Viimeisen parin vuorokauden aikana Counter-Strike: Global Offensive –yhteisö on ollut pienimuotoisessa myllerryksessä, kun uutiset Pohjois-Amerikasta ovat paljastaneet Professional Esports Associationin (PEA) aikeet rajoittaa liittoutumaan kuuluvien pelaajien osallistumista muihin sarjoihin.

PEAn seitsemän perustajaorganisaatiota, muun muassa Team SoloMid sekä compLexity Gaming, ovat joutuneet nyt myrskyn silmään, kun CS:GO-yhteisö sai tietää PEAn aikeista. Pelaajien julkaisema avoin kirje on aiheuttanut valtavasti porua, ja ensimmäiset potkutkin on jo asian johdosta nähty.

Mitä on tapahtunut?

Joulukuun 20. päivä Slingshot esports julkaisi uutisen, joka kertoi PEAn aikeista estää siihen kuuluvien joukkueiden osallistumisen ESL:n järjestämään Pro Liigaan. Uutinen sai itsessään jo jonkin verran huomiota, mutta pankin räjäytti pelaajien torstaina julkaisema avoin kirje.

Kirjeessä pelaajat vetoavat valinnanvapauden puolesta. Syyskuusta lähtien toiminnassa ollut PEA on perustamisestaan lähtien puuhaillut omaa liigaa Pohjois-Amerikkaan. Perustamistiedotteessaan PEA kertoi tavoitteekseen olla e-urheilun NBA. Samaan aikaan organisaatiot sekä PEAn komissaari Jason Katz vakuuttelivat pelaajille, ettei tuleva liiga rajoita pelaajien oikeutta osallistua muihin turnauksiin ja liigoihin. Puhetta oli myös tulonjaosta, jossa koko liigan tienaama potti jaettaisiin pelaajien ja organisaatioiden kesken puoliksi.

Nyt pelaajat kuitenkin kertovat, että joukkueiden omistajat sekä Katz ovat ilmoittaneet pelaajilleen, etteivät he voi osallistua ESL:n järjestämään Pro Liigaan ensi kaudeksi, vaan saisivat ainoastaan pelata PEAn omassa sarjassa. Kirjeen mukaan PEA sekä ESL eivät ole päässeet yhteisymmärrykseen pelaajien osallistumisesta molempiin sarjoihin, sillä varsinaista keskusteluyhteyttä asian tiimoilta ei ole edes ollut. Syyksi pelaajat kertovat PEAn haluttomuudesta päästää pelaajiaan osallistumaan kilpailevan kilpailujärjestäjän sarjoihin.

Taustatietona on hyvä mainita, että ESL on perustajajäsenenä toisessa organisaatioiden yhteenliittymässä, World Esports Associationissa (WESA), johon kuuluu lähinnä eurooppalaisia huippuorganisaatioita kuten Fnatic, Ninjas in Pyjamas sekä Virtus.pro.

Kun PEAn haluttomuus keskustella tuli pelaajille selväksi, ottivat he yhteyttä Scott ”SirScoots” Smithiin, joka on tunnettu vaikuttaja e-urheilun useilla eri osa-alueilla. SirScootsin johdolla pelaajat koittivat ensin keskustella PEAn kanssa heidän halustaan pystyä itse valitsemaan turnauksensa, avasi PEA vihdoin keskusteluyhteyden ESL:n kanssa. PEA ei kuitenkaan tarjonnut ESL:lle vaihtoehtoa, jossa joukkueet voisivat pelata molempia sarjoja saman aikaisesti, joten neuvottelut loppuivat asian tiimoilta varsin lyhyeen. Pelaajat päättivät tämän jälkeen julkaista avoimen kirjeen, jossa he kertovat näkemyksensä tilanteesta. Kirjeen on allekirjoittanut kaikkiaan 25 pelaajaa viidestä PEA:n joukkueesta. Allekirjoittaneet joukkueet ovat TSM, Cloud9, Team Liquid, Immortals sekä Counter Logic Gaming.

