Istuimme suomalaisten Hearthstonepersoonien Wampien, Kufdonin ja Olodynin kanssa keskustelemaan uusimmasta Hearthstone -päivityksestä ja kävimme läpi sen merkitystä eri classeille sekä arkkityypeille. Keskustelu käytiin ennen päivityksen julkaisua Euroopassa, joten käytäntö ja pohdinta voivat vielä erota toisistaan merkittävästi. Keskustelun aikana tuli kuitenkin paljon uniikkeja oivalluksia sekä rohkeita ennusteita esille, joten uppoudu mukaan ensimmäiseen Hearthstone analyysikatsaukseemme Whispers of the Old Godsista.

Whispers of the Old Gods:

  • 134 uutta keräiltävää korttia
  • 12 muutosta aiempiin kortteihin
  • Uudet pelimuodot: Wild ja Standard
  • 13 ilmaista korttipakkaa, C’thun ja kaksi Beckoner of Eviliä kaikille pelaajille
  • Lisätietoja: Blizzard, Hearthstone Wiki

 

guldan

Warlock

Warlockin tilanne ei paljoa edellisestä muutu. Zoolock pysyy vahvana ja Renolock toimii hyvin. Sisältö molempiin pakkoihin tulee hieman vaihtumaan mutta Warlockin tuttu perusmeininki ei vaihdu mihinkään. Hieman mielenkiintoisempi kysymys on Handlockin tilanne, Molten Giant sai muutoksissa hieman köniinsä, mutta toisaalta Handlockin vanhat viholliset kuten Big Game Hunter nerffattiin myös. Koko metan hidastuminen auttaa yleisesti Handlockin tilannetta jonkin verran, äkillistä burstia tarvitsee pelätä kanssa vähemmän.

Suurin vaikutus Warlockin pysyvään voimaan on, ettei se yksinkertaisesti tarvitse uusia kortteja. Warlockin heropower on riittävän voimakas pitämään classin yllä ja kaikki käyttökelpoiset kortit mitä julkaistiin on siihen vain plussaa. Darkshire Councilman on Zoolle erittäin vahva kortti ja sitä tukee Forbidden Ritual sekä Possessed Villager todella hyvin. Renolockissa saatetaan nähdä myös uutta Legendaryä Cho’Gall sillä Renolockille healthi ei ole kovinkaan arvokas resurssi ja Cho’Gallin efekti on toimiva. Muut Warlockin uudet kortit tuntuvat olevan liian arveluttavia toimiakseen kunnolla, Spreading Madness saattaa näkyä kontrollipuolen Warlockissa mikäli meta siirtyy vahvasti pieniin minioneihin.

Merkittäviä poistuvia kortteja: Imp-losion, Mal’Ganis, Dark Bomb, Voidcaller.
Merkittäviä uusia kortteja: Forbidden Ritual, Possessed Villager, Darkshire Councilman.

forritualpossessedcouncil

jaina

Mage

Tempo ja Freeze Mage tulee olemaan toimintakelpoisia pakkoja vielä muutostenkin jälkeen. Luonnollisesti Mad Scientistin poismeno sattuu molempiin pakkoihin pahasti, mutta Freeze on ollut arkkityyppinä olemassa jo ennen Mad Scientistiä ja pärjää hyvin ilmankin. Voi olla että Tempo luopuu secreteistä kokonaan parempien korttien tullessa tilalle. Uusista tulokkaista Tempopuolella saatetaan nähdä Cult Sorcerer.

Yogg-Saron pakkoja ei paneelimme usko pelattavan kilpailullisesti. Uutena tulokkaana voidaan olettaa boardikeskeistä Mid Range Magea jonka Faceless Summoner mahdollistaa, mutta pakka ei tule näkemään kunnon pelejä paneelimme mielestä. Hitaammissa pakoissa kuten Reno Maagissa voidaan nähdä uutta tulokasta Cabalist Tomea, joka antaa perushyvää valuea kovaan hintaan. Demented Frostcaller ja Shatter ovat molemmat pelikelpoisia peruskortteja joita voidaan nähdä erinäisissä magepakoissa vielä metan tasoittuessa. Yleinen mielipide paneelimme mielestä kuitenkin on, että Freeze tulee kasvattamaan suosiotaan sekä voimatasoaan.

Merkittäviä poistuvia kortteja: Duplicate, Flamecannon, Unstable Portal.
Merkittäviä uusia kortteja: Cult Sorcerer, Cabalist Tome, Faceless Summoner.
35239 3315533178

garrosh

Warrior

Warriorin perusta on aina ollut hidas Control pakka ja näin myös tulee olemaan Whispers of the Old Gods lisäosassa. C’Thun pohjainen hidas pakka on jo noussut pinnalle, ja myöskin perinteinen Control Warrior vaikuttaa lupaavalta. Fatigue Warrior menetti joitain työkaluja mutta korvaavia kortteja löytyy luultavasti tarpeeksi jotta jonkun muotoinen Fatigue Warrior tulee olemaan myös jatkossakin. Asiantuntijamme eivät tosin usko Tentacles for Arms:in olevan tarpeeksi nopea löytääkseen paikan edes Fatigue pakasta.

