Odotusten mukainen ja odotusten vastainen puoli

Major-turnauksen välierät käynnistyivät FaZen ja Na’Vin välisellä pelillä. Tämä puoli playoff-kaaviosta käyttäytyi ensimmäistä peliä lukuunottamatta kaikkien odotusten vastaisesti: ENCE kaatoi Liquidin ja semifinaalissa vielä Na’Vin. Monet odottivat, että joko Liquid tai Na’Vi nähtäisiin finaalissa, eikä suomalaisten lisäksi juuri kukaan uskonut realistisesti ENCEn mahdollisuuksiin päästä finaaliin asti.

Toisella puolella taas MIBR päihitti Renegadesin odotetusti ja jokseenkin kivuttomasti, jonka jälkeen Astralis teloi NiPin suhteellisen yksipuolisen ottelun päätteeksi. Vaikka MIBR dominoikin Counter-Striken kenttää parhaina aikoinaan, Astralis näytti myös brassilegendoille kuka määrää tuulen suunnan vuonna 2019.

Kiistattoman ennakkosuosikin ja tuhkimotarinan tiet kohtasivat lopulta finaalissa asti, jossa Astralis tylytti ENCEä melko hurjin lukemin. ENCE kuitenkin näytti vielä finaaliottelussa, ettei suomalaisjoukkueen taistelu ollut huijausta. Astralis voitti finaalin selvin lukemin, mutta osalla kierroksista ENCEn otteet olivat hyvinkin ammattimaisia, sekä Trainissa osittain jopa askeleen Astralista edellä.

Lukuisten ennätysten Major-turnaus

IEM Katowicessä tehtiin historiaa monessa mielessä, niin ENCEn kuin muidenkin toimesta. PGL Major Krakówin hopeamitalisti Immortalsin lisäksi ENCE on ainoa joukkue, joka on päässyt ensimmäisessä Major-turnauksessaan suoraan finaaliin. Sen lisäksi Astralis on nyt yksi kolmesta joukkueesta, joka on voittanut kaksi perättäistä Major-turnausta, ja historian toinen joukkue, joka on voittanut yhteensä kolme Major-turnausta.

Yksittäisinä, enemmän ”hauskoiksi faktoiksi” luettavina yksilösuorituksina voitaisiin mainita esimerkiksi Na’Vin Egor ”flamie” Vasilyevin suoritus FaZea vastaan: kaksi pistooliässää samassa kartassa. ENCEn nuori osuja Jere ”sergej” Salo on lisäksi nuorin CS:GO:n Major-finaalissa pelannut pelaaja – ja luonnollisesti myös voittaessaan sergej olisi ollut nuorin Majorin voittanut pelaaja.

Vain yksi joukkue on kaikista paras

Astralis osoitti, että se on kenties CS:GO:n historian ylivoimaisin joukkue.

Vaikka Astraliksen suoritus ei ollut historian ylivoimaisin turnausvoitto, on syytä ottaa huomioon, että tanskalaiset hävisivät vain yhden kartan koko turnauksen aikana, joka oli kaiken lisäksi jatkoaika vastustajan karttavalinnassa Renegadesia vastaan.

Yhtä tappiota huolimatta Astralis voitti yhden kartan 16-0, kaksi karttaa 16-2 ja loputkin voitoistaan suhteellisen selkeästi. Tähtijoukkue ei näyttänyt kertaakaan epätoivon, väsymisen tai turhautumisen merkkejä turnauksen aikana, jonka ansiosta Astralis sai kotiin viemisiksi toisen perättäisen ja yhteensä kolmannen Major-voittonsa.

Turnauksen loput ennakkosuosikit, Liquid ja Na’Vi, saivat molemmat nöyrtyä ENCEn edessä. Lopulta myös ENCE kuitenkin kaatui selkeästi Astralikselle. Vaikka finaali ei ollutkaan ennakkosuosikkien taisto, on turvallista olettaa, että ENCEn lisäksi myös ennakkosuosikit – tai kuka tahansa – olisi saanut tanskalaisten käsissä nenilleen.

Pelaajien vaihtaminen ei ratkaise kaikkea

Finaalissa nähdyt joukkueet, ENCE ja Astralis, ovat molemmat joukkueita, joiden kokoonpano on säilynyt samana pitkään. Useat muut playoffeissa pelanneet joukkueet – finaalikaksikkoa ja Natus Vincereä lukuunottamatta – ovat vaihtaneet kokoonpanojaan joko vastikään, useasti tai molempia. Finalistien suoritukset turnauksessa ovat oppikirjaesimerkkejä siitä, että kova työ kantaa hedelmää.

Kuten Counter-Strikelle on uskollista, huhumylly on lähtenyt jo pyörimään koskien joukkueiden kokoonpanomuutoksia Major-turnauksen jälkeen. Esimerkiksi FaZe ei kapteeninsa Nikola ”NiKo” Kovačin mukaan ole lähiaikoina vaihtamassa pelaajiaan, vaikka joukkue tunnetaankin siitä, että se muuttaa kokoonpanoaan heti, kun peli ei kulje.

FaZe aikoo pitää uuden valmentajansa Janko ”YNk” Paunovićin mukana menossa.

Kysymyksiä herättää myös se, mitä Na’Vin tähtipelaaja ja samalla maailman paras Counter-Striken pelaaja Aleksandr ”s1mple” Kostyliev aikoo tulevaisuudessa. Na’Vi ei ole muuttanut joukkueen suhteen mitään viimeisen puolentoista vuoden aikana, mutta on selkeää, että joukkue on tyytymätön saavutuksiinsa. On spekuloitu, että FaZe tai jopa mousesports ostaisi s1mplen sopimuksen, mutta näitä päätöksiä hidastaa muutaman sivuseikan lisäksi yksi todella iso seikka: s1mplen sopimus on todennäköisesti järjettömän kallis.

Seuraavassa Major-turnauksessa voidaan jälleen kirjoittaa historiaa

Jos Astraliksen viimeaikaisia suorituksia ja joukkueen pelikuntoa tarkastelee pitkällä tähtäimellä, voidaan sitä pitää jopa seuraavankin Major-turnauksen ennakkosuosikkina. Muilla joukkueilla ei tunnu vieläkään olevan mitään käsitystä siitä, miten Astraliksen saisi syöstyä valtaistuimelta. Elo-heinäkuun vaihteeseen sijoittuva StarLadder Major -turnaus on ajallisesti vain puolen vuoden päässä, joten jonkun toisen joukkueen tulisi pian keksiä keino Astraliksen kaatamiseen.

Mikäli Astralis voittaisi seuraavankin Majorin, tulisi siitä ensimmäinen neljä Major-turnausta voittanut joukkue, ja samalla ensimmäinen kolme perättäistä Major-turnausta voittanut joukkue. Mikäli yllättäjiä ei ilmaannu, pysyvät Astraliksen pääasialliset haastajat todennäköisesti samana kuin tässäkin Majorissa.

Lähteet: HLTV, Liquipedia Kuvalähteet: ESL/Adela Sznajder, ESL/Adela Sznajder, ESL/Helena Kristiansson