Elokuussa CS:GO-kentässä räjähti, kun CS:GOn veteraanituomari Michal Slowinski paljasti Twitter-tilillään niin sanotun valmentajabugin käytön. Kyseistä bugia hyödyntämällä valmentaja pystyisi näkemään vastustajan pelaajien liikkeet missä tahansa kartan osassa ja saisi näin omalle joukkueelleen informaatiota. Kyseistä bugia käyttäneiden valmentajien joukossa on maailman kärkijoukkueiden valmentajia, kuten esimerkiksi suomalaisen ENCEn Slaava “Twista” Räsänen, Mousesportsista erotettu Allan “Rejin” Petersen sekä OG:n Casper “ruggah” Due. Yhteensä bugin käytöstä on tähän mennessä rangaistu 37 valmentajaa.
- Lue myös: CS:GO – tuomarista sometähdeksi – ”En uskonut, että löytäisin enemmän kuin yhden jutun”
- Lue myös: Huippuvalmentajille pitkät pelikiellot – syynä bugin hyödyntäminen!
E-urheiluvalmennusta tarjoavan Incoachin perustaja Christian Joutsenvuori yllättyi luettuaan kyseisestä bugista ensimmäisen kerran. Sen jälkeen tuli pettymys.
– Yllätyin varsinkin siitä, etten itse ollut edes tietoinen bugista ennen uutisointia. Samalla myös petyin bugia käyttäneisiin valmentajiin, sillä valmentajien rooli e-urheilussa hakee tällä hetkellä paikkaansa. Pelkäsin, että se syö vakuuttavuutta valmentajilta, Joutsenvuori kuvailee.
Joutsenvuori on itse viettänyt paljon aikaa CS:GOn parissa niin pelaten kuin valmentaenkin. Uran varrelta löytyy niin kilpapelaamista Enhanced Esportsin pelinsisäisenä johtajana kuin toimimista Veto Esportsin managerina ja valmentajana sekä RPEAT Esportsin päävalmentajana.
– Toisaalta olin helpottunut siitä, etten ollut itse aiemmin tietoinen bugista, sillä luultavasti myöskään joukkueet joita olen valmentanut eivät ole olleet tietoisia että tällainen on edes olemassa, Joutsenvuori pohtii.
Valmentajan lähdön vaikutukset näkyvät pidemmällä aikavälillä
Organisaatiot ovat kohdelleet bugin käytöstä kiinni jääneitä valmentajia hyvin eri tavoin. Esimerkiksi Mousesports erotti valmentajansa sen jälkeen, kun toimitsijakielto julkaistiin. OG taasen jatkaa Duen kanssa sen jälkeen, kun hän on kärsinyt rangaistuksensa. ENCE siirsi Räsäsen analystiksi, ja etsii uutta valmentajaa.
- Lue myös: ENCE etsii uutta valmentajaa CS:GO-tiimilleen!
- Lue myös: Mousesports teki päätöksensä: Valmentajabugia hyödyntänyt valmentaja erotettu
– On todella vaikea ottaa kantaa siihen, mikä ratkaisu on oikein. Kun olin Veto Esportsin manageri ja valmentaja, meillä oli nollatoleranssi kaikkeen vilppiin. Ihmisenä haluaisin tietyllä tavalla antaa sen toisen mahdollisuuden, Joutsenvuori miettii organisaatioiden tapaa kohdella valmentajia.
– Kyllä varmasti fanien on huomattavasti helpompaa antaa anteeksi, mutta bisnestä tekevä organisaatio ei välttämättä pysty olemaan niin anteeksiantava. Ei tähän ole yhtä oikeaa tapaa, Joutsenvuori summaa.
Valmentajan läsnäoloon ja tukeen tottuneille joukkueille valmentajan menetys voi pidemmällä aikavälillä näkyä suoritustason laskuna. Valmentaja auttaa joukkuetta eri ongelmien käsittelyssä, ja valmentajan puuttuessa näiden asioiden käsittely voi vaikeutua ja se voi aiheuttaa joukkueissa sisäisiä ongelmia. Lisäksi valmentajan lähteminen lisää pelaajien painetta ja työmäärää.
