Pokémoneja on pelattu jo yli 20 vuotta, ja kaksi vuotta sitten julkaistu Pokémon GO toi pelisarjalle järisyttävän määrän uusia faneja. Valtaosa yleisöstä ei silti vielä tiedä, että Pokémonia pelataan myös todella kilpailullisesti ja vuosittain järjestetään vieläpä viralliset maailmanmestaruuskisat. Pokémon World Championship -tapahtuma kerää vuosittain maailman parhaat Pokémon-pelien ja -korttien pelaajat yhteen kilpailemaan melkein 500 000€ palkintopotista, ja näissä karkeloissa on viime aikoina nähty myös sinivalkoisia värejä.

 

Pokémon-videopelit

Takavuosien Pokémon videopelit Gameboylle ja DS-konsoleille olivat monen pelaajan ensikosketus käsikonsolipeleihin. Nyt jo klassikoiksi tunnustetut Pokémon Red & Blue aloittivat miljoonien ihmisten taipaleen Pokémon-pelaajina, ja osa tästä ryhmästä on vielä tänä päivänäkin vannoutuneita Pokémon-videopelien ystäviä.

Suurin osa pelaajista pääsi kokemaan kuuluisan Pokémon Liigan ja haastoi legendaarisen ”Elite Fourin” pelien sisällä. Jopa kasuaalimmille pelaajille nämä haasteet eivät, ainakaan aikuisiällä, aiheuttaneet sen suurempia hikitippoja otsalle. Kun pelin omat haasteet kävivät liian helpoiksi, oli monen pelaajan seuraava askel lähteä haastamaan muita pelaajia.

Muita pelaajia on pystynyt haastamana pokémon-taisteluhin jo ensimmäisistä peleistä lähtien, mutta teknologian kehitys on viime aikoina mahdollistanut sulavan online-pelaamisen pelaajien välillä. Pelin sisällä oleva Global Link -järjestelmä antaa jokaiselle pelaajalle mahdollisuuden haastaa muita pokémon-kouluttajia ympäri maailmaa.

Monet pelaajat käyttävät myös simulaattoreita online-pelaamisessaan. Muun muassa Pokémon Showdown– simulaattorin avulla pelaajat voivat kustomoida tiimejänsä huomattavasti helpommin kuin virallisissa Pokémon-peleissä, ja myös otteluiden järjestäminen on jouhevampaa. Jos joku haluaa pehmeän kosketuksen kilpailulliseen Pokémonin-pelaamiseen, on melkein suositeltavaa lähteä ensin kokeilemaan simulaattoritaisteluita.

Pokemon simulaattori showdown

Play! Pokémon ja Maailmanmestaruuskisat

Play! Pokémon on Pokémon Companyn sisällä oleva osasto, jonka vastuulla on järjestää ja organisoida virallisia Pokémon-turnauksia. Muun muassa maailmanmestaruuskisat ja niihin johtavat karsintaturnauksen kuuluvat tähän kategoriaan.

Virallisissa turnauksissa pelaajat jaotellaan kolmeen eri divisioonaan:

  • Juniori-divisioona:  2007 ja sen jälkeen syntyneille.
  • Seniori-divisioona: 2003-2006 syntyneille
  • Master-divisioona: 2002 ja sitä aikaisemmin syntyneille.

Kyseisen vuosiluvut ovat virallisesta sääntökirjasta, ja sitä päivitetään vuosittain. Opuksessa luetellaan esimerkiksi mitä pokémoneja pelaajat saavat käyttää, ja kasa muitakin sääntöjä. Mutta miksi kaikkia 807 taskuhirviötä ei saa käyttää? Tällä varmistetaan, että pelin ”metagame” ei pysy vuodesta toiseen samana ja myös uusimpia pokémoneja käytettäisiin mahdollisimman paljon. Myös täysin epäreilut pokémonit on karsittu säännöillä pois kilpapeleistä.

Tämän vuoden maailmanmestaruuskisat järjestetään Yhdysvaltojen Nashvillessä, ja tämän hetkisten mestaruuspisteiden mukaan tullaan kisoissa näkemään ainakin yksi suomalainen. Suomalainen Oliver Eskolin on tällä hetkellä Euroopan seniori-divisioonan ensimmäisenä, joten odotukset ovat korkealla.

Eskolin on menestynyt viime aikoina erinomaisesti, ja vuoden suurin voitto tuli ehdottomasti Pokémon Oceania International -mestaruuskisojen voittamisesta. Jos jollekin on epäselvää, millaista kilpailullinen Pokémonin pelaaminen on, voi alla olevasta videosta nähdä Eskolinin taidonäytteen Oceania Internationalista.

Lähde: pokemon.com Kansikuva: pokemon.com