Vuosi 2017 tullaan ammattilaisskenessä muistamaan Team Liquidin vuotena. Tammikuussa mukaan hypänneen uuden nelosposition, GH:n hypättyä mukaan joukkueeseen on Liquid ollut aivan uudenlaisessa vireessä. Liquidin kauteen on mahtunut peräti seitsemän merkittävää turnausvoittoa, josta olennaisimpana The International 7.

Päivityksiensä puolesta kuvaava kiteytys vuodelle 2017 olisi Dotan ”vihreä vuosi”. Vihreät sankarit hallitsivat niin ammattilais-, kuin amatööriympyröitäkin aina lokakuun loppuun asti, kunnes ympyröihin saapui 7.07, mukanaan kaksi uutta sankaria ja viisi uutta esinettä.

 

Liquidin vire ei petä – suomalaisia parrasvaloissa

Liquid nosti vuoden 2017 korkeimman pystin. Dota2 twitter

Olisi omituista aloittaa vuoden 2017 aloittamatta suomalaisten kannalta isoimmalla uutisella – Team Liquidin International 2017 voitolla. Dota-veteraani KuroKyjohtama joukkue GHMinD_ContRoL, Miracle- ja ennen kaikkea MATUMBAMAN vei kauden 2016-2017 kliimaksin finaaliottelussa kiinalaisen Newbeen lukemin 3-0. Voittolukema on Dota 2:n maailmassa ennennäkemätön, sen ollessa ensimmäinen Valven virallinen turnaus, joka päättyi turnauskakkosen nollille jäämiseen.

Liquid rikkoi myös muita perinteitä voittonsa myötä. Turnauskausi 2017-2018 on alkanut kovalla rytinällä, mutta Liquid ei ole kadottanut virettään. Joukkue on voittanut pelaamistaan turnauksista kolme ja sijoittunut lopuissa neljän parhaan joukkoon. Aiempien Internationalien voittajilla on ollut vakava taipumus menettää pelivirettään voiton myötä, mutta ”TI-kirous” ei ole Liquidin menoa hidastanut.

Myös Jesse ”JerAx” Vainikan OG ehti saada uusia titteleitä vyöllensä vuonna 2017. Ennen turnausjärjestelmän muutosta joukkue ehti voittaa neljännen Major-turnauksensa Kiovassa. Joukkue on ollut tasaisesti sijoituksilla pitkin vuotta, mutta isommat LAN-turnausvoitot ovat OG:ta vältelleet. MDL Macaun voitto joulukuussa hieman antoi kuitenkin toivoa tulevaan.

Dota Pro Circuit

Vuoden 2017-2018 turnauskausi pelataa täysin uudenlaisella formaatilla. DPC

Noin kuukausi Internationalin jälkeen Valve julkisti Dota 2:n virallisilla blogisivuilla tiedotteen, jossa kerrottiin kaudelle 2017-2018 käyttöön otettavasta uudesta turnausjärjestelmästä. Vanhasta, 3-5 Majoria + International -järjestelmästä luovutaan ja tilalle otetaan helpommin seurattava järjestelmä, jolla tulee olemaan suora vaikutus myös International-kutsuihin. Kaudella 2017-2018 tullaan pelaamaan yhteensä 11 Major-turnausta ja 16 Minor-turnausta, joihin kaikkiin Valve osallistuu vähintäänkin turnauspalkkioiden tukemisella.

Kausimuutokset otettiin valtaosin hyvin vastaan, vaikka joukkueiden tulevaisuus tulee todennäköisesti pitämään sisällään runsaasti aikataulutusongelmia ja vaikeita valintoja. Tämä on havaittu jo tässä vaiheessa kautta, kun Liquid on ottanut hieman muita joukkueita pidemmän joululoman ja jättänyt osallistumatta osaan turnauksista.

Internetissä on spekuloitu kausimuutoksien olevan lähes suora vastaus monien korkean profiilin sisällöntuottajan kesällä 2016 esittämiin huolenaiheisiin Dota 2:n kestävyydestä e-urheilulajina. Alkuperäinen Toby ”TobiWan” Dawsonin postaus otsikolla ”Tobi is worried” on jo Redditistä poistettu, mutta joinDOTA on tehnyt asiasta hyvän reportaasin. Esimerkiksi kausiturnauksien jalkautus kolmansille osapuolille ja Valven näihin tuoma palkintotuki vastaa lähes yksi-yhteen suurimpaan huolenaiheeseen eli Valven dominoimaan turnaus-skeneen ja ”Mini-Internationaleihin”.