Grim Patron Warrior on ollut vahvin toissijainen Warrior pakka, mutta Death’s Bite:n poistuessa ei tarpeeksi vahvoja Whirldwind effectejä löydy korvaamaan, ja asiantuntijamme odottavat Patronin menettävän suosiota tämän takia. Uusia Grim Patron versioita on kuitenkin alkanut ilmestymään haastattelumme jälkeen, jotka käyttävät myös meidän asiantuntijoiden mielestä vahvoja Blood To Ichor ja Ravaging Ghoul kortteja hyväkseen.

Ase/piraatti pohjainen Aggro Warrior versio saattaa nousta esille, joskin sillä ei ole kauheasti kilpailullista potentiaalia asiantuntijoiden mielestä.

Merkittäviä poistuvia kortteja: Death’s Bite, Shieldmaiden.
Merkittäviä uusia kortteja:  Blood To Ichor, Ravaging Ghoul, Ancient Shieldbearer.
35209  3316133122

anduin

Priest

Control Priest oli edellisen lisäosan vahvin Priest versio, hyödyntäen uutta Entomb korttia perinteisen finisherin tilalla. Tämä pakka tosin menettää monta työkalua kun kortit kuten Deathlord ja Lightbomb poistuvat formaatista. Näiden tilalle Priesti on saanut useita heal synergia kortteja, joista enimmät myöskin toimivat C’Thun:in kanssa. Eteenkin vanha tuttu Brann Bronzebeard yhdistettynä Twilight Darkmender:iin tuo C’Thun Priestille lähes Reno Jackson tasoisen aseen aggressiivisia pakkoja vastaan. Asiantuntijamme olivatkin yleisesti sitä mieltä että Priesti sopeutuu hyvin pelaamaan hidasta C’Thun arkkityyppiä juuri koska classillä on aikaa päästä vuorolle 10.

Lisäosan julkaisun jälkeen myöskin vanha tuttu Dragon Priest on noussut esille taas. Pakassa ei sinäänsä ole paljon uusia kortteja, joskin jotkut saattavat käyttää Deathwing, Dragonlord korttia hyväkseen. Eniten Dragon Priest hyötyy koska sen vahva progressio on säilynyt ehjänä. Twilight Whelp, Wyrmrest Agent, Blackwing Technician ja Twilight Guardian on yhä yksi parhaista ensimmäisen neljän vuoron pelattavista kombinaatioista, ja kun Dragon Priest saa otteen pöydästä niin se ei hevillä irti siitä päästä.

Asiantuntijamme odottavat myöskin että Prophet Velen:in ympärille rakennettava One Turn Kill pakka saattaa ilmestyä jossain vaiheessa lisäosaa.

Merkittäviä poistuvia kortteja: Light of the Naaru, Shrinkmeister, Velen’s Chosen, Dark Cultist, Vol’jin, Lightbomb.
Merkittäviä uusia kortteja: Hooded Acolyte, Shifting Shade, Twilight Darkmender, Darkshire Alchemist.
35192351863519135199

malfurion

Druid

Druidi pysyy  lujana nerffeistä huolimatta. Monta erinomaista korttia C’thun synergialla takaa, että Druidia tullaan näkemään jatkossakin kovan luokan peleissä. Mm. Klaxxi Amber-Weaver ja Dark Arakkoa ovat molemmat ansainneet paikkansa vahvoissa C’thun pakoissa. Erittäin suurena tekijänä pidetään myös Druidin kykyä ’ramppaa’ manaa mm. Innervatella ja Wild Growthilla, joka johtaa nopeampaan C’thunin peliin tulemiseen.

Uutena Legendary tulokkaana Fandral Staghelm on suuressa osassa Druidin pysymisessä kilpailukykyisenä. Fandral on suhteellisen halpa, hyvällä statlinellä sekä erinomaisella kyvyllä varustettu minion, joka sopii erinomaisesti sekä midrange, että control pakkoihin. Nerffeistä käytännössä jokainen iski lujaa Midrange Druidiin: Force of Nature, Keeper of Grove ja jonkin verran myös Ancient of Loren nerffaus heikensi pitkään vahvana pysynyttä pakkaa.

C’Thunin ulkopuolella saatetaan nähdä Token-druidia Savage Roar synergialla, sekä Fandralia hyödyntäviä ”choose both” pakkoja.

