Riittävä nukkuminen
Nukutko riittävästi?
Nukkuminen on sitä aikaa, jolloin keho korjaa itse itseään. Se on aivojesi huoltotauko, jonka aikana myös syvä oppiminen tapahtuu ja jonka aikana useimmat ihmiset palautuvat päivän askareista. Nyrkkisääntö riittävälle nukkumismäärälle on 7-8 h/ yö.
Riittämätön nukkuminen
Entä jos et nuku riittävästi?
Liian vähäiseksi jäävä uni vaikuttaa nopeasti aivojen toimintaan. Reaktionopeus hidastuu, keskittyminen, tarkkaavaisuus ja huomiokyky huononevat (Aivoliitto, 2018). Aivoliiton mukaan sillä ei ole väliä valvotko yhtäjaksoisesti liian pitkään vai onko univajeesi pienempää joka öistä käyttäytymistä. Univaje nostaa verenpainetta ja sokeritasoa kehossasi. Sokeri taas varastoituu ylimääräiseksi rasvaksi, joten painosi lähtee nousuun. Univaje myös nostattaa kortisolin ja muiden stressihormonien tasoa. Elimistöösi kehittyy tasainen lievä tulehdustila, joka laskee immuniteettitasoa ja näin ollen altistaa mm. erilaisille infektiotartunnoille.
Riittämätön unimäärä altistaa siis kehosi liialle stressille ja vanhentaa sitä myös ennen aikaisesti.
Miten palaudut illan pelin jälkeen?
Millaiset iltarutiinit sinulla on? Varaatko aikaa palautumiselle illan pelin jälkeen?
Pelaajia kehoitan analysoimaan omia iltatoimia. Miten huomioit nukkumisesi illan pelin jälkeen? Missä kohtaa iltaa syöt päivällisen ja iltapalan? Tiedän pelaajia sekä muita ihmisiä, joilla koko päivärytmi on heittänyt häränpyllyä. Perusteet sakkaavat rajusti ja silti odotetaan itseltä kovia suorituksia.
Pidä kiinni säännöllisestä päivärytmistä niin ruokailun, liikkumisen kuin nukkumisenkin suhteen. Yön lepoon varaudutaan heti jo aamun ensimmäisillä toimenpiteillä ja lepoa valmistellaan myös koko päivän mittaan mm. stressinhallinnan ja palautumisen keinoin.
Koko elämän kirjo näkyy nukkumisessa
Nukkumiseen vaikuttaa ihan koko elämän kirjo. Mikäli stressaat herkästi on todennäköistä, että nukkumisesi on myös häiriöaltista. Aloitan omat valmennukseni aina kysymällä kohtuullisen tarkkaan valmennettavan nukkumiset, ruokailut ja liikkumiset. Mikäli nämä kaikki kolme peruspalikkaa ovat tasapainossa, on helppo siirtyä itse psyykkisen valmennuksen tavoitteisiin. Mikäli perustassa on työstämistä, niitä työstetään niin kauan kuin on tarpeellista.
Seuraavassa artikkelissa sukalletaan syvemmälle unimaailmaan. Stay tuned!
Lue performancen perusteista lisää: