PENTA Sportsin uusi valmentaja Niko “naSu” Kovanen on pitkän linjan Counter-Strike-pelaaja. Kovanen aloitti Counter-Striken pelaamisen jo 2000-luvun alussa. Kilpailullisen uransa Kovanen aloitti vuonna 2004.

— 2005 oltiin jo Koreassa viiden viikon rupeama ja Brasiliassa pari viikkoa, Kovanen muistelee uransa alku aikoja.

26-vuotias Kovanen on uransa varrella pelannut useissa eri kokoonpanossa. Counter-Strike 1.6 ajoilla hän pelasi muun muassa Hooraissa, 69°N-28°E:ssä ja Team Roccatissa veljensä Tomi “Lurppis” Kovasen kanssa. Global Offensivea naSu on pelannut muun muassa Curse.EU:ssa ja ENCE eSportsissa, jossa hän saavuttii maailmanmestaruuden viime vuonna.

Valmentaja korjaa virheitä

Miten pitkän linjan pelaaja sitten päätyi valmentajaksi?

— Miikka(sunNy) kyseli joskus mielenkiintoa koutsaukseen, siitä sitten hetken pohdinnan jälkeen päätettiin katsoa mitenkä se sujuisi, kun joukkue oli viikon bootcampeilla ennen ESEA GC finaaleja, saatiin joitain asioita korjattua ennen turnausta ja sieltä tulikin puhdas voitto ilman mappihäviöitä.

Kovasen rooli Pentan valmentajan käsittää muun muassa pelien ja harjoitusten seuraamista.

— Harjoitusten ohella korjaillaan virheitä joita huomaan ja turnauksiin valmistaudutaan tekemällä vähän taustatyötä vastustajista.

Joukkueessa Kovanen on saanut hyvän vastaanoton. Pentan suomalaispelaajat Miika “sunNy” Kemppi ja Jesse “zehN” Linjala olivat uudelle valmentajalle tuttuja jo ennestään.

— Pelattiin itteasiassa pieni hetki kaikki kolme samassa joukkueessa vuoden 2015 alussa.

Vaikka Kovasella ei olekaan ollut aiempaa kokemusta valmentamisesta, on työ ollut mieluissa. Tavoitteekseen itselleen ja joukkueelle valmentaja on asettanut Minoreilla kolmen parhaan joukkoon pääsyn ja lopulta pääsyn aivan Majoreille saakka.

— Jos ei tällä kertaa, niin seuraavalla, Kovanen toteaa.

Pelaajien taso ja palkka eivät kohtaa Suomessa

Kovasen oma pelaajaura on ainakin toistaiseksi takanapäin ja nyt hän keskittyy kokonaan valmentamiseen.

— Ei ole mitenkään kannattavaa jatkaa pelaajana, entinen huippupelaaja kertoo.

Kovanen haluaakin rikkoa ennakkoluuloja ja kertoo, etteivät Counter-Strike-pelaajat ole koskaan tienanneet Suomessa mitenkään suurta palkkaa.

— Yhden nykyisen G2 CS:GO-pelaajan kuukausipalkalla olisi maksanut esimerkiksi KOKO minun viimeisen “ammattilaisjoukkueen” palkan kahdeksi vuodeksi. Ja olisin voinut vielä lähteä Phuketiin rantalomalle ylijäämillä, Kovanen huomauttaa.

— Siitä voi jokainen sitten miettiä onko se sen väärti treenata 40 tuntia viikossa ja kiireisimpinä hetkinä matkustaa 20 päivää kuukaudesta.

Valmentaja heittääkin mukaan ajatusleikin Suomalaispelaajien tasosta verrattuna heidän palkkaansa.

— Jos ajatellaan suomalaisia joukkueita ja verrataan niitä saman palkkaluokan joukkueisiin uskaltaisin väittää, että suomalaiset ovat kyllä olleet pitkään reippaasti parhaita, ja oon edelleenkin sitä mieltä, että halvalla ei saa hyvää.

Muun muassa näiden syiden vuoksi Kovanen kertookin menettäneensä intoaan Counter-Strikeen.

— Kyllä ne ajat on takanapäin kun tuota peliä jaksoi pelata ihan pelin hauskuuden takia.