Viihdejätti Elisa oli viime viikolla mukana julkistamassa Suomen historian suurinta CS:GO-turnausta, Arctic Invitationalia. Yhtiöllä on jo merkittävä historia e-urheiluun panostamisesta, josta tuoreimpana esimerkkinä ovat PUBG Finlandin järjestämän PUBGin Suomi-liigan sekä NHLGamerin järjestämä European Championship Leaguen lisäämisen Elisa Viihde Sportiin ja yhtiön Twitch-tarjontaan.

Jututimme NHLGamerin perustajaa Kenneth ”KenuFHR” Lehtistä sekä Elisan Viihteen e-urheilupuolesta vastaavaa tuottajaa Teemu Koskea näiden yhteistyöstä sekä siitä, millaisen matkan itse kukin on tähän päästäkseen taivaltanut. NHL-liigan pelejä pelataan para-aikaa, ja palkintopotti tällä kaudella on 10 000 euroa.

Kenneth Lehtinen: ”Nykyisen kauden merkitystä koko NHL-skenelle ei voi ylistää liikaa”


Avaisitko omin sanoin NHLGamerin historiaa, kuinka kauan olette toimineet, mihin on keskitytty ennen tätä?

Itse olen jo lähemmäs parikymmentä vuotta toiminut NHL-peliskenessä mukana erilaisissa rooleissa aina turnausten järjestämisestä PC-modien (SM-liiga Pack & FHR) tekemiseen. NHLGamer nykymuodossaan sai alkunsa vuonna 2015, kun myös päätuotteemme ECL lanseerattiin.

Sivusto on kasvanut nopeasti ja varsinkin viimeiset puolitoista vuotta ovat olleet räjähdysmäisiä. Joukkuemäärä on ECL:n ensimmäisen kauden jälkeen ollut tasaisessa nousussa ja kahdeksanteen kauteen osallistuu 129 joukkuetta jaettuna kolmeen divisioonaamme – Elite, Pro ja Lite. Elisa Viihteellä seurataan ECL Eliteä, jossa parhaat 16 joukkuetta kilpailevat Euroopan herruudesta.

Miten nykyisen ECL-kauden skaala vertautuu aiempiin kausiin?

ECL 8 on suurin koskaan järjestetty 6vs6-kausi. Nykyisen kauden merkitystä koko NHL-skenelle ei voi ylistää liikaa sillä olemme ottaneet niin suuria askelia eteenpäin. On ollut upea nähdä kuinka hyvin meidät on otettu median ja katsojien puolelta vastaan. On ollut myös upea seurata saksalaisen DEG:n ja ruotsalaisen AIK:n sisääntuloja liigaamme, ja odotan muiden perinteisten urheiluorganisaatioiden seuraavan perässä.

Yhteistö Elisan kanssa on teille merkittävä harppaus eteenpäin, millaista lajin kehitys on muuten ollut viime vuosina?

Todellakin! Yhteistyömme mahdollistaa ennen kaikkea entistä laadukkaamman sisällön luomisen ja lajin esittelyn laajemmalle katselijakunnalle.

Olemme määrätietoisesti jo vuosien ajan vienyt lähes täysin itse lajia eteenpäin. Olemme järjestäneet lukuisia upeita turnauksia ja pyörittäneet kohta kahdeksan kautta ehkäpä maailman kovinta 6vs6 NHL-liigaa. NHL:n viime keväänä itse järjestämät 1vs1 MM-kisat toivat rutkasti lisää näkyvyyttä ja se on myös auttanut meitä laittamaan seuraavan vaihteen silmään.

Onko mielessä jo muita suuntia, jonne NHLGamerin tahi lajin asemaa halutaan kehittää?

Lajina haluamme nostaa NHL:n ja etenkin 6vs6-pelimuodon tunnettuutta ja näkyvyyttä maailmanlaajuisesti ja tällä tavoin tehdä joukkueista ja pelaajista pelin tähtiä, mikä mahdollistaa pelin pelaamisen ammattilaisena monen muun pelin tavoin. Meidän panoksemme lisäksi tämä vaatii panostuksen pelaajilta ja joukkueilta, sillä pelaajan ja joukkueen itsestään luoma brändi ovat lopulta heidän omissa käsissään.

Yleisesti ottaen toiminnastamme voidaan sanoa, että jääkiekkopelit ovat meidän intohimomme ja ehdottomasti erikoisosaamisemme ykkösosa-alue, mutta olemme tehneet myös esim. laadukkaita FIFA-turnauksia, emmekä aio rajoittaa toimintaamme pelkkään jääkiekkoon. Tärkeintä meille on kuitenkin, että kun johonkin ryhdymme, niin teemme hommat kunnolla – muuten on parempi jättää tekemättä.

