Tiesitkö tämän aivoistasi ja tilttaamisesta?

Aivot painavat vain noin 2% kehon kokonaispainosta. Silti ne kuluttavat jopa 20% lepoaineenvaihdunnasta. Joidenkin tutkimusten mukaan aivot kuluttavat vielä enemmän energiaa mikäli niitä haastetaan älyllisesti tai koet vahvoja tunteita (Chaput & co, 2008).

Keskittymiskyvyttömyys , kärttyisyys ja impulsiivisuus ovat epätasapainossa olevan verensokerin oireita. E-urheilijalla tai pelaajalla tämä tarkoittaa sitä, että tilttaamisen riski kasvaa huomattavasti, jos et huolehdi ravitsemuksestasi.

Säännöllinen ruokailurytmi

Päivän pääaterioita ovat aamupala, lounas ja päivällinen. Niitä täydennetään väli- ja iltapaloilla. Sopiva ruokailurytmi useimmille on siis syödä 5-6 kertaa päivässä. Sopivan tiheät ateriavälit takaavat tasaisen energian saannin (Ruokatohtori, 2020) ja verensokeri pysyy tasaisena.
Montako kertaa päivässä sinä syöt?

Aamupala on useimmille ihmisille se ateria, joka käynnistää koneiston. Syö aamupala kotona tai jos kehosi ei ota vastaan aamupalaa heti heräämisen jälkeen, ota se mukaasi ja syö vähän myöhemmin, kun elimistösi on vastaanottavainen aamupalalle. Kahvi tai energiajuoma ei ole aamiainen. Syötkö sinä joka aamu aamiaisen?

Välipalojen avulla saat pidettyä nälän tunteen loitolla pääaterioiden välissä ja aterioiden koot sopivina. Suosi välipaloina hedelmiä, marjoja ja pähkinöitä. Kokojyvätuotteet ovat myös hyviä. Saat niistä hitaasti imeytyviä sokereita sekä hiilihydraatteja, jotka auttavat pitämään veren sokerin tasaisena.
Mistä sinun välipalasi koostuu? Tuleeko korvattua välipaloja tai aterioita energiajuomilla tai muulla sokeripitoisella?

Päivällisen ajoittaminen

Päivällisen ajoittaminen oikein on toisinaan haasteellista niin e-urheilijoille kuin kestävyysurheilijoillekin harjoitusten ja pelien osuessa iltaan. Pidä silloin huoli siitä, että saat riittävän välipalan tai syö kevyt päivällinen ennen peliä, jotta et vaivu liian raskaan ruokailun aiheuttaamaan koomaan. Anna elimistöllesi polttoainetta myös harjoituksen tai pelin jälkeen ennen nukkumaanmenoa. Iltapala on hyvää aikaa myös laskea sykettä ja siirtyä lepovaiheeseen. Iltapalaksi sopivat mm. banaani, yrttitee ja täysjyvävoileipä.

Yksinkertaisin ja helpoin tapa välttää tilttaaminen on keskittyä siihen mitä ja miten usein syö.

Seuraava artikkeli kertookin siitä MITÄ KANNATTAA SYÖDÄ.

Lähteet:
Ruokatohtori. Urheilijan ravitsemuksen perusteet: viisi tärkeää kulmakiveä.Viittaus 10.02.2021. https://www.ruokatohtori.fi/blogi/urheilijan-ravitsemuksen-perusteet-viisi-tarkeaa-kulmakivea/
Smart Moves. Ravinto. Viittaus 10.02.2021. https://www.smartmoves.fi/ravinto/
Chaput, Drapeau, Poirier, Teasdale & Tremblay, 2008. Glycemic instability and spontaneous energy intake: association with knowledge-based work.