– Voi olla, että vaikka summa olisi ollut 2000 euroa per pelaaja, niin rahoja ei näkyisi, ja menisi vielä kauemmin saada palkkiot, toteaa Kristian “ViOLEX” Lindqvist, entinen CS:GO-kilpapelaaja.

Lindqvist ehti kilpapeliuransa aikana pelaamaan muutamassa eri organisaatiossa. Armeijasta pääsyn jälkeen vuonna 2017 hän pelasi hetken RCTICissa ja sen jälkeen uudelleen brändätyssä Turku Evolutionissa. Sen jälkeen muutama kuukausi meni MenaceGG:n riveissä, kunnes koko kokoonpano siirtyi Conquer Gamingin nimen alle. 

Juurikin ajat Menacessa ovat ne, joita Lindqvist muistelee – ei tosin hyvillä mielin. Joukkue oli tuore, pelaajat olivat kohtuullisen nuoria, ja halu voittaa oli kova. 

MenaceGG on vuonna 2005 perustettu organisaatio, joka sai alkunsa kun kaveriporukka alkoi pelaamaan Battlefield 2 -peliä Livingshields -nimellä. Kilpailullisuuden kasvaessa nimi päätettiin muuttaa Menaceksi, ja vuosien varrella siitä on ollut eri variaatioita – Team Menace.fi sekä FC Lahti Menace jalkapallojoukkueyhteistyön aikaa. Menacen paidassa on ehtinyt pelaamaan nykyisiä CS:GO-huippunimiä, kuten esimerkiksi Jesse “zehN” Linjala ja Miikka “sunNy” Kemppi.

Kristian ”ViOLEX” Lindqvist ei enää pelaa kilpailullisesti. (Kuva: Telia)


Lindqvistin ja muiden joukkueessa silloin pelanneiden matka Menacen nimen alla oli lyhyt, mutta paljon ehti tapahtua. Joukkue kilpaili esimerkiksi Telia Esports Seriesin CS:GO-kaudella sekä joukkue myös aloitti Elisan CS:GO-liigan kilpaillessaan vielä Menacena. Liigan alkupuolella joukkue siirtyi kuitenkin Conquer Gamingiin, mutta sopimusteknisistä syistä nimi pysyi MenaceGG:nä liigan ajan.

– Menacessa tuli fiilis, ettei meistä pelaajista oikein välitetty. Luvattiin maksaa kaikki kustannukset että voidaan keskittyä pelaamiseen, mutta oikein mikään mitä me tehtiin, ei kiinnostanut, Linqvist muistelee.

Vaikka kokoonpano oli uusi, joukkue onnistui pärjäämään ihan kohtuullisen hyvin, ja voittikin turnauksista ja liigoista rahaa. Pelaajilla ja organisaatiolla oli suullinen sopimus, että mahdolliset matkakulut korvataan, turnauspalkkioista organisaatio pidättää 20 %, loput kuuluvat pelaajille.

MenaceGG:n kokoonpano:

  • Niko ”Nksu” Luhaniemi
  • Samu ”Samppa” Kylmälä
  • Olli ”oopee” Piispanen
  • Kristian ”ViOLEX” Lindqvist
  • Joona ”Sm1llee” Holmström

Lindqvistin mukaan pelaajille kuuluva rahasumma oli yhteensä noin 2500 euroa, eli noin 500 euroa per pelaaja. Kukaan pelaajista ei ole koko summaa saanut, ja Linqvist itse on saanut pitkäjänteisellä viestittelyllä saanut noin ⅓ itselleen kuuluvista rahoista. Loppuja ei ole vielä näkynyt.

– Me tehtiin pelaajina oma osuutemme ja vielä enemmänkin, kun ottaa huomioon sijoituksemme. Harjoiteltiin kovaa ja tuotiin organisaatiolle näkyvyyttä, mikä oikeastaan oli pelaamisen lisäksi meidän tehtävämme ja tukea organisaatiota, ja heidän meitä, Lindqvist toteaa.

– Mielestäni sen kuuluu mennä niin, että jos omistat organisaation ja ole oikeasti kiinnostunut siitä hommasta, tulee mielenkiinto osoittaa ja olla mukana siinä, vähän niinkuin kuudentena pelaajana, Lindqvist summaa.

Matkakuluja pelaajille syntyi muun muassa kuvauspäiville matkustamisesta. Näitä korvauksia ei kuulunut, eikä kuvauspäivät muutenkaan sujuneet aivan putkeen.

– Organisaation piti hommata meille sinne pelipaidat. Saatiin jotkut vanhat paidat, koot olivat jotain L ja XL, eivät siis sopivia.

Pelaajat saivat pitää vääränkokoiset pelipaidat itsellään.

Tarkoituksena ei ole kiristää tai mustamaalata 

Lindqvist kertoo, että peliuransa aikana hän kuuli monia tarinoita, joissa pelaajat eivät olleet saaneet rahojaan joko organisaatiolta tai turnausjärjestäjiltä. Yksi parhaiten tunnetuista jutuista on esimerkiksi PUBG-joukkue Saunaboisin kohtaama ongelma – tällä hetkellä he odottelevat rahojaan Virosta.

– Itselleni tämä rahojen saaminen on enemmänkin muodollisuus kuin se, että tarvitsisin niitä pikaisesti. Tästä on kuitenkin tärkeää puhua, sillä tuntuu, ettei organisaatioiden omistajien tarvitse tehdä asialle mitään, vain odotella että pelaaja kyllästyy kyselemään rahojen perään, Lindqvist harmittelee.

Varsinkin suullisten sopimusten ja nuorten pelaajien ollessa kyseessä voi tilanne olla vaikea, ja omien oikeuksien puolustaminen raskasta. Lindqvist kannustaakin ensin kertomaan omalle lähipiirilleen tilanteesta, sillä sieltä varmasti löytyy apua – tai sitten apua on helpompi etsiä yhdessä.

– Sen takia toin tämän nyt esille, sillä näitä organisaatioita tulee koko ajan enemmän ja näitä tapauksia on ollut ja tulee olemaan. Olen osan omistani saanut kun olen sitkeästi jaksanut kysellä, ja toivon ettei kukaan muu joudu tällaista kokemaan, Linqvist tiivistää.

“Aikataulu on ollut todella hidas – asiaa pyritään hoitamaan”

Tavoitimme myös Menacen managerina toimineen Teijo Sepposen kommentoimaan tilannetta. Itse yrityksen, MNC Group Tmi:n, toiminta ei ole loppunut, vaikka e-urheilun parissa toimintaa ei ole ollut vuoden 2019 jälkeen. 

– Joitakin osia näistä palkkioista on jo pystytty maksamaan, vaikkakin aikataulu on ollut todella hidas varsinkin vuoden 2020 aikana johtuen vallitsevasta tilasta. Asiaa pyritään hoitamaan vieläkin minun henkilökohtaisella panostuksella, vaikka esports-puolen tulot ovatkin tällä hetkellä olleet miinuspuoleisia, Sepponen kommentoi asiaa.

Asiat eivät vuosina 2018-2019 menneet aivan Sepposen suunnitelmien mukaan, ja siitä johtuen pelaajat odottelevat edelleen palkkioitaan. Sepponen kuitenkin vakuuttelee, että rahat tulevat vielä jossakin vaiheessa. Hän myös toivoo, että vuosi 2021 toisi mahdollisuuden palata esportsskeneen – tietyllä varauksella.

– Toivon, että vuosi 2021 toisi mukanaan sen mahdollisuuden palata esportsskeneen, ja saataisiin myös maksettua entisten pelaajien palkkiot ennen tätä.