Vuoden 2017 toinen Major-turnaus käynnistyy huomenna sunnuntaina Puolan Krakovassa. PGL:n järjestämässä Counter-Striken maailmanmestaruuskilpailuiksikin kutsutussa turnauksessa on mukana myös joukko suomalaisia.

Joukkueet:

Mukana turnauksessa ovat edellisen Atlantassa käydyn ELEAGUE:n Majorin pudotuspeleihin selvinneet niin kutsutut ”Legendat” sekä karsinnoista mukaan päässeet ”Haastajat”.

Legendat

 • Astralis
 • Virtus.pro
 • SK Gaming
 • Fnatic
 • Natus Vincere
 • Gambit Esports
 • North
 • FaZe Clan

Haastajat

 • G2 Esports
 • mousesports
 • PENTA Sports
 • Cloud9
 • BIG
 • Immortals
 • FlipSid3 Tactics
 • Vega Squadron

Suomalaisista mukana ovat FaZen Aleksi ”allu” Jalli, FlipSid3:n Jan ”wayLander” Rahkonen sekä PENTA:n kaksikko Miikka ”sunNy” Kemppi ja Jesse ”zehN” Linjala.

Formaatti ja aikataulu

Turnaus pelataan Sveitsiläisellä systeemillä, eli otteluparit arvotaan jokaisen kierroksen jälkeen samassa tuloksessa olevien joukkueiden kesken. Pudotuspeleihin pääsee kolmella voitolla, kun taas kolmella tappiolla joutuu ulos turnauksesta.

Ensimmäisen kierroksen aikataulu

 • Gambit Esports vs. mousesports klo 12:00
 • Fnatic vs. FlipSid3 Tactics klo 13:30
 • Virtus.Pro vs.  Vega Squadron klo 15:00
 • SK Gaming vs.  PENTA Sports klo 16:30
 • FaZe Clan vs.  BIG klo 18:00
 • North vs.  Cloud9 klo 19:30
 • Natus Vincere vs.  G2 Esports klo 21:00
 • Astralis vs. Immortals  klo 22:30

Turnauksen lohkovaihe kestää sunnuntaista keskiviikkoon, jolloin pelataan lohkovaiheen kierrokset neljä ja viisi. Pudotuspelit alkavat perjantaina puolivälierillä ja välierät ovat vuorossa lauantaina. Loppuottelu pelataan sunnuntaina. Lohkovaiheen ottelut pelataan kartasta poikki. Pudotuspeleissä puolestaan pelataan paras kolmesta sarjoja.

Ennakkosuosikit

Ennakkosuosikkeina Majoriin lähtevät SK Gaming, Astralis ja FaZe. Joukkueet ovat hallinneet kauden LAN-turnauksia aina kun ovat niihin osallistuneet.

SK Gaming on viime aikoina voittanut lähes kaiken, viimeisimpänä Kölnin ESL ONE turnauksen. Sitä ennen joukkue haki voitot muun muassa ECS:n finaaleista sekä Sydneyn IEM turnauksesta. Majorin voittoa vuosi sitten Kölnissä maistelleet brasilialaiset lähtevätkin tähän turnaukseen suurimpina ennakkosuosikkeina. Mestaruus vaatii kuitenkin huippusuoriutumista Marcelo ”coldzera” Davidilta ja kumppaneilta.

Astralis puolestaan lähtee turnaukseen hallitsevana mestarina. Tammikuussa ELEAGUE:n Majorin Atlantassa voittanut tanskalaisjoukkue otti voiton myös IEM Katowicessä, mutta sen jälkeen tanskalaiset ovat onnistuneet pääsemään loppuotteluun vain kerran, StarLadderin kolmannen kauden finaaleissa huhtikuussa, jolloin he hävisivät FaZelle. Tuon jälkeen Astralis ei ole päässyt välieriä pitemmälle. Tanskalaiset eivät osallistuneet Kölnin suurturnaukseen, joten aivan täyttä kuvaa joukkueen iskusta ei olla saatu.

FaZe Clan lähtee Krakovaan havittelemaan ensimmäistä Major voittoaan. StarLadderin voiton jälkeen, joukkue on ollut loppuottelussa Sydneyssä ja ECS:n finaaleissa, minkä lisäksi tuloslistasta löytyy myös välierätappio SK:lle. Kolmesta suursuosikista FaZe on altavastaaja, mutta Håvard ”rain” Nygaardin ja Nikola ”NiKo” Kovaçin huippuotteet voivat yksistään kantaa joukkuetta pitkälle.

Haastajat

G2 Esports on edellä mainitun kolmikon lisäksi suurin suosikki neljän parhaan joukkoon. ESL Premier Leaguen voittanut ja siellä muun muassa SK Gamingin kaatanut ranskalaisjoukkue epäonnistui Kölnin puolivälierissä Natus Vincereä vastaan, mutta muuten joukkue on ollut vakuuttavasti kärkikolmikon kannoilla ja luultavasti jatkaakin samaa rataa myös Krakovassa.

Natus Vinceren tulokset ovat viime aikoina ailahdelleet laidasta lataan. Kölnissä joukkue esiintyi edukseen päästen aina välieriin saakka, jossa se tosin hävisi Cloud9:lle. Sitä ennen ESL:n Pro Leaguen -finaaleissa joukkue jäi alkulohkoon. Samoin kävi muun muassa DreamHack Toursissa, jossa joukkueen edelle ehtivät mousesports ja Misfits.

