Vuoden 2018 Pokémonin MM-kisoihin on aikaa enää muutama viikko, ja kisoihin on lähdössä Suomen tämän hetken kovin Pokémon-pelaaja!

Pokémonia pelataan huomattavasti kilpailullisemmin kuin monet tietävätkään. Pokémonin kuninkuusajot, World Championships, starttaavat kahden viikon päästä Yhdysvaltojen Nashvillessä, jossa taistellaan yhteensä $500 000 palkintopotista. Kisoissa pelataan Pokémonia perinteisen korttipelin muodossa, 2015 julkaistua Pokkén-tappelupeliä ja klassisia Pokémon-videopelejä. Nämä videopelit ovat kisojen kerma, ja niistä käytetään lyhennettä VGC (videogame championships).

Tapahtumaan pääsevät osallistumaan vain viimeisen vuoden aikana tarpeeksi MM-kisapisteitä keränneet, ja tälle listalle on päässyt myös suomalaisedustusta.

Oliver Eskolin on tällä hetkellä oman Seniorit-sarjansa taulukon huipulla, ja maailmanmestaruuskisat tulevat toivottavasti kruunaamaan menestyksekkään kauden. Eskolin on vuoden mittaan napannut mm. Oceania Internationalin mestaruuden.

 

Onnittelut kisoihin pääsystä ja mukavaa, että pääsit haastateltavaksi. Kuka olet ja miten päädyit pelaamaan Pokémonia aivan huipulla?

Eipä mitään, mukava päästä haastateltavaksi. Olen Oliver Eskolin, 15-vuotias turkulainen. Harrastuksiksi voisi luetella tietokoneella pelaamisen ja sulkapallon. Pokémonin lisäksi tulee pelattua League of Legendsiä, Playerunknown’s Battlegroundsia ja Counter Strikeä.  

Pokémonin pelaamisen aloitin noin kymmenen vuotta sitten, kun vanhemmat ostivat Pokémon Hearthgoldin joululahjaksi. Kilpapelaamiseen lähdin mukaan kun olin Youtubesta katsellut kilpailullisesta Pokémonista videoita, ja kun itse satun olemaan todella kilpailullinen, niin kisoihin mukaan lähteminen kiinnosti.

 

Millaisia taitoja ammattimaiselta Pokémonin pelaajalta vaaditaan?

Pokémonhan ei sinällään vaadi mekaanisia taitoja. Peliä voisi verrata itse asiassa shakkiin.  Looginen ajattelu, ennakointi ja paineensietokyky ovat varmaankin tärkeimmät ominaisuudet hyvällä pelaajalla. Peleissä pitää tehdä päätöksiä aika nopeasti ja reagoida siihen, mitä vastustaja saattaa tehdä. Aika matemaattista hommaa jollain tasolla.  

 

Mitä odotat MM-kisoilta? Oletko ennen pelannut näitä pelaajia vastaan, ja kuka pahin haastaja?

No, nämä ovat viimeiset MM-kisat minulta seniorien sarjassa, joten mahdollisuudet korkeihin sijoituksiin ovat oikein hyvät. Senioreissa voittaminen ei ole ihan niin vaikeaa kuin Masterissa ensi vuonna tulee varmaan olemaan. Täysillä lähdetään hakemaan voittoa.  

Mutta realistisesti ajatellen neljän parhaan joukkoon pääseminen on tärkein tavoite. Neljä parasta saa kutsun suoraan ensi vuoden kisoihin, joissa pelaisin itse Masters-sarjassa, joten olisi todella tärkeää saada paikka ensi vuodelle jo näistä kisoista. Silloin voisi keskittyä kouluun hiukan paremmin tulevana vuonna.  

