Kolme vuotta sitten perustettu Shelter Gameroom on onnistunut rakentamaan itselleen vahvan brändin, joka on kestänyt haastavien poikkeusolojenkin yli. Vuosina 2019 ja 2020 vauhti oli kova, mutta koronaviruksen leviäminen pakotti heidät – kuten kaikki muutkin – hidastamaan hetkeksi ja miettimään, kuinka jatkaa. 

– Varmaan kaikkien elämät on menneet jokseenkin uusiksi tässä kuluneen vajaan kahden vuoden aikana. Se vauhti mikä me saatiin päälle alussa oli aika kovaa tykitystä, ja totta kai tää tilanne on hidastanut sitä ja pistänyt miettimään ja tuonut myös tervettä malttia, kuvailee Jarno Kukila, yksi Shelter Gameroomin perustajista.

Kasvua ja laajentumista on kuitenkin pohdittu aktiivisesti, ja erilaisia tapoja ja malleja tutkittiin paljon. Myös yhteydenottoja eri tahoilta tuli runsaasti, ja lopulta samaan aikaan Shelter Manskun avaamisen yhteydessä julkaistiin Shelter Gameroomin yrittäjille suunnattu lisenssi, joka tarjoaa yrittäjälle kaiken tarvittavan pelitilatoiminnan aloittamiseksi.

– Siinä yksi keskustelu jatkui pidempään ja syvällisemmin, ja alettiin konkreettisesti rakentamaan tätä mallia. Yrittäjä on ollut tässä mukana tekemässä ja suunnittelemassa, Kukila kertoo.

Yhteisöllisyys ja samaan tilaan kokoontuminen on pelitilabisneksen ydintä

Shelter Manskun toiminta on lähtenyt käyntiin hyvin, ja Kukila kehuu alueella saatua vastaanottoa ja pöhinää. Oikean paikan löytäminen pelikeskukselle on yksi tärkeimmistä vaiheista sitä perustettaessa, ja se on yksi asia, jossa Shelterin tiimi auttaa uusia yrittäjiä.

– Yksi tärkeimpiä viestejä tässä lisenssimallissa on se, että yrittäjäksi lähtiessä ei missään vaiheessa jää yksin, Kukila painottaa.

– Me halutaan olla tosi paljon mukana, ja varsinkin alussa jeesaamassa ja sparraamassa. Konkreettisena esimerkkinä on juuri hyvän sijainnin ja oikeanlaisen tilan löytyminen. Sijainnin on pakko tässä toiminnassa olla hyvä, ja tilan sellainen, ettei tarvitse laittaa omaisuuksia kiinni. Meillä on jo aika hyvä näkemys ja kokemus tilojen etsinnästä, ja yrittäjä voi jo sillä säästää omaisuuksia että me ollaan läsnä jeesaamassa, Kukila kuvailee.

Pelaaminen on yhä useammalle harrastus ja tapa viettää aikaa ystävien kanssa. Kukila toteaa, että pelaamisesta on tullut “salonkikelpoinen tapa harrastaa”, ja vaikka monilta löytyvät pelaamiseen tarvittavat välineet kotoa, ei tarve yhteisöllisyyteen ja yhdessäoloon ole kadonnut mihinkään, vaan ehkä jopa korostunut kaiken etäilyajan aikana.

– Koko pelitilabisneksen ydintä on yhteisöllisyys ja saman katon alle kokoontuminen, ja se että voidaan vieressä olevan kaverin kanssa vaihtaa fist bumbeja. Tarve kaikelle tuollaiselle on vain vahvistunut, Kukila pohtii.

Pelisalit tuovat myös mahdollisuuden harrastaa pelaamista kuten mitä tahansa muuta lajia, joissa lähdetään pari kertaa viikkoon treeneihin. Shelterin kaltaisissa tiloissa saa rauhassa pelata ilman kodin häiriötekijöitä, ja Kukila toteaa, että voi olla myös helpompi kommunikoida kotona, että lähden nyt pariksi tunniksi pelaamaan Shelterille kuin se, että istuu koneella kotona.

– Käytännössä meidän kävijät on nuoria aikuisia miehiä, ja he tulevat arki-iltana kaveriporukan kanssa peleille. Osalla on kotonakin koneet, mutta se sosiaalisuus ja yhteisöllisyys on se juttu. Ja kun joillain on lapset ja vaimot himassa, on se helpompaa kommunikoida et lähden nyt pariksi tunniksi harrastamaan, Kukila toteaa.

Uusia tiloja ensi vuoden puolella – tarkoitus laajentaa PK-seudun ulkopuolelle

Erilaisia pelitiloja löytyy jo ympäri Suomea, mutta Shelter Gameroomeja löytyy vasta Helsingistä. Kukila paljastaa varmaksi sen verran, että tämän vuoden puolella ei enää uusia tiloja avata, mutta keskusteluja on käynnissä.

– Kyselyitä on tullut mukavasti, ja on meillä tälläkin hetkellä useammat neuvottelut päällä. Kuten kaikissa tän tyyppisissä tapauksissa, osa menee maaliin nopeastikin, osa välttämättä ei, Kukila paljastaa.

Pelkästään PK-seudulle ei Shelter Gameroom halua brändiään rajata. Esimerkiksi erilaiset kasvukeskukset kiinnostavat, mutta toisaalta myös pienemmät paikkakunnat, joten ei ole poissuljettua, että myös kasvukeskusten ulkopuolelta löytyisi pelitiloja. 

– Tämä toiminta on niin paikallista, että voi olla pienempiäkin paikkakuntia joissa yrittäjä on saanut potentiaalisen idean ja inspiraation kuinka tämän mallin voisi toteuttaa. Kaikkien kanssa me haluamme keskustella, eikä ole mitään sellaista että pitää vähintään tietty määrä olla asukkaita, Kukila painottaa.

Shelterillä on myös huomattu, että Suomen pelaamisen markkinasta löytyy todella paljon taitoa ja osaamista, mutta työllistymismahdollisuuksia on aika vähän. Lisenssimallin taustalla on laajentumisen lisäksi ajatuksena se, että näin voisi taidokkaille tekijöille löytyä mahdollisuuksia alalla.

– Koko malli on rakennettu niin, että kynnys aloittaa on tosi matala. Tavoitteena on pystyä tarjoamaan elinkeinoa ja mahdollisuutta hypätä mukaan alalle, että koko markkina kasvaisi ja kehittyisi. Se on meidän mielestä hienoa ja tavoiteltavaa tekemistä, mitä me haluamme Shelterillä olla tukemassa, Kukila painottaa.