Maaliskuun 30. päivästä huhtikuun 7. päivään Kiinan Shanghaissa pelattu 500 000 dollarin CS:GO-turnaus päättyi jokseenkin odotettavalla tavalla. Selkeitä ennakkosuosikkeja oli kaksi – suomalaisten ylpeys ENCE ja Itä-Euroopan johtotähti Na’Vi – jotka kohtasivat harmillisesti jo puolivälierissä. Monelle oli jo tuossa vaiheessa selvää, että ottelun voittaja olisi turnauksen todennäköinen voittaja, ja niin kävi. Na’Vi siivosi potin puhtaalla pelillä kaataen finaalissa ruotsalaisen fnaticin 3-0.

ENCE pelasi hyvin, mutta jatkossa on pelattava paremmin

Shanghaihin lähti ennakkosuosikiksi joukkue, jonka ”onnenpotkuksi” tituleerattu Major-suoritus sai BLAST São Paulon jälkeen vakaamman pohjan monen lajin seuraajan silmissä. Tämä joukkue oli luonnollisesti ENCE, joka näytti turnauksen Swiss-karsintavaiheessa vahvoja otteita häviten ainoastaan Vitalitylle, ja heillekin täpärästi. Puolivälierissä pahin mahdollinen skenaario sattui kuitenkin kohdalle, ja vastaan asteli Natus Vincere, joka ei enää aliarvioinut suomalaisjoukkuetta.

ENCE ei kaatunut ilman taistelua, ja juoksuttikin Na’Via koko rahan edestä. ENCE olisi hyvin voinut voittaa puolivälieräottelun 2-0, mikäli turnauksen tähtipelaaja Aleksandr ”s1mple” Kostyliev ei olisi onnistunut yksilösuorituksessaan Infernossa ENCEn johtaessa 11-9. Koko joukkueen kaatanut Kostyliev eteni lopulta omiensa kanssa voittamaan toisen kartan 16-12 ja viimeisen kartan, Overpassin, 16-11. ENCE suoriutui turnauksesta mallikkaasti, ja jopa paremmin kuin lopullinen sijoitus antaa ymmärtää. Pysyäkseen kirkkaimmassa kärjessä ENCEn pitää kuitenkin pystyä päihittämään myös Na’Vi säännöllisesti.

Maailmassa on yksi paras joukkue, mutta paras pelaaja löytyy jostain muualta

Turnauksen tärkeimmäksi pelaajaksi valittiin ketään yllättämättä Ukrainan CS-jumala Kostyliev. Vuoden 2018 kiistatta paras pelaaja on ollut suurissa turnauksissa paras myös tämän vuoden puolella, ja mikä pelottavinta, Kostylievin taitokatto ei näytä tulleen vielä vastaan. Tänä vuonna 22 vuotta täyttävä Kostyliev onkin todennut, että nykyinen joukkue lienee kuitenkin paras mahdollinen, mutta järjestelmässä ja pelaajien yksilöllisessä pelissä on vielä kehitettävää.

Aleksandr ”s1mple” Kostyliev osoittaa kerta toisensa jälkeen miksi hän on juuri nyt maailman paras CS:GO -pelaaja. Kuva: HLTV

Monet ovatkin arponeet, joko StarSeriesissäkin välierien ulkopuolelle jäänyt FaZe ostaa Kostylievin sopimuksen. Veteraanijohtaja Andrey ”B1ad3” Gorodenskiyn siirryttyä luotsaamaan Na’Via on joukkueen suorituksissa havaittavissa selkeä muutos – ja onpa organisaatiolla tavoitteenaan turvata CS-joukkueelleen myös urheilupsykologin ja ravintovalmentajan palvelut.