Alkukierroksista läpipääsemisen jälkeen tilanne helpottuu ainakin aluksi. 16 parhaan joukkoon pääseminen on ensimmäinen etappi. Sen jälkeen voi vähän rauhoittua, kun pystyy jo vähän ennakoimaan kun tietää ketä on tulossa aina seuraavaksi vastaan. Tiedän kuitenkin melkein kaikki pelaajat turnauksesta, ja tiedän että jokainen heistä on haaste, mutta musta ajatellaan ihan samalla tavalla.  

Turnauksen parhaimmiston kanssa ollaan kaikki aika samalla tasolla ja peleissä on kuitenkin aina tuuri isona muuttujana mukana, joten on vaikea sanoa kuka tulee lopulta voittamaan. Tärkeintä on pitää pää kylmänä ja miettiä ottelut loppuun asti. Helpolta vaikuttava voitto voi helposti kääntyä tappioksi jopa yhden huonon liikkeen takia.

 

Millaista pelaaminen on aivan huipputasolla? What is the meta?

Huipputasolla pelaaminen on jotakuinkin metan seuraamista. Tällä hetkellä peli pyörii vähän Metagrossin ympärillä, mutta myös sellaiset vaaralliset pokémonit kuin Charizard-Y ja Mega-Gengar pitää ottaa huomioon. Tämän vuoden VGC:ssä ei saa pelata Ubereita [pelin vahvimpia pokémoneja toim. huom.] muutamaa poikkeusta lukuunottamatta. Ihan hyvä että peli ei pyöri pelkästään Groudonin, Kyogren ja Rayquazan ympärillä. Siinä metassa paras oli se, kuka vastasi vihollisen Ubereihin parhaiten. Tämä poisti taidon merkitystä tavallaan.  

Tänä vuonna tullaan varmaan näkemään perinteisiä kilpapokémoneja taas VGC metassa; Landorus, Thundurus, Zapdos, ja niin edelleen.  

 

Nyt kun joudut jättämään Senior-luokan taaksesi, aiotko jatkaa Mastersissa? Mitä on suunnitelmissa seuraavaksi?

Tavoite on jatkaa pelaamista Masterissa, ja jos vain mahdollista, lunastaa se ensi vuoden MM-kisapaikka jo tämän vuoden turnauksesta. Silloin ei tarvitsis niin intensiivisesti farmata VGC-pisteitä ensi vuoden turnauksista. Pitäisi keskittyä kouluun kanssa, nyt kun peruskoulun “tärkein” luokka alkamassa. Näillä arvosanoilla päätetään minne lähdetään jatko-opiskelemaan.  

Jos se voitto sattuisi kohdalle, niin varmasti pitkä loma voittorahoilla edessä.  

 

Miten vanhemmat ovat olleet tukenasi pelaamisessa?

Kannustavasti. Kun lähdin ensimmäiseen kansainväliseen turnaukseen Lontoossa, niin olivat vielä vähän epäileväisiä, kun eivät ihan 100% tienneet mikä juttu oli kyseessä. Sen jälkeen on helpottanut, ja ovat reissanneet samaa matkaa usein turnauksiin mukaan. Ei ole ainakaan vaikuttanut heitä haittaavan, kun ovat saaneet matkustaa aika paljon, ja siitä olenkin ihan tyytyväinen. Eivät ole estelleet kertaakaan kisoihin lähtemistä.  

 

Pakollinen kysymys, lempipokémon?

Aika vaikea sanoa. Mutta jos miettii lempi kilpapokéja, niin Salamance, kun sillä irtosi Oceania Internationalin voitto. Mega-Gengar varmaan kakkosena. Muuten lempipokémon varmaan Sceptile, kolmannen sukupolven ruohostartteri.  

 

Kiitoksia haastattelusta. Haluatko lähettää terveisia jollekin?

Terveiset Suomen VGC-yhteisölle!

 

Pokémonin maailmanmestaruuskisat alkavat elokuun 24. päivä ja Oliverin pelejä pystyy seuraamaan Pokémonin viralliselta Twitch-kanavalta kisojen alettua. Onnea matkaan Oliver!

Lähde: pokemon.com Kansikuva: Pokémon Official Youtube