Avoimen kirjeen voit lukea täältä

Mitä vaikutuksia kirjeellä on ollut?

Twitter sekä reddit suorastaan räjähtivät keskustelusta asian tiimoilta. Useat eri tahot ovat ottaneet kantaa kirjeeseen, jotkut neutraalimpaan sävyyyn, jotkut aggressiivisemmin. Muun muassa Richard Lewis, tunnettu e-urheilujournalisti, teki yli tunnin pituisen youtube-videon, jossa hän kertoo omat huolensa tilanteesta. Tunnettu e-urheilutoimija Paul ”ReDeYe” Chaloner puolestaan kirjoitti twitterissä asioiden olevan harvoin mustavalkoisia, ja muistutti ihmisiä pitämään mielessä, etteivät PEAn omistajat lähtökohtaisesti yritä huijata pelaajiaan.

Ensimmäinen kovemman luokan seuraus oli, kun kirjeen allekirjoittanut Team SoloMid-joukkueen pelaaja Sean ”sean@res” Gares sai kirjeen johdosta potkut. Pelaaja ilmoitti asiasta twitterissä. TSM:n omistaja Andy ”Reginald” Dinh vastasi puolestaan omalla twiitillään, jossa hän kiistää potkujen syyn olevan pelaajien oikeuksien puolustaminen, ja syyttää puolestaan Garesia selän takana toimimisesta sekä muun joukkueen yllyttämisestä mukaan kirjeen kirjoittamiseen. Reginald myös syyttää Garesia joukkueensa imagon vahingoittamisesta.

Pohjaa Reginaldin väitteeltä syö kuitenkin pari tuntia tämän jälkeen julkaistu tiedote TSM:n muilta pelaajilta, jossa he vakuuttavat olevan Garesin kanssa samaa mieltä. Myös Gares itse julkaisi uuden twiitin, jossa hän vastaa Reginaldin väitteiden olevan vähintäänkin outoja, sillä kaksikko oli hänen mukaansa käynyt keskustelua juuri niistä asioista hyvässä hengessä, joista Reginald nyt Garesia syyttää.

Alkuperäisen uutisen slingshotille kirjoittanut Jarek ”DeKay” Lewis sekä SirScoots molemmat kertoivat myös PEAn omistajien käyvän nyt yksityisiä keskusteluita pelaajien kanssa. Parivaljakon mukaan PEAn tarkoituksena on nyt saada kirjeen allekirjoittaneita pelaajia perumaan kantansa.

PEA ei ole toistaiseksi julkaissut mitään virallista vastinetta syytöksiin.

Mikä on PEA?

Professional Esports Association on syyskuussa virallisesti ilmoitettu liittoutuma, johon kuuluu seitsemän amerikkalaislähtöistä organisaatiota. Järjestöön kuuluvat organisaatiot ovat Team SoloMid, Cloud9, Team Liquid, Counter Logic Gaming, Immortals, NRG eSports sekä compLexity Gaming.

PEA perustettiin vastavetona keväällä julkaistulle World Esports Associatille, joka on pääosin eurooppalaisten huippuorganisaatioiden hallinnoima. Perustamisestaan lähtien PEA on luvannut ajavan niin joukkueiden sekä pelaajien etua. Tavoitteena on myös ollut tuoda järjestölle oma liiga, joka alkuperäisen tiedotteen mukaan ei rajoita pelaajien osallistumista muihin sarjoihin.

Tavoitteena on myös ollut luoda tasainen tulonjako pelaajien ja organisaatioiden välille, joka siten hyödyttäisi molempia osapuolia. Yksi PEAn johtavia hahmoja on organisaatiossa komissaarin virkaa pitävä Jason Katz, joka on työskennellyt aiemmin muun muassa Riot Gamingilla sekä Azubulla.