NHL-pelisarja yleisesti ottaen kaipaa vielä pelin sisäisiä työkaluja joilla lähetyksiä pystytään tekemään entistä helpommin ja laadukkaammin – esimerkiksi spectate-tilan puuttuminen asettaa omia rajoitteitaan. Toimin aktiivisesti EA SPORTSin GameChangers-ohjelmassa ja annan päivittäin palautetta pelin kehittäjille omien ja yhteisöstä tulevien kokemusten perusteella.

Emme perinteisesti julkista tulevaisuudensuunnitelmiamme yksityiskohtaisesti ennen kuin meillä on jotakin varmaa julkistettavaa. Ideoita ja suunnitelmia tulevaisuuden varalle on reilusti ja toiminnan kasvaessa pystymme toteuttamaan näitä visioitamme aina paremmin ja paremmin. 

Teemu Koski: ”Meille on tärkeää, että liigatoiminnalle löytyy vahva yhteisö”


Kahden uuden lajin lisääminen Elisan valikoimaan on rohkaisevaa kotimaista lajitoimintaa ajatellen. Onko kyse yhtiön aiemman toiminnan jatkumosta, vai onko tarkoitus viestiä uudenlaisesta uskosta e-urheiluun?

Meillä on ollut jo yli vuoden ajan erilaista gaming- ja e-urheilusisältöä omilla Elisa Viihde Sport -kanavillamme. Alkuvuodesta laajensimme tätä sisältöä merkittävästi esittelemällä Elisa 5G- , ECL- ja PSL-liigat. Haluamme tukea ja viedä kotimaista kilpapelaamista eteenpäin ja uskon, että Elisa Viihde mediana pystyy tarjoamaan terveen ja hyvän kasvualustan kasvaville yhteisöille. Meillä on vahva näkemys kilpapelaamisen kasvusta, ja tietoa lisätäksemme olemme tuoneet elisa.fi/gaming- sekä elisaviihde.fi/sports-sivuille täysin e-urheiluun keskittyvät osiot.

Mikä johti juuri kyseisten liigojen valintaan?

Meille on tärkeää, että liigatoiminnalle löytyy vahva yhteisö, ja esimerkiksi NHLGamers sekä PUBG Finland ovat tehneet esimerkillistä työtä omien yhteisöidensä hyväksi. Toimimme molempien toimijoiden kanssa tiiviissä yhteistyössä, mikä varmistaa laadukkaan ja toimivan liigakokonaisuuden.

E-urheilulle pyhitetty tuotantostudio on vielä harvinaista kotimaisten lähettäjien parissa. Millaista lisäarvoa tällä haluttiin katsojille tarjota?

Tuotantoprosessi on helpommin hallittavissa, kun tuodaan kotimaiselta kentältä löytyvä ammattiosaaminen studio-olosuhteisiin ja lisätään siihen Elisan oma tuotanto- ja jakeluosaaminen. Lopputulos on katsojalle sekä laadullisesti että aikataulullisesti toimiva kokonaisuus, jota on helppo seurata Elisa Viihde Sport -kanavilta tai elisaviihde.fi/sport-sivujen välityksellä.

Ovatko uudet lajit, tahi e-urheilun mukaanotto yleensä, vaatineet Elisan puolelta uudenlaista sopeutumista, vai onko ne saatu mahtumaan sujuvasti vanhoihin toimintamalleihin ja tietotaitoon?

E-urheilu on hyvin omanlaisensa kokonaisuus verrattuna Elisa Viihde Sportin ns. perinteisiin urheilulajeihin, kuten koripallo, jalkapallo tai jääkiekko. Muiden lajien tuotannoista on ollut meille suuri hyöty, mutta toisaalta olemme löytäneet ja oppineet e-urheilun kautta paljon uutta ja vieneet vastaavasti sen oppeja muiden lajien tuotantoon.

Turnauksia näytetään sekä Elisa Viihteessä että Twitch-kanavalla. Mistä syntyi päätös kahteen lähetyskanavaan, ja tarjoaako jompikumpi omia etujaan katsojille?

Tahdomme kasvattaa kilpapelaamisen tunnettavuutta ja tarjota katsojille parhaan mahdollisen katselukokemuksen. Twitch toimii loistavasti alustana, jossa moni kilpapelaamisesta kiinnostunut löytää lähetyksemme. Elisa Viihde Sport taas pystyy tarjoamaan parempaa laatua, kuten 4K-lähetykset, sekä ”perinteisen” tavan seurata lähetyksiä esimerkiksi tv-kanavien välityksellä. Asiakkaamme arvostavat monipuolisia ja joustavia katselutapoja, ja tahdomme tarjota katsojalle parhaan mahdollisen tavan seurata Elisa Viihde Sportin e-urheilulähetyksiä ‒ on se sitten IPTV, kaapeli, elisaviihde.fi/sport tai Twitch.

Kuvalähteet: NHLGamer, Elisa, Sony, Elisa