Dota Pro Circuit on ollut käytössä kaikissa TI7:n jälkeisissä turnauksissa ja DPC-sarjataulukkoa johtaa tällä hetkellä Team Secret. Liquid majailee listalla toisena, 990 pistettä Secretiä jäljessä. Turnauskalenteria ja DPC-sarjataulukkoa voi seurata suoraan Valven Pro Circuit -sivulla.

 

Ammattilaisympyröiden tehosekoitus

Muun muassa OpTic Gaming laajensi Dotaan vuonna 2017. Liquipedia

Joukkuemuutoksien osalta vuosi 2017 tulee olemaan merkittävä korkean profiilin joukkueiden muodostumisen kannalta. Pelkästään Pohjois-Amerikassa on uusia, merkittäviä tuloksia keränneitä joukkueita peräti kolme.

Suurimpana tekijänä kuitenkin voitanee mainita TI6-voittajan Wings Gamingin hajoaminen. Joukkueen tulokset vuonna 2017 jäivät heikoiksi ja huhtikuussa pelaava viisikko jätti organisaation muodostaakseen Team Randomin. Random pysyi kasassa ainoastaan Kiovan Majorin ajan, jonka jälkeen joukkueen viisikko lähti kukin omille teilleen.

Pohjois-Amerikan skenessä nähtiin myös paljon menoa ja meininkiä. EG:n entinen kapteeni PPD palasi jälleen pelaajien riviin, mutta vasta jätettyään organisaation taustatehtävät. PPD loi The Dire -nimeä kantavan viisikon sen vetävänä voimana. Amerikkalainen e-urheilujätti OpTic Gaming kiinnostui Dotasta uutena aluevaltauksenaan ja poimi PPD:n joukkueen organisaationsa alle syyskuussa. Uusi aluevaltaus toi Dotalle valtaisan määrän uusia kiinnostuneita OpTic Gamingin fanien muodossa, jotka e-urheilulle epätyypillisesti harrastavat joukkueuskollisuuta läpi lajien.

Toinen e-urheilun merkittävä nimi Immortals teki aluevaltauksen Dotaan vuonna 2017. Entisen MVP.Phoenixin jäljiltä jäänyt pelaajaviisikko päätyi organisaation riveihin niin ikään syyskuussa.

Myös kiinalainen Team VGJ laajensi toimintaansa Pohjois-Amerikkaan tänä vuonna. Organisaatio poimi online-turnauksissa tuloksia keränneen is GG:n viisikon riveihinsä ja on päässyt näyttämään osaamistaan jo isommissakin LAN-turnauksissa.

Kaikki Pohjois-Amerikan uudet viisikot ovat keränneet organisaatioidensa alla yli 30.000 dollaria turnausvoittoja. Tähän asti paras suoriutuja, OpTic Gaming, on kerännyt voittopussiinsa jo 85.800 dollaria.

Euroopan mantereella kärsittiin myös menetyksiä. Juuri ennen joulua, mousesportsin (ent. Ad Finem) viisikko ilmoitti hajoavansa. Viisikon jäseniltä ei ole vielä kuultu jatkosuunnitelmista, vaikka ilmeisesti aikomuksia koko lajin lopettamiselle ei ole. Myöskin ruotsalainen Ninjas in Pyjamas yritti pitkästä aikaa hakea jalansijaa Dota 2:n maailmasta. Viisikkoon kuului muun muassa suomalainen Kalle ”Trixi” Saarinen. NiP haki tuloksia tammikuusta kesäkuuhun, jolloin organisaatio ilmoitti tiputtavansa Dota 2 -joukkueensa, vedoten heikkoihin tuloksiin.

Pelkästään huonoja uutisia ei kuitenkaan Euroopasta tule. Tammikuussa Dota 2 -joukkueensa muodostanut PENTA sports on tahkonnut alati paranevaa tulosta läpi vuoden. Joni ”Buugi” Fältin sisältämä viisikko on tienannut vuoden aikana yli 35.000 dollaria, joista viimeisin osuus tuli viimeisimmän joinDotan kauden voitosta.

Ruotsalaisfaneja myöskin varmasti ilahduttaa tieto Alliancen paluusta aktiivijoukkueisiin. Alliance ilmoitti uuden viisikkonsa sivuillaan marraskuun lopussa. Joukkue ei vielä tänä vuonna ole turnauksiin päässyt osallistumaan, mutta aloittanee ensi vuonna Valve-turnauksien avoimista karsinnoista.

Jotta Euroopan osuus voitaisiin kuitenkin lopettaa hyvillä uutisilla, voidaan kertoa kotimaisen Dota 2 -skenenkin osoittaneen elon merkkejä. Elokuussa syntynyt Helsinki REDS ja joulukuussa ilmoitettu 5 Anchors No Captain -uudelleensyntymä osoittaa, että kotimaassa riittää vielä puhtia niin uusissa, kuin vanhoissakin tekijöissä.

