Pelitaito. Halu kehittyä. Halu ammattilaisuuteen. Nämä ovat KOVA Akatemian opiskelijoiden mielestä ominaisuuksia, joita kannattaisi löytyä kouluun hakevalta.

Suomesta löytyy yhä enemmän ja enemmän e-urheiluun ja kilpapelaamiseen keskittyvää koulutusta, ja yksi tällaisia mahdollisuuksia tarjoava oppilaitos löytyy Etelä-Pohjanmaalta Alajärveltä. Alajärven Ammatti-instituutti JAMIn sekä Alajärven ja Vimpelin lukioiden opiskelijoilla on mahdollisuus päästä mukaan KOVA Akatemiaan ja saada näin lisäboostia kilpapeli- tai muulle esportsuralle.

– Kyllä mä olen huomannut ihan älytöntä kehittymistä, todella iso piikki tapahtunut kehityksessä sen jälkeen kun syksyllä aloitin koulun, kertoo ensimmäisen vuoden opiskelija Leevi Vallin

Vallin on elävä esimerkki siitä, että nykyään pelaamisen ja opiskelun yhdistäminen on tehty helpoksi: Kilpapeliopintojen ohella hän suorittaa kaksoistutkintoa. Hän on haaveillut esports-ammattilaisuudesta vakavissaan vuodesta 2017 saakka, ja kun kuuli KOVA Akatemiasta, suunnitelma oli selvä. Kaksoistutkinnon hän valitsi siksi, että myöhemmmin on tavoitteena jatkaa opintoja yliopistossa teknillisellä puolella.

– Onhan tämä välillä raskasta ja on tässä omat haasteet, mutta se riippuu paljon siitä mindsetistä miten ite siihen suhtautuu. Mä rakastan pelaamista ja haluan menestyä, niin vaikka ois kuinka rankkaa ja paljon tehtäviä niin ne hoitaa sen takia et sen jälkeen pääsee tekemään sitä mitä rakastaa, Vallin kuvailee opintojaan.

Kaikki pelaajista valmentajiin haluavat nähdä kehitystä

KOVA Akatemian tuorein lisäys valmennustiimiin on KOVAn entinen CS:GO-pelaaja Lauri “Pietola” Hietala. Uudella videolla Hietala otetaan innostuneesti vastaan opiskelijoiden toimesta, ja sama innostus kuuluu myös opiskelijoiden vastauksissa. Opiskeluissa ei keskitytä pelkästään pelin sisäisiin asioihin, vaan läpi käydään kaikki kilpapelaajan elämän puolet ravinnosta liikuntaan, ja tietysti myös siihen pelaamiseen. Jos pelaaja pelaa liikaa esimerkiksi nettikasinoita ilman rekisteröintiä, niin se voi vaikuttaa suoritukseen.

– Pelaajana isoimpana muutoksena tuli tasapaino pelaamisen ja muun elämän rytmittämisen kanssa. Isoimpana haasteena tunnen kilpapelaajilla olevan liikunnan tärkeys, lepo ja ruokavalio, pohtii vastavalmistunut Aki Karppinen.

Toisen vuoden IT-opiskelija Jani Partanen on samoilla linjoilla. Samalla kun Hietala antaa pelinsisäisiä vinkkejä, KOVAn performance coach Perttu Leppä muistuttaa muista asioista.

– Valmennuksissa Pertulta saa aina semmosta tietoa, mistä ei oo ennen kuullukkaan. Lisäks saa hyviä tippejä kuinka voi kehittää niitä pelin ulkopuolisia asioita jotka auttaa pelinsisäisissä jutuissa. Se on jännää ja tulee paljo semmosta, mitä ei oo tullu kokeiltua ja hoksattua, Partanen kertoo.

Opiskelijat kehuvat yhteishenkeä ja sitä, että kaikki haluavat kehittyä pelaajina ja oppia lisää e-urheilusta. Tämä näkyy myös valmentajissa.

– Mun mielestä on tosi siistiä että just Pietola tuli valmentamaan meitä. Kaikki meistä haluaa kehittyä ja voittaa ja kaikki ottaa tän ihan täysillä, myös Pietola. Se pistää meidät tekeen töitä, koska se haluaa nähdä että me kehitytään, Vallin kuvailee. 

Luokasta löytyy kaikki tarvittava tietokoneista säkkituoleihin. (KUVA: KOVA/Niklas Vuorenmäki)

Kuvauspäivät ovat painuneet syvälle mieleen

Opiskelu on monille elämän parasta aikaa, ja ainakin KOVA Akatemian opiskelijoilla on paljon hyviä, ikimuistoisia kokemuksia kouluvuosilta. Sen lisäksi, että kilpapelipuolella pääsee pelaamaan – ja voittamaan – oikeita turnauksia ja sarjoja, on opiskelijoilla mahdollista järjestää tapahtumia ja kerätä vaikka rahaa Major-turnausmatkaan. Opiskelijat ovat myös päässeet osaksi kuvauspäiviä, kun koulusta on tehty esittelyvideoita.

– Olin niissä ekoissa neuvotteiluissa mukana kun kuultiin, että muututaan KOVA Akatemiaksi. Se oli tosi jännää ja siistiä olla mukana, samoin ne ekat kuvaukset! Olin nähny kaikkialla KOVAn juttuja, ja oli tosi siistiä päästä livenä seuraamaan sitä ja olemaan mukana, Partanen kuvailee.

Vallin komppaa opiskelijatoveriaan. 

– Kyllä ne kuvaukset oli yksi parhaita juttuja. Lisäksi se joukkue missä pelasin menestyi koulu-CS-turnauksessa tosi hyvin. Ja valmennukset on myös kohokohtia, Vallin listaa.

Valmistuneelle Karppiselle aika opiskelijana KOVA Akatemiassa on hänen sanojensa mukaan parasta aikaa hänen elämässään.

– Päällimmäisenä jäi mieleen kaikki asuntolassa vietetty aika kavereiden kanssa ja kaikki reissut, jotka koulu ja liiketoiminta mahdollisti. Myös turnaukset ja liigat joissa ollaan pelattu ovat tuoneet hyviä muistoja ja kokemuksia, Karppinen tiivistää.

Lisätietoja opinnoista KOVA Akatemiasta löydät osoitteesta kovaakatemia.fi. Opiskelemaan on mahdollista hakea yhteishaussa 23.2.-23.3.2022 sekä kevään jatkuvassa haussa.

Esports media solutions Oy omistaa KOVAn sekä eurheilu.com -sivuston.