Japanilainen pelialan veteraani Nintendo on historiansa aikana suhtautunut eurheiluun varsin… ailahtelevasti. Yhtiön asenne skeneen on vaihdellut varovaisen rohkaisevasta jopa suoranaisen vihamieliseen. Tilanne näyttää kuitenkin muuttuneen viime vuosien aikana täysin, kiitos Nintendo uuden Switch-konsolin. Eurheilu on ollut vahvasti mukana konsolin markkinoinnissa ja etenkin sen kannettavuutta ja moninpelimahdollisuuksia on korostettu. Switchin ensimmäinen traileri sisälsi jopa unelmallisia kuvia  stadionin täyttävästä eurheiluturnauksesta.

Mutta millaisten pelien turvin Nintendo on hyppäämässä mukaan eurhelun melskeeseen?

Splatoon 2

Splatoon 2 on jatko-osa vuonna 2015 julkaistulla Splatoonille, ja se julkaistaan 21. heinäkuuta Nintendo Switchillä.

Kyseessä on omaperäinen FPS jossa kaksi neljän hengen joukkuetta taistelee toisiaan vastaan. Pelaajat pelaavat ”squid kideillä”, pienillä lapsilla jotka kykenevät muuttumaan kalmareiksi. Nintendolle ominaisesti veri ei pääse pelissä lentämään, vaan ammuksena käytetään maalia, jonka lätkimiseen käytetään kaikkea aina tarkkuuskivääristä jättimäiseen maalisutiin.

Maalilla pystyy paitsi lähettämään vastustajan takaisin spawniin, myös maalaamaan kenttää oman joukkueen värillä, millä taasen on monta eri merkitystä. Pelaajat liikkuvat hitaammin vastustajan maalin lävitse, kun taas oman maalin läpi he kykenevät uimaan sutjakasti kalmarimuodossaan. Joissain pelimuodoissa pelin myös voittaa se joukkue, joka on maalannut suuremman osan kenttää omalla värillään.

Vaikka pelin perusrakenne on tuttu alkuperäisestä Splatoonista, jatko-osa tuo mukanaan myös uudistuksia. Mukana on uudenlaisia aseita, kenttiä, pelimuotoja, sekä mahdollisuuden ampua kahdella aseella yhtä aikaa.

Nintendo tulee pitämään tämän vuoden E3-messujen yhteydessä Splatoon 2 –turnauksen. Turnaus alkaa 13. kesäkuuta, mutta muita yksityiskohtia siitä ei ole vielä julkistettu.

Toimittajan kommentti: Splatoon ei ole vielä onnistunut saamaan jalansijaa eurheilun saralla. Pienimuotoisia turnauksia on järjestetty niin Euroopassa kuin muuallakin, mutta isoa yleisöä ei pelin ympärille ole päässyt kertymään.

Pelin kulmakivet on taasen lainattu alkuperäisestä Splatoonissa, jonka tarkoituksena oli olla mahdollisimman lapsiystävällinen ja helposti lähestyttävä. On kyseenalaista, onko pelissä tarpeeksi korkea taitokatto tukemaan laajamittaista eurheiluskeneä. Toisaalta Nintendolla on käytössään valtaisa sotakirstu, jonka avulla se pystyy puskemaan Splatoon 2:ta eteenpäin ilman luonnollista kasvuakin. Rahalla saa ja hevosella pääsee.

Tästäkin huolimatta, mikäli peliä ei muokata nimenomaan eurheiluun sopivaksi, on vaikea nähdä sen pysyvän skenen pinnnalla kovinkaan kauaa.

 

ARMS

Arms julkaistaan 16. heinäkuuta Nintendo Switchillä. Se on perinteinen 1v1/2v2 -taistelupeli, jossa pelaajan ohjattavana on Punch Out –tyylisiä karikatyyritaistelijoita vieterimäisine lisäkkeineen. Nämä vieterit pystyvät totta kai venymään, ja tavoitteena onkin mätkäistä toinen pelaaja kanveesiin väistellen itse samalla tämän vastaiskuja.

