Columbuksen Counter-Strike: Global Offensive Major-turnauksen piti olla Fnaticin heiniä. Toisin kuitenkin kävi, kun tanskalainen Astralis suorastaan murskasi ruotsalaiset. Myös Ninjas in Pyjamas sekä Counter Logic Gaming kärsivät tappiot.

Na`Vi vakuuttavasti välieriin

Päivä alkoi Natus Vinceren voitolla ninjoista. NiPin toiveet pitkästä turnauksesta karisivat jo ennen sen alkamista, kun Jacob ’pyth’ Mourujärvi joutui jättämään turnauksen väliin viisumiongelmien kanssa. Tätä taustaa vasten peilaten voi NiP olla tyytyväinen jo pääsystä kahdeksan parhaan joukkoon, sillä vaikka Björn ’THREAT’ Pers täytti ruutunsa varsin mallikkaasti, antoi joukkue sillä liikaa tasoitusta.

Eikä Na`Vi jättänyt etuaan käyttämättä. Inferno oli alusta lähtien CT-puolella aloittaneen Na`Vin heiniä. Kun kyseessä oli vielä ninjojen karttavalinta, ei se luvannut hyvää jatkoa varten. Dominoiva 13-2 puoliaikajohto antoi itäeurooppalaisille erinomaiset lähtökohdat edetä 1-0 johtoon. NiP vielä hetken aikaa roikkui ottelussa mukana, mutta Ioann ’Edward’ Sukhariev lopulta voitti tarvittavat kierrokset joukkueelleen.

Miragessa joukkueiden voimasuhteet pysyivät hyvin pitkälti samana. Na`Vi aloitti jälleen väkevästi, eikä NiP pystynyt lukottamaan pommipaikkoja riittävästi. Puolten vaihduttua Na`Vin 10-5 johdossa oli ruotsalaisilla vielä vähän toivoa karttavoitosta. Tasaisesti edennyt puolisko satoi kuitenkin itäeurooppalaisten laariin, ja 16-10 karttavoitto siivitti Na`Vin ensimmäisenä joukkueena välieriin.

Tappiosta huolimatta voi NiP olla tyytyväinen esityksiinsä. THREAT sekä pyth ovat tuoneet joukkueeseen uutta virtaa, ja pelityylin muutos on selkeästi vienyt joukkuetta eteenpäin. NiPin tulevaisuus näyttää valoisammalta kuin aikoihin.

Fnatic ennenaikaisesti ulos turnauksesta

Illan ennakkoon mielenkiintoisin ottelu oli kahden jättiläisen kohtaaminen jo puolivälierissä. Vaikka Fnatic hieman kompuroikin lohkovaiheessa, lähti se silti ennakkosuosikkina tanskalaista Astralista vastaan. Ensimmäisenä karttana pelattiin Astraliksen valitsema Overpass, jossa tanskalaiset aloittivat CT-puolella. Heti alusta lähtien kävi selväksi Astraliksen vire, sillä joukkue eteni peräti 8-0 johtoon. Fnatic käytti tilanteessa aikalisän, jonka jälkeen joukkue sai hieman otetta kartasta. Puolia vaihdettiin lopulta Astraliksen 10-5 johdossa.

Ruotsalaiset aloittivat pistoolikierroksen voitolla, ja seuraavalla kierroksella Jesper ’JW’ Wecksell piti vielä ruotsalaisten toiveita yllä. Astralis voitti kuitenkin seuraavan kierroksen, jonka jälkeen kierrosvoittoja vaihdettiin tasaisesti aina tanskalaisten 16-10 voittoon asti.

Vielä ei kuitenkaan ollut aihetta paniikkiin ruotsalaisten leirissä, sillä seuraavana pelattu Cache oli fnaticin karttavalinta. Toiveet jatkopaikasta haihtuivat kuitenkin ilmaan, kun Astralis dominoi toista karttaa täysin. Terroristit antoivat ensimmäisen pisteen fnaticille vasta kuudennella kierroksella. Seuraava ja puoliskon viimeinen kierrosvoitto ruotsalaisille tuli paria kierrosta myöhemmin. Fnatic ei saanut missään vaiheessa kartutettua CT:lle elintärkeää pankkia, kun satunnaiset kierrosvoitot palvelivat lähinnä tappiobonuksen nollaamisena.

13-2 puoliaikajohto osoittautui lopulta sellaiseksi vuoreksi, että edes Fnatic ei pystynyt sen yli kiipeämään. Ruotsalaiset näyttivät jo menettäneen uskonsa ottelun voitosta, mikä on suorastaan ennenkuulumatonta.  Kuvaavaa oli Freddy ’KRiMZ’ Johanssonin esitys, sillä miehellä oli ensimmäisen puoliskon jälkeen vain yksi tappo ja 12 kuolemaa. Muutama kierrosvoitto oli enää lähinnä kosmetiikkaa, ja Astralis eteni vakuuttavasti välieriin.

Jos KRiMZillä oli huono peli, pelasi Astraliksen Peter ’dupreeh’ Rasmussen elämänsä peliä. Monesti hän voitti kierroksia joukkueelleen omilla suorituksillaan, ja taistelun tauottua oli miehen tilastot komeaa luettavaa: 26-9 ja +17.

Tämä myös varmisti sen, että ensimmäistä kertaa Major-turnausten historiassa ei neljän parhaan joukossa nähdä yhtään ruotsalaista. Fnaticille tulosta voi pitää pettymyksenä, sillä alkuvuoden aikana kaiken voittanut joukkue lähti turnaukseen suurena voittajasuosikkina.

Liquid jatkoi vakuuttavia otteitaan

Kotiyleisö pääsi nauttimaan kahden yhdysvaltalaisjoukkueen kohtaamisesta. Liquid, joka sysäsi Fnaticin juuri Astralista vastaan, lähti otteluun ennakkosuosikkina. Tämä ei kuitenkaan vaikuttanut CLG:n peliin, sillä joukkue aloitti ottelun todella vahvasti.

Ensimmäinen kartta Cache näytti noudattavan pitkälti samaa kaavaa kuin edellinen ottelu.  Terroristeilla aloittanut CLG vyörytti hyökkäyksiään kerta toisensa jälkeen menestyksekkäästi, eikä Liquidilla tuntunut olevan vastausta maanmiestensä pysäyttämiseksi. Puolia vaihdettiin CLG:n vakuuttavassa 12-3 johdossa.

Liquid kuitenkin teki sen, mitä Fnaticilta odotettiin. Pistoolikierroksesta lähtien sai Liquid pelinsä kulkemaan, ja ero kävi koko ajan pienemmäksi. Etenkin jo ensimmäisellä puoliskolla väläytellyt Aleksandr ’s1mple’ Kostyliev sai otteisiinsa tasaisuutta, ja vauhditti Liquidin kiriä. Lopulta joukkue kiri rinnalle ja ohi, voittaen peräti yksitoista kierrosta putkeen.

CLG:n peli-ilo katosi täysin. Vielä ensimmäisellä puoliskolla täysin liekeissä ollut Josh ’jdm64’ Marzano katosi kuvasta täysin. Kun Liquid lopulta lopetti kartan lukemin 16-13, oli seuraava kartta Mirage lähinnä pelailua. Henkisesti CLG oli lyöty, sillä vielä terroristeilla joukkue pystyi voittamaan vielä kuusi kierrosta, mutta CT:llä ei enää ainuttakaan.

Ensimmäisenä pohjois-amerikkalaisena joukkueena Major-turnausten historiassa neljän parhaan joukkoon eteni siis Team Liquid.

Kuva: Dreamhack / Adela Sznajder