MIBR on kuollut, Renegades elää

Vuoden 2017 mahdollisesti pelottavin vastustaja oli brasilialainen MIBR – tuolloin vielä SK Gamingin alla – joka pelaa nykyään samalla kokoonpanolla kuin huippuaikoinaan. Katowicen Majorissa MIBR pääsi semifinaaleihin, mutta ei pystynyt pitelemään Astralista. BLAST-turnauksessa MIBR ei voittanut yhtikäs mitään, ja Shanghaissa brassit putosivat jatkosta voitettuaan ainoastaan kiinalaisen Pandan. Legendaarinen kokoonpano on enää varjo entisestä, eikä tällä hetkellä näytä kykenevältä palaamaan huipulle.

Viime aikojen positiivisin yllättäjä on ENCEn hirmuvireen lisäksi ollut kuitenkin australialainen Renegades. Oseanian alueen johtotähdet kipuilivat vuosikausia voittamatta oikeastaan mitään merkittävää, kooten kokoonpanoaan uudelleen ja uudelleen löytääkseen avaimet menestykseen. Nyt ne näyttävät löytyneen, sillä Major-turnauksessa välieriin päässyt joukkue näytti kyntensä myös Shanghaissa, häviten lopulta ainoastaan turnauksen voittaneelle Na’Ville.

Paras juna tulee Suomesta

Viimeaikaisten turnausten jälkihuomioista suomalaisittain mielenkiintoisimmat liittyvät eittämättä ENCEen ja joukkueen menestykseen. Yhden havainnon fanien kanssa jakavat myös toiset joukkueet: ENCEn Trainia pelätään. Tilastojen perusteella Train on ENCEn paras karttavalinta joukkueen voittoprosentin perusteella, ja tämän vuoden aikana ENCE onkin hävinnyt siinä ainoastaan kerran, silloinkin Astralista vastaan.

Cachen ollessa ENCEn permabänni, on mielenkiintoista nähdä, ottaako joukkue Vertigon pelattavakseen. Kartta puhuttaa yhteisössä paljon, eikä kukaan ole toistaiseksi osoittanut mielenkiintoa opetella pelaamaan sitä. Toisaalta kartta on hyväksytty vasta muutamien turnausjärjestäjien toimesta, joten mielenkiintoiseksi jää nähdä, tuleeko siitä ENCEn, Astraliksen tai Na’Vin salainen ase – kaikkien kolmen permabänni on nimittäin juurikin Cache.

Fnatic tekee paluuta, ViCi on riistämässä Kiinan keisariuden TyLoolta

Yksi turnauksen yllättäjistä oli ehdottomasti finaaliin asti tiensä raapinut Fnatic. Ruotsalaisjoukkue tippui Katowicen Major-turnauksessa kyydistä voitettuaan vain yhden ottelun, mutta Shanghaissa oranssimustat hävisivät ensimmäisen ottelunsa vasta viimeisessä mahdollisessa vaiheessa, nimittäin finaalissa. Vaikka ottelu päättyi 3-0 Na’Vin hyväksi, Fnatic näytti pystyvänsä paitsi hyviin yksilösuorituksiin, myös hyvään yhteispeliin. Mikäli ruotsalaiset saavat vireensä pidettyä yllä, voivat he olla hyvinkin matkalla takaisin huipulle.

Jo Major-turnauksessa kulmakarvoja nostattanut kiinalaisjoukkue ViCi näytti kotikentällä, ettei sitä kutsuttu korvaajaksi turhaan. Na’Vi hävisi turnauksessa nimittäin ainoastaan yhden ottelun, joka oli Swiss-vaiheen avausottelu ViCiä vastaan. Na’Vi voitti oman karttavalintansa Trainin turvallisesti, mutta ViCin valitsemassa Infernossa ja päätöskartta Nukessa kiinalaiset suorastaan nöyryyttivät Na’Via. Vaikka sekä ViCi että Kiinan ykkösjoukkueeksi tunnustettu TyLoo tippuivat neljän ottelun jälkeen Swiss-vaiheesta, näyttivät kiinalaiset kykynsä juoksuttaa huippujoukkueita kuten Na’Via ja NiPiä.

Lähteet: Liquipedia, HLTV Kuvalähde: StarLadder Twitter