Assembly Summer -tapahtuma keräsi viikonlopun aikana aimo kasan kovan luokan rautaa Helsingin Messukeskukseen. Paikan päältä löytyi paitsi salillinen peliharrastajien omia pönttöjä, myös valmistajien uusimpia komponentteja ja tietokoneita. Rautaisesta pullistelusta huolimatta myös huomattavasti ketterämpi pelaamisen muoto oli tapahtumassa esillä, nimittäin mobiili-esports.
Uuden sukupolven N-Gage?
Telia oli tapahtumassa mukana esittelemässä Asyksen tehokasta ROG Phonea, joka on valmistettu nimenomaan pelaamista varten. Ero tavalliseen puhelimeen verrattuna oli huomattava. Puhelimesta löytyy esimerkiksi kulmien kosketuspinnat, joita voi käyttää ”olkapäänäppäiminä”. Lisäksi puhelimessa on vielä kolmas kosketuspinta pystyasennossa pelaamiseen. Tämä helpotti pelaamista huomattavasti, onhan näppäinten puute ollut usein mobiilipelaamisen ongelma.
Puhelimesta löytyy myös tehokas tuuletin, jolla helpotetaan sen kuumenemista, tämäkin yleinen ongelma raskaampia pelejä pelattaessa. Lisäksi puhelimen mukana tulee ulkoinen tuuletin. Nämä eivät kuitenkaan tarkoita, että puhelimen täytyy jatkuvasti työskennellä hiki hatussa, sillä puhdasta tehoa siitä löytyy melkoisesti.
Paikan päällä pystyi pelaamaan esimerkiksi Player Unknown’s Battlegroundsia, joka oli käännetty mobiilille yllättävän hyvin. Pelin ulkoasu oli hyvä, mutta etenkin pelaaminen yllätti. Puhelimen kulmanäppäinten käyttö aseella tähtäämiseen ja laukaisemiseen auttoivat huomattavasti, eikä tuntunut siltä että sormet loppuisivat kesken. Ainoa iso ongelma olikin kameran liikuttaminen hektisissä tilanteissa; sormella oli helppo pyyhkäistä kohteen ohitse ja kääntyäkin aivan väärään suuntaan. Tämä saattoi kuitenkin johtua vain omasta kokemattomuudestani, eikä hienotähtäämisessä ollut samanlaista ongelmaa.
Asuksen edustajat totesivat, että puhelin onkin vastaus juuri PUBGin ja Fortniten kaltaisiin uusiin mobiilimenestyksiin, jollaisia odotetaan tulevan vielä lisää. Tämä tarkoittaa heidän mukaansa myös tarvetta uudenlaisille pelipuhelimille.
Hintaa Asus ROG -puhelimella on 999 euroa ja se on ennakkotilattavissa Telialta 16.9. asti.
Mobiili-moba ja FPS komeasti esillä

Critical Ops
Elisan ja OnePlusin mobiiliareenalla esiteltiin viikonlopun aikana mobiilipuolen e-urheilupelejä. Perjantain näytösottelussa nähtiin Critical Ops, joka on selvästi saanut vaikutteita Counter-Strikesta. Vaikka ajatus mobiili-FPS:istä saattaakin monen korvaan kuulostaa oudolta, on pelin ympärille kerääntynyt innokas ja uskollinen yhteisö. Räiskintä maistuu pelikansalle siis myös puhelimella.
Toinen areenalla esillä olleista peleistä oli Arena of Valor -moba, jota esiteltiin ihan turnauksen muodossa. Mobaa ei-niin-tuntevalle katsojalle meno näytti samankaltaiselta isommilla koneilla pelattaviin peleihin verrattuna, ja peli oli graafisestikin varsin nätti. Pelillä on maailmalla jo yli 2o0 miljoonaa pelaajaa, ja suomalaisia joukkueitakin oli paikalla kisaamassa kuusi. Toiminnallisen pelin selostusta kuunnellessa ei tuntunut yhtään oudolta, että sitä pelattiin muutaman metrin päässä kännykältä käsin.
OnePlusin puhelimia paikalla esitellyt Matias Suokko kertoi, että yhtiö pohjaa puhelimiensa kehittämisen yhteisön toiveisiin. OnePlusin omistajat olivat jo valmiiksi tekniikasta kiinnostuneita, joten pelaamiseen painottaminen oli yhtiölle selkeä askel. Esimerkiksi yhtiön uudesta OnePlus 6 -puhelimesta löytyy tehokas Snapdragon 845 -prosessori, 8GB RAMia, erillinen pelitila sekä virran nollasta 60% puolessa tunnissa lataava OnePlus Fast Charge -ominaisuus. Lisäksi puhelimen lataus on suunniteltu niin, että se välttää ylikuumenemista useimpien muiden puhelinten tavoin.
Vaikka OnePlusin puhelimet eivät ole aivan yhtä raskaasti pelaamiseen optimoidut kuin Asuksen ROG Phone, ovat ne tehojensa ja ominaisuuksiensa kannalta varsin sopivia mobiilipelaamista varten. Hintakin on huomattavasti Asuksen mallia huokeampi; OnePlusin puhelimia myydän 519 eurosta ylöspäin.
Hikipöntöstä taskukokoon

Arena of Valor
Vaikka mobiilipelaaminen onkin e-urheilun puolella yhä selvästi marginaalissa, on selkeää kasvua odotettavissa. Kännykkä on monelle paitsi helppo, myös huokea tapa tutustua uusiin peleihin ja innostua niistä vakavammallakin mielellä. Puhelimesta on nimittäin muodostunut usealla niin olennainen väline, ettei neljää numeroa lähestyvä hintalappu vaikuta mitenkään kohtuuttomalta, kun taas tietokoneeseen ei samalla lailla satsaaminen innosta.
Mobiilipelaamisen suurin etu onkin siinä valtavassa kasuaaliyleisössä, jota se kykenee houkuttelemaan mukaansa. Tämä ei ole millään tavalla huono asia, vaan uudenlaisten fanien ja pelaajien rekryäminen on e-urheilun tulevaisuuden kannalta suorastaan elintärkeää. Ehkä tulevaisuudessa yhä useampi e-urheilija ei pelaakaan omasta huoneestaan käsin, vaan voi ottaa pelin mukaansa minne vain meneekin; kahvilaan, rannalle, mökille, yms.
Ei yhtään hassumpi ajatus muuten.
Kuvalähteet: PUBG, Telia, Critical Ops, Arena of Valor