Kalevelaisen metsästyksen jumalan mukaan nimetty NYYRIKKKI perustettiin lähestulkoon vuosi sitten, viime heinäkuussa. Vaikka organisaatio saapui skeneen ryminällä ja on ehtinyt vaikuttamaan jo monessa lajissa, oli sen synty oli yllätys jopa sen perustajille.

”Astuin viime kesänä sivuun SkitLiten toimitusjohtajan paikalta, jossa olin työskennellyt kahdeksan vuoden ajan. Pian kuitenkin huomasin taas kaipaavani e-urheiluorganisaation johtoa. Sain niin monta viestiä ihmisiltä, jotka olivat surullisia nähdessään minun jättäneen suomalaisen e-urheiluskenen taakseni. Olin onnistunut vaikuttamaan positiivisesti yhteisöön ja tuntui hyvältä kuulla heidän tukensa”, kertoi NYYRIKIN operatiivinen johtaja Matt Wright.

”Lopulta päädyin puhumaan Martti ”Suba” Vahimetsin (NYYRIKIN hallinnollinen johtaja) kanssa, joka hallinnoi tällöin Nerf Gaming -nimistä Overwatch-joukkuetta. Puhuimme keskenämme siitä, mitä Suomi mielestämme tarvitsi, ja että markkinoilla olisi tilaa NYYRIKILLE, Kalevalan mukaan brändätylle joukkueelle. Sami Ferm (NYYRIKIN Overwatch-manageri) ja Joe Blewitt (NYYRIKIN General Manager ja yhteistyökumppani) liittyivät mukaan ja ryhdyimme töihin.”

NYYRIKISTÄ päätettiin tehdä virallinen suomalainen yhtiö, jonka Wright toivoo voivan edistää koko suomalaisen e-urheiluskenen kehitystä. Tällä hetkellä organisaatiolla on joukkueet CS:GO:ssa ja Overwatchissa, joista pitkäikäisempi on sen Overwatch-joukkue. Suomiskenen nykytilasta puhuttaessa etenkin suomalaiset Lan-tapahtumat saavat suurta kiitosta Wrightilta.

”Niiden tunnelma on aina katossa ja Overwatchin luonne tarkoittaa, että ottelut ovat jännittävää katsottavaa paikalla olevalle yleisölle. Meillä oli todella hauskaa ennen debyyttiämme viime kesän Assembyillä. Aloitimme jopa pientä paikallista kilpailua Helsinki REDSin kanssa ”Helsinki is Blue”-sloganilla ja niin edelleen.”

Tällä hetkellä joukkue kisaa Overwatch Open Divisionissa paikasta Euroopan Overwatch Contender -turnauksessa. Pelaajat harjoittelevat viitenä päivänä viikossa, jonka lisäksi näiden tukena toimivat valmentaja ja analyytikko. Organisaatio harkitsee kuitenkin tuovansa kelkkaan myös toisen analyytikon, sekä mahdollisesti tukemaan pelaajia mentaalivalmennuksella.

”Uskon, että Contendersiin pääsy on näin kilpailullisella alueella kiinni nimenomaan joukkueensisäisestä kemiasta”, Wright totesi.

Organisaation suunnitelmat seuraavat lajin yleistä suuntaa: Joukkueensisäinen koordinaatio on osoittautunut elintärkeäksi osaksi Overwatch Leaguen liigajoukkueiden menestykselle, ja useat joukkueet tarjoavat pelaajilleen urheilupsykologin tukea tai muunlaista mielenterveydellistä valmennusta.

Wright pitää Blizzardin nykyistä, yhtiön itse hallitsemaa turnaussysteemiä ainakin osittain onnistuneena. Lajilla on nyt kannattava tulevaisuus, josta kielii jo Open Divisionin joukkuemäärän kasvu yli 1000 joukkueella ensimmäisen ja toisen kauden välissä. Systeemissä on kuitenkin vielä paljon korjattavaa ja paikattavaa.

”Kiinnostuksen ylläpitämiseksi Blizzardin pitää löysätä turnausjärjestäjiä koskevia sääntöjä mahdollistaakseen skenen luonnollisen kasvun. Uskon, että nykyiset säännöt tulevat rajoittamaan pelin elinikää.”

Wright antoi myös näkemyksensä siitä, kuinka kannattavaa Overwatch-joukkueiden toiminta on.

”Tällä hetkellä joukkueet tulevat ansaitsemaan eniten pelaajien myynnistä Overwatch Leagueen, mutta Contendersissa pelaaminen lisää niiden markkina-arvoa ja auttaa yhteistyökumppaneiden hankinnassa. Suomen Overwatch-skene on todella vetovoimainen, joten se on kohtuullisen kestävä ja houkuttelee sponsoreita vaikka joukkue ei pääsisikään Contendersiin.

Oman joukkueemme päämääränä on toki saavuttaa täysi potentiaalinsa täydellä suomalaisrosterilla, minkä uskon tarkoittavan Contendersiin pääsyä ja hyvää suoritusta. Sen jälkeen kaikki on vain bonusta pelaajille. En usko, että joukkueiden tulisi luottaa Overwatch Leaguen myyntipalkkioihin, sillä ne ovat todella epäluotettava tulonlähde.”

Kuvalähteet: NYYRIKKI, NYYRIKKI