Alkuviikosta julkaistu PUBG Global Invitational –turnaus (voimmeko jo puhua MM-kisoista?), jossa pelaajat pääsevät kilpailemaan yhteensä kahden miljoonan dollarin palkinnoista, on monen mielestä täysin ylimitoitettu ja toisten mielestä hyvä piriste PUBGin eurheilupiireille. Kuinka asia mahtaa olla?


Heinäkuun 25. – 29. päivä Berliinissä järjestettävä PUBG Global Invitationaliksi nimitetty turnaus tulee olemaan heittämällä isoin tapahtuma, joka Playerunknown’s Battlegroundissa on ikinä käyty. PUBG Corporationin itse järjestämässä tapahtumassa nähdään molemmat FPP- sekä TPP-pelimoodit; odotettavissa on megaluokan tapahtuma, jota ei kannata jättää väliin. Mutta monellako peliä seuraavalla heräsi heti kysymyksiä tapahtuman julkaisemisen jälkeen?

FPP ja TPP?

Playerunknown’s Battlegroundissa on kaksi mahdollista pelimoodia: First person perspective (FPP) ja Third person perspective (TPP). PUBGia on tähän asti huipputurnauksissa pelattu Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa jo lähestulkoon vuoden ajan eksklusiivisesti FPP-formaatissa. Syynä tähän on TPP-formaatin mahdollistama kulmien taakse katsominen itse paljastumatta, joka tuomittiin heti pelin alkumetreillä täysin epäreiluksi ja kilpaeurheiluun soveltumattomaksi. Tätä linjaa onkin noudatettu kaikissa isoissa turnauksissa, kaikissa sarjoissa ja kaikissa karsinnoissa täällä suunnalla.

TPP-formaatin nostamiseen viralliselle jalustalle saattaa löytyä yksi hyvin ymmärrettävä syy: Aasia. Idän suunnilla suurin osa pelaajista pelaa TPP-formaatissa ja esimerkiksi Etelä-Korean suurin PUBG-turnausjärjestäjä OGN peluuttaa turnauksiaan juurikin TPP:ssa. Loppupeleissä PUBG Corporationin tehtävä on saada turnaukselle mahdollisimman suuret katsojaluvut ja aasialaisen yleisön haalimiseksi TPP:n näyttäminen on lähestulkoon pakollista.

PUBG 2 million tournament - eurheilu

$2 000 000 palkintopotissa

Tähän astisista turnauksista suurin palkintopotti nähtiin Gamescon PUBG Invitational turnauksessa, jossa kisattiin $350 000 summasta. Nyt tulevassa turnauksessa tämä summa on lähes kuusinkertaistettu, ja yli kymmenkertainen muihin turnauksiin nähden. PUBG Corporation summasi, että vuosi 2018 parantaa  pelin eurheilullista tilaa, ja voisiko olla, että tämä rahan syytäminen kilpailijoiden houkuttelemiseksi olisi osa tätä suunnitelmaa? On päivänselvää, että jokainen kilpapelaaja jolla on edes pieni mahdollisuus tähän pottiin lähtee kokeilemaan onneaan. Harva antaisi tällaisten rahojen mennä sivu suun, jos niihin olisi mahdollista päästä käsiksi.

Liikaa pelaajia?

Toinen kommentteja aiheuttanut asia oli pelaajien lukumäärä. Joku saattaisi ajatella, että 20 joukkuettahan on vähemmän kuin Playerunknown’s Battlegroundsin standardi 25 4 hengen joukkuetta. Totta sekin, mutta turnauksissa ja ammattilaispelaajien skrimeissä (harjoitusotteluissa) ollaan totuttu 64 hengen otteluihin, eli 16 tiimin keskinäiseen rähinään.

Turnauksissa kahdenkymmenen joukkueen peluuttaminen samanaikaisesti on pelaajien mielestä luonut liikaa ruuhkaa pelin alkuvaiheeseen. Lentokoneesta kartalle laskeutuessa pelaajilla on vain tietty määrä paikkoja, joista saa tarpeeksi tavaroita loppupeliä varten, ja jos niistä joutuu kilpailemaan liian monen joukkueen kesken ei itse taistelulle jää niin paljon tilaa. Tilanne, jossa monet joukkueet laskeutuvat samaan paikkaan aiheuttaa sen että lähestulkoon poikkeuksetta se kuka sattuu ensin löytämään aseen lahtaa vihollistiimin niille sijoilleen, ja pelillisestä näkökulmasta tämä ei ole a) mukavaa katsottavaa b) mukavaa pelattavaa. Siksi 64 hengen ottelut ovat muodostuneet standardiksi viime aikoina.

Uusia loottilaatikoita?

Loottilaatikoista on pöhisty jo koko viime vuosi: ovatko ne laittomia vai haitattomia kosmeettisia asioita? Gamescon Invitationalissa julkaistiin viime vuonna uusi laatikko pelaajien avattaviksi, ja PUBG Corporationia onkin kritisoitu siitä, että kosmeettisia muutoksia on lisätty peliin huomattavasti enemmän kuin pelillisiä uudistuksia. Mahtaako tämän vuoden tapahtuman yhteydessä tulla taas uusi eksklusiivinen loottilaatikko saataville, ja miten peliyhteisö ottaisi sellaisen vastaan tällä kertaa? Toivokaamme, että PUBG Corporation on oppinut virheistään!

Oli miten oli, on hienoa nähdä näin iso turnaus PUBGissa, ja toivottavasti siihen pääsee osallistumaan mahdollisimman moni suomalainen pelin ammattilainen! Viime aikoina on ollut todisteista siitä, että kyllä härmästä sitä osaamista löytyy!

Lähteet: PUBG Roadmap, PUBG Global Invitational, Polygon, Kansikuva: Polygon