Cloud9 järjesti jättiyllätyksen Kölnissä edeten aina loppuotteluun saakka. Toki formaatti ja pudotuspelikaavio olivat amerikkalaisten puolella, mutta tulos on silti kova joukkueelle, jonka edellinen Major esiintyminen on keväältä 2016. ESL:n lisäksi joukkue esiintyi edukseen Major-karsinnoissa, muiden pohjoisamerikkalaisten joukkueiden flopatessa, joten Cloud9:llä on kovat paineet maanosansa kunniaa puolustaessaan.

mousesports on aina ollut tasaisesti mukana niin Majoreissa, kuin muissakin suuremmissa turnauksissa ja on aina silloin tällöin onnistunut väläyttelemään pääsemällä pudotuspeleihin. Tällä kertaa joukkueen mahdollisuudet kahdeksan joukkoon ovat erinomaiset kilpakumppaneiden ailahtelevaisuuden vuoksi. Tasaisella pelillä tie kahdeksan ja pienen onnen avulla jopa neljän joukkoon on auki.

Muita ennakkoon haastajiksi laskettavia ovat Virtus.pro, North ja Fnatic, joista kaikkien tulokset ovat viime aikoina olleet alavireisiä. Virtus.pro ei voittanut Kölnissä peliäkää häviten muun muassa tanskalaiselle Heroicille sekä Immortalsille. North ja Fnatic ylsivät ESL:n turnauksessa sentään kahteen voittoon, mutta osin huonon arpaonnenkin saatteleman joukkueet jäivät ulos pudotuspeleistä. Yksikään näistä joukkueista ei ole viime aikoina ollut samalla tasolla kuin he olivat Atlantassa ja takaa tulee myös monia nälkäisiä haastajia. Kokemus voi kuitenkin olla rautaa, joten pudotuspelipaikkoja on ainakin jollekkin tästä kolmikosta odotettavissa. Oman lusikkansa soppaan lyö vielä Gambit Esports, jota ei olla kilpakentillä viime aikoina juurikaan nähty.

Altavastaajat

Immortals, BIG ja Vega Squadron esiintyvät Majoreissa ensimmäistä kertaa. Myös PENTA:n joukkueessa on monta Major ensikertalaista, kuten suomalaiset sunNy ja zehN sekä virolainen Kevin ”HS” Tarn. Tästä nelikosta kokenein joukkue on ehdottomasti BIG:illä, jonka pelaajista ainoastaan Kevin ”Keev” Bartholomäus tekee Major debyyttinsä, muiden pelaajien ollessa pitkän linjan Counter-Strike konkareita.

PENTA Sports on Majorin ainoa joukkue, joka raivasi tiensä turnaukseen avoimista karsinnoista saakka. Matkalle mahtuivat niiden lisäksi Minorin suljetut karsinnat, Minorit sekä Major-karsinnat. Eikä matka toivottavasti lopu tähän. Joukkue on esittänyt hyvä otteita pitkin kautta voittaen muun muassa ESEA:n Finaalit. PENTA:n suurin tasonmittaus on kuitenkin edessä heti ensimmäisessä ottelussa, kun vastaan asettuu SK Gaming.

PENTA:n tavoin tällä kaudella huipulle noussut BIG on mukana joukkueen historian kovimmassa turnauksessa. Matka on ollut pitkä aina Minor-karsinnoista saakka, mutta ei ole syytä etteikö joukkuetta voitaisi nähdä myös kahdeksan parhaan joukossa. Matka on pitkä ja kivinen, mutta vain kolmen voiton päässä.

Immortals on näistä altavastaajista se kuumin nimi. On oikeastaan yllättävää, että tämä on brasilialaisjoukkueelle vasta ensimmäinen esiintyminen Major-turnauksessa, sillä niin pitkään joukkue on hätyytellyt kärkijoukkueita. Immortals on osoittanut tasonsa ja sen, että parhaana päivänä he voivat kaataa aivan kenet tahansa. Tosin heikkoina hetkinä tie voi kääntyä alaviistoon varsin nopeasti.

Vega Squadron järjesti jättiyllätyksen Major-karsinnoissa nousemalla kahdeksan parhaan joukkoon ja mukaan Majoriin. Toki osansa oli myös formaatilla ja pienellä onnella, eikä joukkue lopulta kaatanut kovin suuria nimiä ehkä OpTicia lukuun ottamatta. Tulos oli kuitenkin vakuuttava ja Vega pääsee haistelemaan Majorin tuulia. Kotimatka koittaneen kuitenkin venäläisjoukkueelle ja pian.

Myös FlipSid3 järjesti pienimuotoisen yllätyksen karsinnoissa sillä joukkue lähti Bukarestiin täysin tuntemattomista lähtökohdista. Joukkuetta ei oltu nähty kilpakentillä Atlantan Majorin jälkeen oikein missään ja verkon puolella tulokset eivät olleet kovin mairittelevia. Karsinnoissa F3 onnistui kuitenkin järkyttämään niin HellRaisersin kuin Liquidinkin ja eteni jatkoon monien yllätykseksi.