”Toisen epäonni on toisen onni”

Vanha viisaus nosti taas päätään kun Penta Sports ilmoitti ettei Ville ”Sha77e” Palola pysty osallistumaan kauden päättävään finaaliturnaukseen henkilökohtaisten syiden takia. Samalla Penta ilmoitti lainanneensa Juhani ”Kantoraketti” Toivosen suomalaisen Ence Esportsin riveistä turnauksen ajaksi.

Valinta aiheutti ihmettelyä, sillä Toivosen kausi on ollut kaikkea muuta kuin menestyksekäs. Joukkueensa tähtipelaaja putosi Encen mukana Pro Leaguesta ja pelasi erittäin epätasaisesti läpi kauden. Joidenkin lajiniilojen mielestä Toivonen olikin todennäköisesti ns. varasuunnitelma jonkun toisen kieltäydyttyä kunniasta.

Arvostelusta huolimatta parhaimmillaan täysin pitelemätön Toivonen on herkullisessa paikassa ja onnistuessaan voi olla ratkaisevassa roolissa tulevassa turnauksessa.

Ville ”Sha77e” Palola

Iso Mahdollisuus

On todennäköistä, että Toivonen tullaan näkemään tutussa roolissaan Entry Fragger/Roaming – pelaajana muiden paikatessa tilanteesta riippuen Palolan paikalla. Pentan kivikova ja monipuolinen rosteri mahdollistaa tämän.

Jos Toivonen taas paikkaa Palolan suoraan, ei tämäkään skenaario huono ole. Palolan hyökkäysrooli on Pentassa varsin vapaa ja Toivosen peliälyllä varustettu pelaaja sopeutuu puolustavampaankin rooliin varsin kivuttomasti.

Toivosella onkin nyt upea tilaisuus näyttää osaamistaan, sillä ympärillä oleva joukkue tukee erinomaisesti miehen vahvuuksia. Joukkue on myös äärimmäisen rutinoitunut, voittamaan tottunut kokoonpano. Nyt homma on klassisesti ”Itsestä kiinni”. Onnistuminen riippuu paljolti siitä, kuinka pelaaja pystyy käsittelemään vallalla olevan tilanteen. Tässä muiden pelaajien ja varsinkin Joonas ”jNSzki” Savolaisen merkitys on tärkeä.

Savolainen kertoikin eUrheilu.com:lle: ”Luonnollisesti yhden core-pelaajan puuttuminen on vaikeaa, mutta mies on hyvin päässy meidän peliin sisälle. Ei voi muuta kuin kehua ”Rakettia”. 

Pitää muistaa, että Toivosen isoin ja ratkaisevin ongelma on ollut esitysten epätasaisuus. Hyvän ja huonon erän välillä on liian suuri ero, varsinkin kun pelissä on enemmän panosta. Jos Penta tämän yhtälön onnistuu ratkaisemaan niin ”Raketti” tulee lentämään komeasti ja pitkälle ammattilaisurallaan.

Toivosen onnistuessa Pentan riveissä voi Encellä olla suuria vaikeuksia pitää mies rosterissaan.

Juhani ”Kantoraketti” Toivonen

Ottiko Penta riskin?

Pakotettuna kyllä. Uuden pelaajan lisääminen kokoonpanoon viikkoa ennen turnausta on aina riski. Voi olla, että pelaaja ei ehdi omaksua pitkään yhdessä pelanneen rosterin ratkaisevia nyansseja. Uusi pelaaja mahdollisesti sotkee neljän muun pelaajan rutiinit ja peli sakkaa. Riskejä on aina, mutta onnistuessaan Pentan valinta tuottaa varmasti jättimäisen tuloksen.

Tilastojen valossa Pentan päätymistä Toivoseen ei voida pitää millään muotoa ihmeellisenä. Hän oli selkeästi Encen paras pelaaja tilastollisesti. (81 erää, 74 fragia ja 1.23 K/D ). Tilastojen valossa siis varsin hyvä korvaaja Palolalle (84 erää, 57 fragia ja 1.06 K/D)

Toki joukkuepelissä tilastojen merkitys vähenee ja ryhmädynamiikka ja roolitus ratkaisevat. Tämän tietänevät kaikki. Penta siis otti riskin, mutta varsin hallitun sellaisen. Joukkuetoveri Savolaisen sanoin: ”Mitä vaan voi tapahtua”.

Siegen Pro Leaguen finaalit pelataan Atlantic Cityssä, Yhdysvalloissa 19-20 toukukuuta. Pelejä voi seurata viralliselta ESL-kanavalta.

Kuvalähteet:Dreamhack, ESL