 

Vuoden 2017 meta

7.07-päivitys kantoi nimeä ”Dueling Fates”. Dota2

2017 on ollut monipuolisen metan aikaa. Meta oli pieniä balanssimuutoksia lukuunottamatta yksi ja sama aina 7.07 Dueling Fates -päivitykseen asti. Korkean tason pelit ja ammattilaisskene seurasivat käsi kädessä samaa trendiä – XP-varastaminen (Lich) oli otteluiden kauhu, joka kalpeni ainoastaan isoille vihreille hirviöille, eli Venomancerille, Viperille ja ennen kaikkea Necrophokselle. Liquidinkin ajamat position 1-2 Necrophos ja Venomancer likimain muovasivat metaa ympärilleen – peliä pelattiin joko heidän tahtiin tai heitä vastaan.

Dotan ”Vihreä vuosi” päättyi lopulta päivityksessä 7.07, joka on Dotan suurin päivitys sitten 7.00:n ja mikäli Purgen analyysiä on uskominen, oli jopa 7.00:aa syvällisempi. Joulukuun 7.00 analyysi kesti 9 tuntia 26 minuuttia ja syksyllä saapunutta 7.07:aa analysoitiin 10 tuntia 10 minuuttia.

TI7:ssä hypetetty 7.07-päivitys saapui lokakuun loppupuolella, tuoden mukanaan kaksi uutta sankaria ja viisi uutta esinettä. Monipuolinen Dark Willow on löytänyt roolinsa positioissa 4-5, mutta on jäänyt suosiossa hieman jälkeen. Dotabuffin tietojen mukaan tällä päivämäärällä sankari on Dotan suosiolistalla sijalla 62. Alun perin positiolle 1 tarkoitettu Pangolier sen sijaan on öytänyt paikkansa offlanelta ja yli 5000 MMR:n peleissä kantaakin yli 51:n voittoprosenttia ja sijoittuu suosiolistalla sijalle 35.

Sankarien lisäksi 7.07 toi mukanaan viisi uutta esinettä, joista kenties parhaiten esille ovat nousseet Kaya ja Spirit Vessel. Kaya on yksinään aiheuttanut useita balanssimuutoksia keskilinjan spellcaster-heroille sen tehdessä esimerkiksi Storm Spiritistä piirun verran turhan vahvan. Spirit Vessel on sen sijaan saanut jäädä sellaisenaan peliin täyttämään Urn of Shadowsin kantajien repertuaaria ja antamaan lisää vastauksia korkean HP-palautuksen sankareille.

Joulukuussa 2016 julkaistu Monkey King on ollut osana lähes jokaista päivitystä tavalla tai toisella ja yleensä huonompaan suuntaan. Sankari ei kuitenkaan ole vieläkään täysin kadonnut metasta, vaan nauttii edelleen omaa paikkaansa äärimmäisen tilanneriippuvaisena carryna tai roamaajana.

Nerf-mailan kuningas kuitenkin edelleen vuonna 2017 on – yllätys yllätys – Earth Spirit. Sankari ei ole saanut koko vuonna yhtäkään buffia ja jokainen versionumero on tuonut vähintään jotain heikennystä. Sankari on kuitenkin edelleen first pick -materiaalia ammattilaisskenessä sekä korkean tason publalla, mikä on omiaan kertomaan, kuinka vahvasta sankarista on oikeasti kyse.

 

Ensi vuoden näkymät

Ammattilaiskauden 2017-2018 ollessa jo hyvää vauhtia käynnissä, voi hyvää suuntaa tulevan vuoden menestyjille antaa tämän hetken ammattilaisskenen tilastot. DPC

Kauden 2017-2018 alku on ollut mitä mainioin eurooppalaisille Dota-faneille, mantereen viedessä koko kärkikolmikon. Muita mantereita edustavat Kiinan Newbee, Pohjois-Amerikan EG ja Kaakkois-Aasian Mineski. Varteenotettavia International-osallistujia löytyy siis jokaiselta merkittävältä alueelta.

Metan ollessa vielä toistaiseksi sen verran uusi, on vaikea ennustaa, miltä näyttää esimerkiksi International 8:n herovalinnat. Toistaiseksi ammattilaisturnaukset ovat seuranneet tuttua ja turvallista kaavaa, korkean riskin juusto-pickien hieman vähentyessä. Vankat ja turvalliset Omniknight, Puck ja Nightstalker ovat kiistellyimmät herot niin turnauksissa, kuin korkean tason publallakin. Varmaa on kuitenkin se, että Icefrog yrittää todennäköisesti saattaa 7.07:n uudet sankarit turnausskeneen mahdollisimman pian.

 

Artikkelikuva: Dota2