Tänä vuonna e-urheilu sai taas uuden sulan hattuunsa, kun se otettiin osaksi Opiskelijoiden SM-kisoja. Hearthstonen voittajat saatiin selville jo toissaviikolla, mutta Overwatchin parhaimmisto taasen selviää tänä viikonlopun aikana.

Kisojen playoffit pelataan Kouvolan Kino-Kouvossa, Keskikatu 10:ssä. Lauantain pelit alkavat kello 11:00 ja sunnuntain pelit kello 12:00.

Kisalajin projektipäälikön ja Gaming Barracksin vetäjän Topias Rantalan mukaan idea kilpailuihin lähti Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun Kouvolan kampuksen laneilta, joissa Overwatchin suosio oli valtaisa.

”Aluksi suunnittelimme suurta koulun sisäistä Overwatch-tapahtumaa, mutta idea jalostui nopeasti ajatukseksi korkeakoulujen välisestä mestaruusturnauksesta. OLL:n hyväksynnän myötä tapahtuman statukseksi tuli virallisesti OSM-kisat”, Rantala kertoo.

Ajatusta tuettiin vahvasti Opiskelijoiden liikuntaliiton puolesta, jossa oltiin innoissaan lajin mukaantuomisesta jo aivan alusta alkaen. Pian tuli selväksi, ettei into suinkaan ollut ennenaikaista; mukaan online-karsintoihin saatiin yhteensä 17 joukkuetta ympäri Suomea.

Kisojen playoffeihin selvisivät Tampereen ammattikorkeakoulu (Purple), Laurea ammattikorkeakoulu, Jyväkylän yliopisto (Turquoise), Tampereen yliopisto (Brown), Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu (Yellow), Jyväskylän yliopisto (Yellow), Tampereen teknillinen yliopisto ja Oulun yliopisto.

Jyväskylän Yliopiston Turquoisessa pelaava (Team Nemesiksen support) Saska ”Vahv” Sinkkonen oli varsin varma oman joukkueensa potentiaalista.

”Meillä on kapteenina Suomen Overwatch-yhteisön puuhamies PokingAround ja pelin sisällä hommaa johtaa Pori Acesin MrHamster. Tähän päälle vielä muutama comppijyrä ja mun ei tarvitsekaan tehdä muuta kun hyppiä seinillä. Hamsu ja minä ollaan pelattu aikaisemminkin joukkueissa, joten kokemusta kovista peleistä löytyy. Vahva pelitietoisuus ja taktiikat varmaan onkin meidän vahvuus. Ja ampuu meillä myös kaikki aika lujaa vihua päähän.”

Joukkueet ovat lähteneet mukaan kisoihin eri syistä; osa sattumalta ja toiset puhtaasta kilpailumielisyydestä tai kotikaupunkinsa puolustamisen halusta. Selväksi haasteeksi nousi aikataulujen sovittaminen opiskelun, työn ja muun pelaamisen välillä. Aina ei ole pystytty harjoittelemaan niin paljon kuin olisi haluttu.

”Treeniaikataulu on ollut hyvin kevyt johtuen joukkueen pelaajien kiireistä. Suuri osa joukkueen pelaajista on päässyt jo kiinni työelämään ja sen vuoksi aikataulutus toi omia haasteita”, kommentoi Tampereen teknillinen yliopiston Juha-Pekka ”ZeiZei” Joutsenlahti (myös Team Nemesiksen valmentaja).

Kaiken kaikkiaan pelaajat olivat kiitollisia siitä, että kisat oli saatu järjestettyä. Kyseessä on monen mielestä oiva mahdollisuus levittää e-urheilua ja Overwatchia laajemman yleisön keskuuteen, sekä myös alati hauskaan koulujenväliseen kisailuun.

”E-osm on mielestäni hieno asia jolla mahdollisesti saadaan uusia nimiä innostumaan ow:n kilpapeluusta. Järjestelyt ovat olleet yllättävän hyvät ja selkeät. Ainut negatiivinen puoli, minkä löydän koko tapahtumasta, on pelien aikataulukset, jotka ajoittuvat aamupäivään, jolloin pidemmältä tulevat pelaajat joutuvat heräilemään todella aikaiseen”, kertoi Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun Yellow:n pelaaja Petja ”Tappomasa” Kantanen, joka pelasi aiemmin myös Nyyrikki eSportsin riveissä.

Joukkueet lähtevät viikonlopun playoffeihin luottavaisin mielin, mutta myös sopivan varoen. Kilpailun vahvimmista vastustajista useammat pelaajat nostivat esille Tampereen teknillisen yliopiston.

Pelejä voi saapua katsomaan paikan päälle puoli tuntia ennen kisojen alkua. Sisäänpääsy on ilmainen. Kauempana asuvat voivat taasen seurata otteluita suorana Twitchin kautta. Lisätietoa tapahtumasta löytää parhaiten sen Facebook-sivulta.

Kuvalähteet: Gaming Barracks, Blizzard