Vuosi 2015 toi kotimaiselle elektronisen urheilun kentälle monia uusia toimioita. Toimijoita on erilaisia, mutta yksi yleisimmistä on kilpapelaamiseen erikoistunut organisaatio.

Suomessa organisaatioita on vuosien varrella ollut monia. Niiden suuruus ja laajuus on vaihdellut jatkuvasti skenen ollessa hetkittäin liian epävakaa ja vaikea niin joukkueille, kuin organisaatioillekin. Peliskene näkyy usein organisaatioissa ja niiden tuissa. Ei ole ihme, että tällä hetkellä jokaisessa Suomen johtavassa organisaatiossa on CS:GO-joukkue mukana, sillä Counter Strike: Global Offensive johtaa suosiossa heittämällä muita.

Suomen suurimmat organisaatiot omaavat syvälle uponneet juuret ja vanhat kaverit saattavat johtaa organisaatiota monien vuosien jälkeen, jopa oman peliuran päätyttyä. Parhaita esimerkkejä ovat Team Menace, RCTIC, Paranoia ja uudistunut ENCE eSports. Nämä organisaatiot omaavat uniikin, rikkaan historian, jonka sisään on mahtunut monia pelaajia, monia tapahtumia ja monia tarinoita.

Suurempi osa organisaatioista on kuitenkin uusia, mahdollisesti oman tiimin kanssa syntyneitä organisaatioita, joilla on suuret unelmat ja intoa enemmän, kuin muille jakaa. Organisaation johtaminen ei kuitenkaan ole helppoa ja liian moni kaatuu jo alkumetreillä. Organisaation johtaminen tarvitsee aikaa, vaivaa, työtä, rahaa ja omaa motivaatiota, jolla vaikeinakin aikoina ylläpitää hyvää tunnelmaa ja jatkuvuutta.

Minulla oli hieno tilaisuus LanTrek 2016 -tapahtumassa keskustella Aleksi ”Albert” Järvisen kanssa, joka johtaa vuonna 2015 aloitettua 5core eSportsia. Organisaation CS:GO-joukkue voitti tiensä laneille karsinnoista ja kaverit saivat suoran kutsun Vectorama-tapahtuman CS:GO-turnaukseen.

Mistä idea 5core eSports -organisaatioon tuli?

”Haluttiin perustaa jotain uutta ja suurentaa kotimaista eSports-skeneä”

Mitkä ovat kevään tavoitteenne?

”Vectorama 2016 CS:GO pro-turnauksessa menestyminen. Voittamaan lähdetään, mutta lan-kokemus on ensisijainen prioriteetti”

Millaista on johtaa organisaatiota?

”Mielenkiintoista, todella erilaista. Hyvää kokemusta tulevaisuuden kannalta, todella mukavaa. Suhteiden ylläpitäminen, sponsorisopimukset ja sosiaalisen median päivittäminen on yllättävän raskasta, mutta mukavaa”

Missä näet 5coren tulevaisuudessa?

”Jos samaan malliin jatketaan, niin voidaan kasvaa yhdeksi Suomen suurimmista organisaatioista. Kunhan sama tahti jatkuu, niin päästään hyvin esille”

Organisaation parhaat ja huonoimmat hetket?

”LanTrekeille karsintojen kautta pääseminen ja Vectoramoille suoran kutsun saaminen ovat helposti organisaation parhaat hetket. Huonoimpina hetkinä pelaajavaihdokset, jotka kuitenkin kääntyvät useimmiten hyväksi”

Vapaa sana:

”Kiitos kaikille 5coren kannustajille, toivotaan että LanTrekkien jälkeen taas uusia kasvoja kannustamassa nähdään. Suuret kiitokset myös sponsoreille, jotka mahdollistavat organisaation toiminnan”

Onnistuin myös tapaamaan kotimaisen, pitkäaikaisemman organisaation RCTIC eSportsin johtohahmon, Jere ”LeLE” Alasen. Pyysimme Jereä antamaan kommenttia, mikä tekee organisaatiosta kestävän ja kattavan, jotta organisaatiota kannattaa ylläpitää?

”Kestävän ja kattavan organisaatiosta tekee huolella suunniteltu pohja, jolta kokonaisuutta lähdetään rakentamaan. Taustalla pitää myös olla ihmisiä, joilta löytyy intohimoa lajia kohtaan, ideoita, luottamusta ja ennen kaikkea tekemisen on oltava miellyttävää, sekä ilmapiirin hyvä rakentaessa organisaatiota. Luottamus ja hyvä henki henkilökunnan, sekä pelaajien kesken on välillä oltava aukoton, jotta asiat voidaan toteuttaa hyvässä yhteishengessä. Tavoitteiden on oltava tarpeeksi intohimoisia ja jopa tietyllä tavalla hulluja, mutta selkeä askel askeleelta luotu suunnitelma niitä kohti auttaa pääsemään niihin”

Entä organisaation perustaminen?

”Organisaation perustaminen on kuin perustaisi yrityksen ja sen vetäminen vaatii paljon resursseja, aikaa sekä uhrauksia, jos asiat haluaa tehdä hyvin, huolella ja menestyvästi. Omaa tekemistä kannattaa myös esitellä ulkopuolisille ja esimerkiksi perheelle, sillä heidän tuki tässäkin työssä on äärimmäisen tärkeä. Helppoa organisaation vetäminen ja etenkään kasvattaminen ei ole. Vastoinkäymisiä tulee varmasti, mutta niiden yli on vain päästävä. Jos ne tuntuvat mahdottomilta niin silloin kannattaa miettiä onko jatkaminen fiksua”

Tulevaisuus näyttää, etenevätkö muutkin organisaatiot kotimaisella kentällä yhtä suuriksi, kuin RCTIC vuosien varrella. Parhaiten 5coren menestystä voi seurata heidän omilla kotisivuillaan: 5core.org