Teemu “Spamned” Rissanen tunnetaan Suomessa striimauksen lisäksi CS:GO-skinien asiantuntijana. Käytännössä päivittäin hän vastaa kysymyksiin siitä, mitä skinejä kannattaa ostaa ja kuinka arvokas mikäkin on. Tällä hetkellä Rissasen CS:GO-käyttäjällä on skinejä ja muuta tavaraa noin 5 000 euron edestä.

– Jos aloitan uuden pelin ja siinä on skinejä, saatan ostaa niitä jo ennen kuin olen pelannut peliä minuuttiakaan. Hyvänä esimerkkinä on esimerkiksi Overwatch: Ennakkotilasin sen pelin, vaikka en ollut edes testannut sitä, sillä siitä sai skinejä, Rissanen nauraa.

Mikäli Rissanen aloittaa uutta peliä tai palaa johonkin vanhaan peliin kaveriporukkansa kanssa, yleensä häneltä kysytään, joko hän on ostanut siihen skinejä. Yleensä vastaus on myönteinen.

– Mulle peleissä se visuaalinen puoli on tärkeä, se, minkä näköinen sun hahmo on ja miltä ase näyttää. Jos normaalisti kaikilla on vaikka mustat vaatteet ja niistä on etua, mutta on mahdollisuus ostaa punainen asu, mä ostan sen koska se näyttää paremmalta, vaikka siitä olisi haittaakin, Rissanen kuvailee.

Sijoititpa sitten skineihin, osakkeisiin tai rahastoihin, tärkeintä on ensin ymmärtää, mistä on kysymys. Säästöpankin sivuilta löydät vinkit niin rahasto- kuin osakesijoittamiseenkin!

Skinituntemus kasvanut vuosien myötä – 50 euron puukko muuttui 2000 euron inventoryksi

Lähes niin kauan kuin Rissanen on eri pelejä pelannut, ovat myös skinit kiinnostaneet. Monissa peleissä, kuten Overwatchissa, hahmojen ja aseiden ulkoasuja et voi myydä eteenpäin, vaikket enää peliä pelaisi. CS:GO:ssa tilanne on erilainen: Voit myydä ostamiasi tai saamiasi skinejä edelleen, ja jopa tienata niillä rahaa. 

– Kun skinit tulivat CS:GO:hun, ei ne kiinnostaneet minua yhtään enkä ostanut niitä. Muistan edelleen yhden ensimmäisistä jonka ostin, se oli 4 euron AK-skini, battle scarred red line. Se oli vähän sama kun ostat uudet kengät: Ne on jalassa ja tsiigaat niitä koko ajan, Rissanen muistelee kuinka innostui pelin skineistä.

Sen jälkeen hän pikku hiljaa osti useampia, kunnes sai ammattikouluaikoina joululahjarahaa ja päätti ostaa sillä itselleen joululahjan: 50 euron arvoisen puukkoskinin.

– Se oli mun eka puukko jonka hommasin ja olihan se helkkarin hienoo. Sitten joku random venäläinen otti yhteyttä ja halusi vaihtaa sen oman moran mun kanssa, se oli samanlainen ku mulla mutta eri skini päällä ja 10 euroa arvokkaampi. Mietin että mikä koira tähän on haudattuna, Rissanen kertaa.

– Tehtiin vaihto, ja sitten mulla oli 10 euroa arvokkaampi puukko. Aloin tutkimaan hommaa enemmän ja tajusin, että tienasin 10 euroa käytännössä tekemättä mitään. Aloin itse lähettelemään tarjouksia, katsoin aina uuden 10 euroa kalliimman skinin ja niin ne vaihdot lähtivät rullaamaan.

Noin puolentoista vuoden ajan Rissanen aktiivisesti vaihteli skinejä ja kasvatti inventorynsa arvon 2000 euroon. 

– Sitten Valve teki muutoksen, että joutuu odottamaan seitsemän päivää, ennen kuin tavaroita voi vaihtaa. Se vaikeutti sitä hommaa jonkin verran ja päätin, että lopetan, jätin vain käyttöskinit inventoryyn ja pelailin niillä, Rissanen muistelee.

Nykyään skinejä keräillään caseista

Kun Rissasen striimausura alkoi, alkoi myös säännöllisempi laatikoiden eli casejen availu. Ennen sitä Rissanen oli jonkin verran niihin käyttänyt rahaa, mutta striimasuran myötä alkoi myös casejen availusta tuli enemmän rutiinia. Alusta asti se on kuitenkin ollut säännösteltyä, ja nykyäänkin ennen liven aloittamista Rissanen päättää, kuinka paljon rahaa käyttää laatikoiden avaamiseen.

– Se vaihtelee kuinka paljon availen caseja striimissä. Joskus availlaan kerralla 50, välillä on niin hyvät pelit ettei availla yhtään. Aina ennen liveä katon että ok, tänään avaan 20 eurolla, joskus se voi olla 2 euroa, Rissanen kuvailee. 

Muista, että budjetointi on oman talouden hallinnan A ja O – tee kuten Spami, ja mieti ennen kuin käytät rahasi! Lisää vinkkejä budjetointiin löydät Säästöpankin sivuilta.

