Atlantic Cityn – finaalitapahtumassa pidetyssä Esports –  paneelissa Ubisoft kertoi lopulta miten uudistuva kilpailuformaatti tullaan jatkossa pelaamaan. Siegen kilpailutoiminta on tulevaisuudessa jaoteltu portaittain neljään eri kategoriaan aivan amatööritasolta aina ammattilaispeleihin.

Koko kilpailutoiminta on rakennettu 14 – viikkoisen Pro Leaguen ympärille poislukien koko ajan käytävä viikottainen GO4 – cup.

Koko ajan tapahtuu

Kaiken pohjalla on viikoittain pelattava kaikille avoin GO4 – cup. Käyttäjien toivomaa amatööristatusta ei cupille saatu, vaan se tullaan varmasti jatkossakin tuntemaan ns. Pengu-cuppina, jossa Pro League ja Challenger League – pelaajat käyvät pelaamassa mix – tiimeillä ja kavereidensa kanssa.

Seuraavalla tasolla on Dreamhack – turnaukset joita pelataan neljä kappaletta vuodessa. Näihin turnauksiin on kaikkien mahdollista päästä osallistumalla karsintoihin ja etenemällä sitä kautta itse turnaukseen. Dreamhackin voittamalla on mahdollista päästä jopa Major – turnaukseen kuten tänä vuonna Valenciassa.

Varsinainen Challenger League kestää aina Pro Leaguen jälkimmäisen 3 kuukauden ajan. Tätä ennen pelataan avoimet karsinnat joihin jälleen kerran kaikilla on mahdollisuus osallistua. Karsinnoissa joukkueiden määrää ei ole rajoitettu ja voittaja pääsee kilpailemaan CL – paikasta.

Pro League pelataan 14 viikon kaksinkertaisena sarjana, jonka lopuksi kaikkien alueiden kaksi parasta joukkuetta pääsevät PL – finaaliin.

Ylimmällä tasolla on kaksi Major – turnausta. Pariisin – turnaus ja 6 Invitational. Myös näihin turnauksiin on avoin karsinta, joskin suurin osa osallistujista tulee olemaan edellisten turnausten voittajia, sekä  PL-joukkueita.

Uudenlainen Pro League

Pro Leaguen peliformaatti kokee suuren muutoksen. Aiempi systeemi hylätään kokonaan ja tilalle asettuu 14 – viikkoinen sarja, jossa kaikki joukkueet kohtaavat toisensa kahdesti. Keskellä kautta pelataan aina Major – turnaus ja uusi DLC – päivytys julkaistaan myös.

Jokainen joukkue pelaa joka viikko yhden pelin. Myös yksittäinen peli on kokenut suuria muutoksia.

Paremmuuden ratkaisemiseksi pelataan vain yksi kartta. Ottelu ratkeaa toisen joukkueen ottaessa 6 erävoittoa. Ottelussa pelataan 10 erää. Ensimmäiset viisi erää toinen joukkue puolustaa ja toinen hyökkää. Puoliajan jälkeen osat vaihtuvat. Jos joukkueet päätyvät molemmat viiteen erävoittoon on kyseessä tasapeli. Myös pommikohteiden valintaan tuli muutoksia. Voitettuaan kohteen joutuu puolustava joukkue voittamaan kaksi eri kohdetta ennenkuin voi valita uudelleen voittamansa kohteen.

Ennen ottelun alkua molemmat joukkueet voivat poistaa yhden puolustajan ja yhden hyökkääjän pelistä.

Pudotuspeleihin siirryttäessä ottelun voittamiseen tarvitaan kaksi voitettua karttaa. Jos tilanne on karttojen suhteen 1-1, pelataan Tie – Break. Tässä vaiheessa joukkueet vaihtavat hyökkäyksen ja puolustuksen välillä kunnes toinen saa kolme erävoittoa.

Alueensa viimeiseksi jäänyt joukkue tippuu suoraan Challenger Leagueen ja toiseksi viimeinen pelaa paikastaan CL:n toiseksi tulleen joukkueen kanssa.

Tuulinen Challenger

Suomalaisittain varmasti mielenkiintoisin sarja tulee olemaan Challenger – League. Jos Encen CL:n tippuneesta kokoonpanosta kolme pelaajaa jatkaa, niin joukkue nähdään ensi kaudella liigassa. Myös suomalaisjoukkueet Moti On Gaming ja Dead Limit ovat selkeästi asettaneet tavoitteekseen CL – paikan ensi kaudella. Molemmat joukkueet joutuvat hakemaan paikkaa liigaan karsintojen kautta.

Karsintojen avoin ladder pelataan kolmen kuukauden mittaisena, jonka jälkeen voittajat pelaavat neljän CL:stä tippuneen joukkueen kanssa aiemmin käytössä olleen systeemin mukaisen turnauksen. Tästä turnauksesta lopulta selviävät tulevat CL – joukkueet.

Kolmen kuukauden mittaisen CL:n voittaja nousee suoraan Pro Leagueen ja toiseksi tullut karsii PL:n toiseksi viimeisen kanssa paikasta.

Challengerin lopullinen peliformaatti tulee luultavasti vielä tarkentumaan lähempänä kauden alkua.

Miksi kaikki laitettiin uusiksi?

Varmasti Ubisoft on kuunnellut eripuolilta tullutta palautetta miettiessään systeemin uudistamista. Yksi syy on taatusti esportsin tasainen kasvu ympäri maailman. Kilpailusta halutaan tehdä vaihtelevampaa seuraajien kannalta. Itse yhtiö sanoi, että se haluaa antaa joukkueille tasaisemman mahdollisuuden pärjätä ja vähentää yhden ottelun merkitystä runkosarjan aikana. Ubin edustaja kertoi myös yhtiön haluneen ottaa askeleen hieman kypsempään suuntaan uudella sarjasysteemillä.

Toki vanhan ”turnaus” – tyyppisen muodon sijaan pelattava sarja tulee olemaan tasavertaisempi kaikille osallistuville joukkueille.

Operaattorivalinnat ja vain yhden kartan pelaaminen ottelussa varmasti pakottavat joukkueet miettimään taktillisia asioita ja myös tyyliä joilla tulevilla kausilla pelataan. Hieman nyrjähtäneesti ajatellen uusi systeemi tuntuisi suosivan joukkueita joiden pelaaminen on enemmän perustunut ampumiseen kuin muihin elementteihin pelin sisällä. Tuleva kausi näyttää kenelle täysin uudistunut formaatti sopii loppujen lopuksi.

Kuvalähteet:Ubisoft Lähde:Ubisoft