– Varsinkin kun puhutaan huipputason pelaamisesta ja valmentamisesta, niin mietitään jos vaikka zonic joutuisi lähtemään Astraliksesta. Se olisi iso menetys, varsinkin kun joukkueessa on ollut rosterimuutoksia. Se voisi hidastaa tai stopata koko joukkueen kehityksen, Joutsenvuori antaa esimerkiksi.
Joutsenvuoren mielestä Suomessa valmentajatilanne on tällä hetkellä kohtuullisen hyvä. Useilta suomalaisilta joukkueilta löytyy valmentaja, ja ruohonjuuritason valmennustakin on tarjolla runsaasti, ja se on myös suurilta osin laadukasta. Silti suuressa kuvassa valmentajia e-urheilun parissa on melko vähän, ja jostain syystä heitä on vaikeaa löytää.

– Varmasti monella joukkueella olisi tarvetta huippuvalmentajalle, mutta harva on avoin sellaiselle, jolla ei ole valmiiksi meriittejä.
Se, että suurin osa valmentajista on entisiä kilpapelaajia, on sekä hyvä että huono asia. Mikäli valmentajiksi palkataan vain entisiä huippupelaajia, jää monen todella taitavan valmentajan taidot hyödyntämättä.
– Nyt on jännä ajattelutapa, että ellei valmentaja ole pelannut esimerkiksi CS:GOta huipputasolla, niin ei voi olla hyvä valmentaja. Se on todella absurdi ajatus, sillä valmentaminen vaatii paljon muita taitoja kuin mekaanisen osaamisen tai hyvän silmä-käsi koordinaation, Joutsenvuori toteaa.
Hyvän valmentajan määritteleminen on haastavaa, sillä se riippuu todella paljon joukkueesta ja yksilöstä, millaista valmentajaa kaivataan. Osa, varsinkin pro-pelaajista, saattaa haluta valmentajan joka on hiljaa siihen asti, että hänellä on jokin valmis uusi asia tarjottavana. Toiset kaipaavat syvempää analyysia pelistä ja kommenttia siitä, kuinka parantaa peliä. Valmentaminen on ihmisläheistä työtä, joten ennen kaikkea tarvitaan hyviä ihmissuhdetaitoja.
Motivointi ja hyvän fiiliksen ylläpitäminen on yksi tärkeä osa valmentajan työtä. Lisäksi hyvä valmentaja pystyy olemaan analyyttinen sekä kyseenalaistamaan esimerkiksi pelissä tehtyjä ratkaisuja, jolloin pelaaja oppii myös itse huomaamaan ne asiat, joissa on parannettavaa.
– Hyvä pelitaidot eivät välttämättä tee hyvää valmentajaa, Joutsenvuori toteaa ykskantaan.
Valmentajaksi haluavan täytyy olla oma-aloitteinen
Tällä hetkellä Suomessa perustason valmennuskoulutusta tarjoaa muun muassa Suomen elektronisen urheilun liitto sekä Varalan urheiluopisto. SEULin sivujen mukaan valmentajapolkua pyritään jatkossa laajentamaan.
Joutsenvuori ei pidä mahdottomana, etteikö Incoach jossain vaiheessa tarjoaisi valmentajakoulutusta, tai järjestäisi koulutusta yhteistyössä jonkin toisen toimijan kanssa.
– Kävin itse SEULin FPS-lajivalmennuksen, ja siellä todella suuri osa oli sellaisia, jotka eivät olleet valmentaneet aiemmin. Se oli positiivista, ja juuri tällaista toimintaa pitäisi olla, Joutsenvuori pohtii.
Tällä hetkellä tie valmentajaksi ei ole helppo, sillä siihen ei ole suoraa polkua. Joutsenvuori kannustaa valmentajaksi haluavia olemaan oma-aloitteisia.
– Ei siihen ole mitään oikotietä, että “tee näin, niin sinusta tulee valmentaja”.
Vaikka Joutsenvuoren mukaan valmentajatilanne Suomessa varsinkin ruohonjuuritasolla on hyvä, hän on myös sitä mieltä, että intohimoisia ihmisiä lajin ja valmentamisen pariin kaivataan.
– Oli sitten entinen pelaaja tai ei, jos valmentaminen kiinnostaa, kannattaa rohkeasti miettiä mitä se oma osaaminen on ja miten sitä voisi hyödyntää. Mikäli haluaa pohtia, olisiko itsestä valmentajaksi, voi minulle laittaa viestiä, Joutsenvuori vinkkaa.