Pikku hiljaa yhä useammalla paikkakunnalla voi opintoihin liittää myös e-urheilua. Syksystä 2021 lähtien se on ollut mahdollista myös Raahessa, kun aiemmin Nyyrikin leivissä työskennellyt Sami “höpö” Lehto hyppäsi managerista opettajan paikalle.

– Aiemmin esports näkyi Raahen Porvari- ja kauppakoulussa osana urheiluakatemiaa, eli käytännössä oli tietokoneet joilla pelata ja aikaa siihen, mutta ohjausta ja valmennusta ei ollut ihan samalla tavalla, Lehto kuvailee.

Nyt asiat ovat toisin. Lehto on kerryttänyt tietojaan ja taitojaan e-urheilun parissa useiden vuosien ajan, ja viime keväänä hän alkoi tiivistämään niitä oppitunneille sopiviksi paketeiksi. Sen myötä kasassa on e-urheilun toimialaopintoja sekä päivitetty urheiluakatemia kilpapelaajille.

– Teen jokaiselle akatemialaiselle henkilökohtaisen valmennussuunnitelman, jota he seuraavat ja jota päivitetään kehityksen mukaan säännöllisesti. Alussa on noin tunnin palaveri jokaisen kanssa jossa kartoitetaan esimerkiksi lähtötilanne ja tavoitteet, Lehto kuvailee prosessia.

Opinnot käsittelevät esportsia monelta kantilta

Esports-opinnot voi yhdistää Raahessa joko merkonomin tai tieto- ja viesintätekniikan opintoihin. Mielekästä opiskelusta tekee valinnanvapaus: Opiskelijat voivat valita sekä toimialaopinnot että akatemian, tai sitten valita vain jomman kumman. Lehto muistuttaa, että myös Raahen lukiolaisilla on mahdollisuus osallistua akatemiatoimintaan, ja hänen oma osaamisensa varmistaa sen, ettei tarvitse pelata vain CS:ssää: Valmennusta löytyy niin eri FPS-pelien, kuin MOBA- ja RTS-pelienkin puolelta. 

– Onhan tämä tavallaan ironista, että me amiksessa kavereiden kanssa salaa ladattiin CS niille koneille, ja IT-tuki kävi sen sieltä aina poistamassa. Nyt mä sitten itse koulutan merkonomeja ja yritän niitä saada pelaamaan koulussa, Lehto nauraa.

Opiskelijoille on tarjolla valtava määrä informaatiota e-urheilun bisnespuolesta. Ensimmäisenä vuonna keskitytään perusasioihin, seuraavina vuosina opiskeltaviin asioihin mahtuu esimerkiksi asiakkuuksien hoitoa, markkinointiviestintää ja sisälläntuotantoa. 

– Olen itse joutunut jokusen vuoden pähkäilemään kaikkea tätä informaatiota, ja nyt siitä suuri osa on tiivistetty 15 opintopisteeseen.

Opiskelijoilla on käytössään kaksi luokkaa, joista löytyy tietokoneita, eri pelikonsoleita ja tilaa myös rennompaan hengailuun opiskelun sijasta. 

– Siinä meni hetki, ennen kuin sain opiskelijat tottumaan siihen, että he voivat pelata ja viettää aikaa täällä koulussa. Aina tunnin loputtua kaikki lähti tästä luokasta, mutta sanoin useampaan kertaan että viettäkää taukoja täällä, pelatkaa, käyttäkää tätä tilaa. Nyt olen viimein saanut heitä jäämään, Lehto kertoo.

Tavoitteena houkutella opiskelijoita myös Raahen ulkopuolelta

Tällä hetkellä suurin osa opiskelijoista on raahelaisia, ja Lehto muistuttaa sen olevan ihan tavallista: Suuri osa toisen asteen opiskelijoista on 15-16 vuotiaita, ja heille voi olla suuri askel muuttaa toiselle paikkakunnalle. Hän kuitenkin toivoo, että opiskelijoita saataisiin houkuteltua vähintäänkin ympäri Pohjois-Pohjanmaata. 

– Ja tämän vuoden yhteishaussa on haettavissa myös uusi juttu, eli peliohjelmointi! Näkisin, että myös peliohjelmoinnin opiskelija voisi hakea akatemiaan ja esportsin toimialaopintoihin, Lehto vinkkaa.

Päästäkseen mukaan akatemiaan ei tarvitse olla huipputasolla, vaan riittää, että pelaaja on tavoitteellinen. Siksi kynnys on matalampi kuin muihin vastaaviin koulutuksiin. Useimmilla on jo taustalla pelikokemusta ja tietty peli valittuna, mutta poikkeuksiakin mahtuu mukaan.

– On ollut myös pari opiskelijaa, joilla se oli ehkä enemmän kokeilutasolla, eivätkä he olleet asettaneet mitään tiettyä peliä tai genreä itselleen, Lehto kertoo.

Raahen Porvari- ja kauppakouluun voi hakea yhteishaussa 22.2.-22.3.2022 sekä jatkuvassa haussa. Lisätietoja löydät täältä.