Merkittävät nerffatut kortit: Keeper of the Grove, Force of Nature, Ancient of Lore.
Merkittäviä uusia kortteja: Klaxxi Amber-Weaver, Mire Keeper, Fandral Staghelm, Dark Arakkoa.

33121331623520835189

rexxar

Hunter

Blizzard pyrki siirtämään Hunterin enempi Deathrattle suuntaan uuden lisäosan kera, painottaen tätä Princess Huhuran legenda-kortin julkaisun kautta. Kuitenkin asiantuntijoidemme mielestä Mid Range Hunter on yhä parempi valinta, hyödyntäen uutta Fiery Bat korttia ja mahdollisesti Call of the Wild:ia. Tämä pakka myöskin käyttää Princess Huhurania ja sisältää monta Deathrattle korttia, muttei käytä hitaampaa N’Zoth legendaryä. Pakasta on kuitenkin myös näkynyt hitaampia N’Zoth versioita, joskin asiantuntijamme eivät pitänyt näitä kovin kilpailullisina.

Aggressiivinen Face Hunter pakka tulee myöskin pystymään hyödyntämään Fiery Bat korttia, mutta yleisesti aggressiiviset pakat ovat asiantuntijoidemme mielestä menettämässä asetuksiaan. Face Hunterin odotetaan asettuvan tier 3 pakaksi jota ei paljoa kilpailuissa nähdä. Julkaisun jälkeen on myöskin ilmennyt joitain yrityksiä tehdä Lock and Load ja Yogg-Saron, Hope’s End pakkoja, mutta nämä ovat vain huvin vuoksi pelattavia eikä niillä ole kilpailullisesti merkitystä.

Merkittäviä poistuvia kortteja: Webspinner, Feign Death, Glaivezooka.
Merkittäviä uusia kortteja: Fiery Bat, Infested Wolf, Princess Huhuran, Call of the Wild.
3521435215 3518833167

thrall

Shaman

Shaman oli selvästi päivityksen suurin voittaja. Uusista shamaanikorteista monet olivat erittäin hyviä eikä poistuvista korteista monikaan ollut kriittinen shamaanin menestymiselle. Poistuvista korteista suurin menetys on Crackle, mutta tilalle shamaani saa Eternal Sentinel, Master of Evolution, Evolve sekä Flamewreathed Faceless kortit jotka näyttävät erittäin vahvoilta.

Aggro Shaman pakkaa tullaan varmasti näkemään vielä jatkossakin, mutta mahdollisuuksia on avautunut hitaammillekin minion-painotteisille ”Darwin” Shamaaneille jotka pyörivät vahvasti evolve-teeman ympärillä. Hyvinä interaktiona evolven kanssa mainittakoon Jeweled Scarab, Flame Juggler ja Tuskarr Totemic.

Shaman menettää myös Mech-teemaan pohjautuvan pakkansa, mutta se oli jo menettänyt suosionsa aikaisemmin League of Explorers lisäosan tuotua Tunnel Trogg kortin peliin.

Merkittäviä poistuvia kortteja: Crackle.
Merkittäviä uusia kortteja: Evolve, Eternal Sentinel, Master of Evolution, Flamewreathed Faceless.

352323523133160 35226

uther

Paladin

Secret Paladin oli pitkään vahvin versio classistä, eteenkin koska Shielded Minibot, Muster for Battle ja Piloted Shredder loi vankan pohjan jolla ottaa pöytä haltuun ennen kuin Mysterious Challenger astui peliin. Tämä pakka on nyt menettänyt suuren osan sen tärkeistä korteista, mutta näiden korttien poistuminen myöskin heikentää perinteisen Mid Range Paladinin. Kun vielä lisäksi Old Murk-Eye poistuu niin myöskään Anyfin Can Happen combo decki ei toimi enää kuten ennen. Tästä syystä asiantuntijamme pitivät Paladinia Standard formaatin toisena isona häviäjänä.

Vanha Aggro Paladin jatkaa vielä elämäänsä, sillä Divine Favor korttiin ei koskettu. Vaikkakin Hobgoblin poistuu formaatista niin tilalle tuleva Steward of Darkshire tuo uuden tavan rakentaa synergian Aggro/Zoo Paladinille. Myöskin Murlocit ovat löytäneet uuden paikan enempi zoo/mid range tyylisessä pakassa, joka pyrkii täyttämään pelipöydän nopeasti ja tehokkaasti.

Kiinnostavin uusi pakka on tosin eräs joka on tullut esille vasta julkaisun jälkeen. Asiantuntijamme epäilivät että niin sanottu healadin voisi löytää uuden elämän Ragnaros, Lightlord:in kautta, ja näin on myös käynyt. Pakka käyttää samoja vahvoja Equality ja Doomsayer board clearejä joita nähtiin ennen Anyfin Can Happen pakassa, mutta lisäksi siinä on N’Zoth ja Deathrattle synergioita. Nähtäväksi jää miten vakaa tämä paladin versio tulee olemaan kunhan meta löytää muotonsa.

