Viime marraskuussa Brasilian pimenevässä illassa sai päätöksensä yksi suomalaisen urheiluhistorian kovimmista tempuista. Suomalainen Ence Esports oli juuri voittanut Siegen Pro Leaguen mestaruuden ja taivuttanut kotiyleisönsä edessä pelanneen Black Dragonsin tappioon.

Maailmalle levisi kuva jossa joukkueen kapteeni Niklas ”Willkey” Ojalainen puhaltaa polvillaan kaiken ulos suomalaisille hurraavan yleisön edessä. Matka tuohon hetkeen oli ollut pitkä ja monen pettymyksen kautta vihdoin saapunut maaliin asti.

Vaikka julkisesti monet tahot puhuivat ja romantisoivat kyseenomaista tapahtumaa juuri Willkeyn mestaruutena, jäi miehen matkakumppani ja pitkäaikainen aisapari mielellään varjoon nauttimaan poissa parrasvalojen loisteesta.

Nuo samat huiput ja notkelmat Willkeyn kanssa ensin Gifussa ja sittemmin Encessä pelannut Jouni ”Bounssi” Salo, eräs Suomen kokeneimmista kilpapelaajista ja yksi Siegen parhaista ankkureista, soi Eurheilulle.com:lle ujon audienssin.

 

E: Olet pelannut Siegeä pitkään. Miten oikein päädyit pelin pariin?

B: ”Ajattelimme kavereiden kanssa että ostettaisiin Siege, niin olisi joku räiskintäpeli jota voitaisiin pelata laneilla, joita oltiin suunniteltu jo muutama viikko ja jotka sattuivat sopivasti pelin julkaisupäiväksi. Tästä sitten innostuin aivan totaalisesti ja olin lopulta ainoa tuosta porukasta joka jatkoi pelaamista päivittäin.”

 

E: Olette olleet Willkeyn kanssa pitkään kimpassa. Mistä kaikki alkoi?

B: ”Joo, niin ollaan oltu jo lähes kolme vuotta. Koko Gifu/Ence hommahan lähti siitä, että joskus pelailin itsekseni rankedia ja vastaan tuli Joonas ja Protax (Joonas ”jNSzki” Savolainen ja Mikko ”Protax” Mutanen), jotka olivat silloin jo laittaneet kasaan silloisen Gifu-porukan.Tuli niin lujaa tukkaan Joonakselta, että lisäilin kaveriksi ja aloin sitten kyselemään, että pääsisikö ranked -peleille messiin?

Tästä sitten tutustuin loppuun Gifun silloiseen lineuppiin, joka taisi olla ez_loss, Willkey, Joonas, Protax ja Keittiömestari. Hetken kundien kanssa pelattuani kyselin varovaisesti, josko olisi mahdollista päästä ”vaihtopenkille” istumaan, koska en ollut vielä kovin varma omista taidoistani. Muutamien harjoitusten jälkeen homma alkoi kulkea ja korvasin ez_lossin kokoonpanossa. Tässä sitä on sitten Niklaksen kanssa reissattu ympäri maailmaa.”

 

E: Olet yksi maailman parhaista ankkuripelaajista. Mikä tekee hyvän ankkurin?

B: ”Ensinnäkin ankkurina täytyy tietää mistä vihollinen voi tulla, mistä voi yllättää ja missä kulmissa voit olla niin, ettei vihollinen saa kulmaa sinuun tai on vain yksi kulma jota pidät. Ankkurina tietysti joudut usein 1 vs x tilanteisiin, jolloin sinun täytyy tehdä oikeita ratkaisuja paineen alla. 1 vs 1 täytyy totta kai voittaa, joten aimi pitää olla hallussa!

Hyvä ankkuri myös tietää milloin tehdä ja myös osaa tehdä aggressiivisia puskuja oikeilla hetkillä, jolloin voit yllättää vastustajan joka ei osaa sitä odottaa. Toki pitää myös tietää, koska täytyy olla passiivinen. Itsehän en hallitse roaming-peliä sitten ollenkaan ja sitellä pysyminen tuntuu luonnollisimmalta.”