Siinä on myös yksi syy siihen, mikä tekee laatikoiden avaamisesta mielenkiintoista ja jännittävää. Kahdella eurolla voit avata laatikon, ja saada 5 000 euron arvoisen skinin, joten se tietysti vetää ihmisiä kokeilemaan. Rissanenkin odotti pitkään, että saisi avattua laatikosta puukon, ja euroja kului – kun lopulta casesta ilmestyi kultainen kysymysmerkki, Rissanen huusi.

– Sain sen kaikista halvimman puukon mitä voi saada. Olin vuosia metsästänyt, että saan puukon, ja sitten tuli se viidenkymmenen euron arvoinen. Kyllä se into aika paljon hiipui siinä vaiheessa, Rissanen myöntää.

Casejen availu ja skinien vertailu kuitenkin jatkui, sillä Rissanen haluaa olla perillä siitä, millaisia skinejä on ja minkä arvoisia ne ovat. Tänä vuonna aprillipäivänä hän avasi casen, ojsta tuli tähän mennessä hänen arvokkain esineensä – puukko, joka on noin 550 euron arvoinen. Koska Rissanen on sanojensa mukaan legendaarisen huono-onninen saamaan hyviä skinejä, ei kukaan uskonut häntä.

Inventory on noin 5000 euron luokkaa – osaa tavaroista säästetään tarkoituksella

Osakesijoittaminen ja liiketalous kiinnostavat Rissasta älyttömän paljon, ja hän totesikin, että olisi pitänyt hakea johonkin kauppakouluun. CS:GO-skinien ostamisessa ja myymisessä pyörii järjettömän suuri bisnes. Skienien vaihteluun on tehty siihen tarkoitettuja sivustoja, ja lisäksi vaihtoja tehdään eri foorumeilla – esimerkiksi Rissasen Discord-severi, Spämin Maggar Sauce, on yksi Suomen aktiivisimmista tradettelufoorumeista.

– Mulla on asiantuntemus näihin skineihin, ja tiedän niiden arvon yleensä vain katsomalla niitä. Skineillä voisi tienata elannon, ja se on samantyylistä kuin vaikkapa osakkeiden treidaaminen, Rissanen pohdiskelee.

CS-sijoittaminen on asia, jota myös Rissanen tekee. Hänen inventorystaan löytyy esimerkiksi 1000 kappaletta erään turnauksen tarroja, joilla aseita voi koristella pelissä, jotka hän haluaa unohtaa sen perälle, sillä ne tulevat lähes sadan prosentin varmuudella nostamaan arvoaan vuosien kuluessa. Esimerkiksi hän nostaa turnaustarroja vuodelta 2014. Silloin tarrakapseli on maksanut noin 1 €, kun taas nyt niiden hinta voi olla jopa 5 000 €.

– Nyrkkisääntönä voisi pitää, että vanhemmat skinit ja operaatioista saadut skinit ovat kalliimpia, Rissanen tiivistää.

Haluaisitko sijoittaa skinien sijasta rahastoihin? Rahastoon voit sijoittaa kerralla suuremman summan tai säännöllisesti vähän – Säästöpankilta saat tähän neuvot ja vinkit! Lue lisää Säästöpankin sivuilta.

Tällä hetkellä Rissasen oma inventaario on noin 5000 euron arvoinen. Maailmasta löytyy henkilöitä, joiden CS:GO-inventaario on satojen tuhansien eurojen arvoinen, vaikka he eivät peliä juuri pelaisikaan – skineihin sijoittaminen kiinnostaa, ja se on mahdollisuus tienata rahaa. Skinejä löytyy myös lähes kaikilta tubettajilta ja striimaajilta, ja sen myötä myös usein nuoremmat pelaajat haluavat niitä itselleen. Rissanen on huomannut, että myös nuoria kiinnostaa skineihin sijoittaminen.

– Tänäänkin on tullut hirveä määrä ihmisiä kysymään, että mitä kannattaa ostaa ja mitä niille kannattaa tehdä. Eihän noilla junnuila ole mitään sataa euroa laittaa niihin kiinni, mut niillä voi olla se 10 euroa minkä ne sijoittavat, tavarat istuu kuukauden niinden inventoryssa ja ne voi tienata sillä siinä kuukaudessa sen kymmnen euroa, ja ovat onnensa kukkuloilla, Rissanen kuvailee.

Rissanen kuitenkin muistuttaa myös skinibisneksen haittapuolista. Kuten sanottu, siinä liikkuu paljon rahaa, ja on olemassa paljon yrityksiä, jotka pyörittävät skininvaihtobisnestä.

– On olemassa yrityksiä, jotka tekevät tätä vähän isommalla kaavalla ja ostavat sisällöntuottajilta mainontaa. Osa näistä voi olla uhkapelisivustoja, ja myös skinien bettaaminen [vedonlyönti] on yleistä, Rissanen listaa.

Aihe voi herättää ajatuksen, että miksi ihmeessä kukaan käyttäisi rahaa pelinsisäisiin tavaroihin, tai mitä hyötyä niistä on. Sen lisäksi, että niillä on todella mahdollisuus tienata rahaa, tekevät ne pelaamisesta usein myös mielekkäämpää.

– Jos pelaa vaikka vain CS:sää useita tunteja päivässä, niin onhan se mielekkäämpää kun varusteet ovat mieluisat. Lisäksi, jos mielenkiinto peliin loppuu, ne skinit voi myydä aina pois ja saada rahansa takaisin, Rissanen hymähtää.