on tiukkaa. G2 nimittäin hävisi kyseisen turnauksen finaalissa Taiwanilaiselle Flash Wolvesille. Joukkueen todellinen taso mitataan tänä viikonloppuna alkaneessa Keskikauden kutsukilpailussa(Mid season invitational), jossa joukkue kilpailee muun muassa Korean, Pohjois-Amerikan ja Kiinan sarjojen voittajia vastaan.

Jokatapauksessa G2 Esports on osoittanut olevansa Euroopan valtias, eikä joukkueelle näytä tällä hetkellä olevan pysäyttäjää Euroopassa.

Voittamisen kulttuurilla on väliä

Viime aikoina totuttua heikommin menestyneen Fnaticin kausi oli mennä kokonaan vihkoon, kun ihme nousun loppukaudesta tehnyt ROCCAT uhkasi pudottaa joukkueen pudotuspeleistä. Fnaticin pelastuksesi osui kauden viimeinen peli, jossa joukkue onnistui kaatamaan Misfitsin.

Pudotuspeleihin joukkue lähti selvänä altavastajaana. Ensimmäisellä kierroksella vastaan tulleen H2k-Gamingin piti kauden aiempien näyttöjen valossa pyyhkiä Fnaticillä lattiaa. Toisin kuitenkin kävi. Fnatic vei pelin puhtaasti 3-0 ja eteni välieriin.

Välierävastus G2 osottautui Fnaticille liian kovaksi, mutta pronssiottelussa Fnatic osoitti, että joukkue hallitsee tiukat paikat ja voitti Misfitsin jo toistamiseen kauden aikana.

Fnaticin runkosarja oli siis lähes katastrofaalinen, mutta pudotuspeleissä joukkue onnistui vääntämään itsensä kolmanneksi. Suuri syy tähän oli varmasti organisaation sisällä vallitseva voittamisen kulttuuri.

League of Legendsissä Fnatic on päässyt aikanaan juhlimaan Euroopan LCS:n voittoa useammankin kerran. Tämän lisäksi joukkue on sijoittunut maailmanmestaruuskisoissa neljän parhaan joukkoon ja päässyt IEM Katowicen finaaliin useampaan otteeseen.

Näiden lisäksi Fnatic on kunnostautunut myös muissa peleissä. Kaikki varmasti tuntevat organisaation paremmin Counter-Strike: Global Offensiven puolelta, jossa joukkue oli pari vuotta taaksepäin lähes voittamaton.

Vaikka joukkue League of Legendsissä on lähes täysin eri kuin sen kukoistuksen aikaan, vallitsee organisaation sisällä voittamisen kulttuuri. Organisaatiossa tiedetään miltä voittaminen tuntuu ja se on varmasti kantautunut myös uusien pelaajien otteisiin pelirajoista välittämättä.

Aika aikaansa kutakin

League of Legendsin entinen eurooppalainen huippujoukkue Origen romahti tällä kaudella täydellisesti. Joukkue hävisi kauden jokaisen ottelunsa karsintapelit mukaan lukien ja putosi näin ollen haastajasarjaan.

Kaukana on ajat kun joukkue sijoittui vielä maailmanmestaruuskilpailuissa neljän joukkoon tai pärjäsi edes Euroopan tasolla. Joukkue joutuu nyt hakemaan vauhtia alasarjasta ja eikä joukkueen tulevaisuus näytä kovinkaan ruusuiselta.

Origenin putoaminen alaspäin osoittaa, että kaikella on aikansa. kysymys kuuluukin, onnistuuko joukkue nousemaan tuhkista ja palaamaan takaisin huipulle?

Onnistumiset ruokkivat toisiaan

Artikkelin loppuun vielä lyhyesti ROCCATista. Kauden ensimmäiset viisi viikkoa nollilla vetänyt joukkue sai ensimmäisen voittonsa runkosarjan seitsemännellä viikolla Origenista ja loppu on historiaa. ROCCAT marssi voittotilin avattuaan voitosta toiseen ja kaatoi jopa ylivoimaisesti kautta hallinneen G2 Esportsin.

Merkille pantavaa on, että ROCCAT pelasi koko kauden samalla joukkueella. Kaudella pahasti flopannut Origen vaihtoi parikin pelaajaa ja potkut sai muun muassa supporttina pelannut Aleksi “Hiiva” Kaikkonen. Origenin kurssi ei kuitenkaan muuttunut muutoksista huolimatta. Kauden aikana myös Vitalityn ja Fnaticin kokoonpanoihin tuli muutoksia. Näistä joukkueista parhaiten vaihdot onnistyi hyödyntämään Fnatic.

ROCCATin kohdalla tilanne oli toinen. Palaset loksahtivat kohdalleen ilman pelaajavaihtoja. Ensimmäinen voitto toi joukkueelle itseluottamusta ja, kun vielä samalla viikolla joukkue haki toisenkin voiton, oli pohja voittoputkelle luotu. Joukkue pääsi niin sanottuun hurmostilaan. Ennen häviöksi kääntyneet tiukat tilanteen alkoivatkin kääntyä voitoiksi ja joukkue luotti itseensä ja tekemiseensä. Yksi onnistuminen muuttui sarjaksi onnistumisia. Onkin hauska nähdä pystyykö ROCCAT toistamaan temppunsa kesäkaudella.