 

E: Teillä on rosterissa kolmea eri kansalaisuutta. Miten kommunikointi on kehittynyt kesätauon aikana?

B: ”Kesällä vaihtui kommunikointikieli lontooksi ja olihan se aikamoinen muutos aiempaan. Täytyy vielä käydä läpi kaikki englanninkieliset callit karttoihin, ettei epäselvyyksiä ole. Yleisesti ottaen kommunikointi on koko ajan mennyt parempaan suuntaan.”

E: Miten valmistaudut ennen peliä vai valmistaudutko?

B: ”Pre game -rituaali on ollut Brasilian voitosta lähtien itsellä seuraavanlainen: Vedän nassuun banaanin ja energiajuoman, jonka jälkeen lämppäilen terrorist huntissa muutaman tunnin, katselen vodeja toiselta näytöltä  ja muuten vaan valmistaudun henkisesti peliin.”

 

E: Brasilian voitto oli varmasti urasi huippuhetkiä. Milloin vastaavasti on ollut ns. ”Mitenkähän tässä oikein käy?” olo?

B: ”Brasilian voitto oli uran huippuhetki, kun sitä oli niin kauan haettu. Pienemmät voitot sen rinnalla eivät tuntuneet juuri miltään näin jälkeenpäin katseltuna. Toisenlainen fiilis oli kun pudottiin seuraavan kauden päätteeksi Challenger Leagueen ja tiimi hajosi aivan totaalisesti. Siinä oli hetkittäin semmoset fiilikset, että tuleekohan tästä hommasta enää yhtään mitään. Kuitenkin Blasin ja Gomfin tulon myötä fiilikset ovat taas kääntyneet positiivisempaan suuntaan ja uskoa menestykseen on.”

 

E: Edelliseen vastaukseen viitaten. Millaista oppia tuollainen tunteiden vuoristorata oiken toi mukanaan?

B: ”Kyllä siinä muutama ilta tuli mietittyä tippumisen jälkeen, että jaksaako tähän enää panostaa. Mutta niin kuin sanoin tossa aiemmin, niin Blasin ja Gomfin tultua löytyä rutkasti uusia näkemyksiä ja motivaatiota jatkamiselle. Pelit ovat sujuneet uudella kokoonpanolla mainiosti ja esim Valencian tavoite olla top -4 joukkue saavutettiin kirkkaasti. Uudet haasteet odottavat ja tavoite on Pro Leaguessa.

 

E: Challenger League tulee olemaan kovatasoinen. Millaisena näet Encen mahdollisuudet menestyä?

B: ”Haastavaa tulee varmasti olemaan. Pelityyli on niin erilainen kuin Pro Leaguessa. Meidän tulee oppia pelaamaan tätä tyyliä vastaan ja onhan tässä vielä aikaa siihen. Täysi luotto on tiimiin, että se nousu toteutuu.”

 

E: Olit aiemmin tunnettu kilpipelaaja. Miltä tuntuu uusi kilpioperaattori tällä kertaa puolustajien riveissä?

B: ”Omasta mielestäni haluisin kaikki kilvet pois pelistä kokonaan. Uudesta operaattorista en osaa oikein vielä sanoa mitään, mutta yllätys oli, että se tuli puolustajien puolelle. Voin hieman huumorilla sanoa jo suoraan, että itse en tule edes koskemaan shieldeihin Siege-urallani.”

 

E: Mikä on ns. go to -pelisi Siegen ohella?

B: ”Lähiaikoina Monster Hunter World ja autosimulaattorit. En hirveästi halua koskea muihin FPS-peleihin kun on Siegessä tärkeät pelit tulossa, etten pilaa lihasmuistiani. Escape from Tarkovia on tullut pelattua aika paljon myös.”

Kuvalähteet: Ence ja ESL