Merkittäviä poistuvia kortteja: Avenge, Shielded Minibot, Coghammer, Muster For Battle, Quartermaster.
Merkittäviä uusia kortteja: Selfless Hero, Rallying Blade, Steward of Darkshite, Ragnaros, Lightlord.

valeera-facebook

Rogue

Päivityksen suurin häviäjä, Rogue, menettää monta hyvää korttia ja saa tilalle kortteja joiden hyödyllisyys jää nähtäväksi. Sekä Tinker’s Sharpsword Oil ja Blade Flurry poistuu Roguen arsenaalista, jälkimmäinen erittäin raskaan nerffin vuoksi. Tilalle Rogue saa Xaril, Poisoned Mind -kortin jonka voima piilee Spare Partseja voimakkaammissa Toxin -korteissa. Nähtäväksi jää tuleeko erinäiset Combo, Miracle tai Yogg-Saron / Reno / N’Zoth -pakat pärjäämään päivityksen kovimmille voittajille.

Monet Roguen uudet kortit pyörivät Deathrattle -teeman ympärillä, mutta paneelimme ei uskonut Deathrattle-Roguen saavuttavan suurta menestystä. Liian monet vahvat Naxxramas-ajan deathrattle kortit jäävät standardin ulkopuolelle ilman että tilalle tulee kunnollista korvaajia. Roguen mielenkiintoisista korteista Shadowcaster koettiin mahdolliseksi Combo-Roguen pelastajaksi, unelmana yhdistää Shadowcasterin voima esimerkiksi Edwin Van Cleefin kanssa. Vahvana yleiskorttina Shadow Strike tulee varmasti olemaan yleinen kortti Roguepakoissa. Miraclen kannalta Loathebin, Dr. Boomin ja Piloted Shredderin poistuminen standardista avaa uusia mahdollisuuksia. Mikäli meta hidastuu riittävästi tilaa saattaa löytyä myös Blade of C’thun ja Journey Below -korteille.

Merkittäviä poistuvia kortteja: Tinker’s Sharpsword Oil.
Merkittävät nerffatut kortit: Blade Flurry.
Merkittäviä uusia kortteja: Journey Below, Shadow Strike, Xaril, Poisoned Mind, Shadowcaster.
3519533139

Neutral

Neutral

Paneelimme mielestä ainoastaan C’thun oli kilpailullisesti pelaamisen arvoinen Old God -kortti. Jonkin verran Yogg-Saronia ja N’Zothia mietittiin eri pakoissa, mutta yleinen mielipide oli, että niiden voimataso jää liian matalaksi. Etenkin Yogg-Saron tulee jäämään kilpailullisten pakkojen ulkopuolelle siinä missä N’Zothilla on mahdollisuuksia näkyä hyvissäkin pakoissa.

C’thunin ympärillä toimivat kortit ovat stateiltaan vahvoja ja sisältävät monia vahvoja efektejä (mm. Ancient Shieldbearer, Twilight Darkmender ja Disciple of C’thun),
jotka ovat omiaan nostamaan C’thun -pakat suoraan Tier 1 tasolle.

Merkittäviä poistuvia kortteja: Sludge Belcher, Antique Healbot, Mad Scientist, Haunted Creeper, Zombie Chow, Deathlord, Loatheb, Nerubian Egg, Piloted Shredder, Unstable Ghoul, Doctor Boom.
Merkittävät nerffatut kortit: Leper Gnome , Arcane Golem , Molten Giant, Knife Juggler, Big Game Hunter.
Merkittäviä uusia kortteja: Twin Emperor Vek’lor, C’thun, N’Zoth, the Corruptor.

35201 3111033134

 

magma

Yleiset mielipiteet

Etenkin lisäosan alkupuolella tullaan näkemään paljon kokeilullisia pakkoja, tähän vaikuttaa vahvasti metan kypsymättömyys sekä BGH:n nerffaus. Vahvimmat Aggro-pakat tullaan näkemään todennäköisesti Shamaanilta ja vahvimmat C’thun pakat Priestiltä ja Druidilta.

Setin paras kortti:

Olodyn: C’Thun

Kufdon: Flamerift Faceless

Wampie: Evolve

Surkein kortti:

Kaikki: Boogeymonster

Runner-up: Tentacles for Arms

Hypetetyin pakka:

Olodyn: C’thun Priest

Kufdon: C’thun Warrior

Wampie: Shaman Zoo

Kuollein pakka:

Kaikki: Patron Warrior

Runner-up: Secret Paladin

3314033138

Voit myös lukea Markus ’Olodyn’ Koskivirran mietteitä eri arkkityypeistä täältä.