Pelistä löytyy myös aimo annos vaihtelua. Jokaisella taistelijalla on oma taistelutyylinsä, jonka lisäksi valittavana on kolme erilaista hanskaparia omine lisäominaisuuksineen. Hanskoja ei tarvitse käyttää pareittain, vaan pelaajalla voi olla käytössä kaksi erilaista ja eri kyvyin varustettua hanskaa. Kun hanskan energia on saatu ladattua täyteen, sen erikoiskyky aktivoituu. Käytössä on muun muassa perinteiset elementit; tuli, jää, sähkö, yms. Taistelijoiden omiin erikoisuuksiin taasen kuuluu vaikkapa Spring Manin kyky käyttää hanskojensa erikoiskykyä rajattomasti jahka tämän healthi on tippunut tarpeeksi alhaiseksi.

Nintendo järjestää tämän vuoden E3-messuilla ARMS Open Invitational –turnauksen. Turnaus alkaa 14. kesäkuuta ja siihen voi osallistua kuka tahansa messujen osanottaja. Turnaus on katsottavan suorana osoitteessa www.e3.nintendo.com.

Toimittajan kommentti: Armsissa on paljon potentiaalia ravistella taistelupeliskeneä, joka on pysynyt pitkään vanhojen ja tuttujen sarjojen hallitsemana. Nintendo tahto lisätä peliin monimutkaisuutta ja strategiaa on erityisen rohkaisevaa, ja on selvää että kaikkea oleellista ei ole vielä edes paljastettu. Armsin tapauksessa tärkeimpänä tulee olemaan kaksi asiaa.

Ensinnäkin se, miten peliä on seurata. Arms on 3D-taistelupeli, joten pelaajalle ja katsojalle parhain näkökulma voivat olla täysin erilaiset. Ainakin kun itse katsoin pelin esittelyvideoita, oli kokonaiskuvaa vaikea hahmottaa vain toisen hahmon näkökulmasta. Toisekseen pelin tahti on tähän asti näyttänyt aivan liian hitaalta, mutta se voi johtua vain Nintendon markkinointitavasta.

Toisekseen tärkeää on myös se, miten Nintendo tulee tukemaan Armsia. Yhtiö on perinteisesti vartioinut omia IP:tään emokarhun lailla, joten en usko lajin voivan kasvavan merkittäviin mittasuhteisiin ilman Nintendon hyväksyntää ja kontrollia. Jos yhtiö haluaa todella astua Armsin kanssa eurheilun pariin, sillä on mahdollisuus. Jos tarkoituksena on kuitenkin vain saada aikaan hypeä ennen pelin julkaisua, en usko pelin voivan pärjäävän vanhempien ja kokeneempien pelien rinnalla.

 

Muut pelit

Mielenkiintoista kyllä, Nintendolla on ollut hallussaan pala eurheilukakkua jo yli kymmenen vuotta. Super Smash Bros. on yksi taistelupelien tunnetuimmista nimistä, ja sen skene on yhä elinvoimainen. Monet yhtiön muistakin peleistä sisältävät toki kilpailullisia elementtejä, mutta yhdestäkään niistä ei ole löytynyt samanlaista räjähtävää seosta kuin Super Smash Bros.-sarjasta. Nintendolla ei kuitenkaan ole ollut suurtakaan halua hyötyä intohimoisista faneistaan, vaan se on jopa hyökännyt skeneä vastaan.

Toki vanhoja haavoja on myös yritetty parantaa. Nintendo järjesti vuonna 2015 oman Super Smash Bros. 4 -turnauksensa (vaikkakin tämä voidaan nähdä enimmäkseen osana pelin markkinointia) ja sponsoroi vuoden 2015 Apex-turnausta. Myös Super Smash Bros. 4:n markkinointi tuntui keskittyvän enemmän nimenomaan kilpapelaajia kohtaan.

Yhtiön asenne on siis muuttunut positiiviseen suuntaan. Toisaalta muiden peliyhtiöiden (kuten Riot Gamesin ja Valven) eurheilutoimintaan verrattuna Nintendon Smash Bros. -sarjalle kohdistama panostus on ollut varsin hataraa

Toimittajan kommentti: En näe, että Nintendolla olisi halua ottaa haltuunsa vanhempien peliensä eurheiluskeä. Keskittyminen uusiin julkaisuihin viestii vahvasti siitä, että kyseessä on ennen kaikkea markkinoinnista ja pelien myynnin edistämisestä. Parasta mitä voimme toivoa on, ettei Nintendo tule enää tulevaisuudessa häiritsemään Smashin kaltaisten lajien kilpapelaamista.

 

Lähteet: Engadget, Gamespot, Gamesradar, Nintendo Kuvalähde: Nintendo, Nintendo, Nintendo