Kesäkuussa 2016 avattu suomalainen matchmaking-portaali E-SPORTS.FI on kasvanut kuuden kuukauden aikana yhdeksi Suomen suurimmista toimijoista elektronisen urheilun alalla. Vuonna 2016 sivusto saavutti 8500 käyttäjää, 12 500 pelattua ottelua ja rahapalkintoja jaettiin yli 4000 euron edestä, eikä tähän ole edes luettu mukaan tuotepalkintoja joita myös jaettiin paljon.

Sivusto tarjoaa omaan matchmakingiin perustuvia kilpaladdereita Counter Strike: Global Offensivessa, Hearthstonessa ja Diablo III:ssa. Laddereilla saa kuka tahansa kilpailla ilmaiseksi, mutta rahapalkinnot on varattu viiden euron kuukausimaksun maksaneille pelaajille. Sivusto suunnittelee laajentavansa toimintaa vuonna 2017. Eurheilu.com istui alas sivuston ylläpitäjien Niko ”Asbe” Niinijärven ja Mikko ”Mixu” Rinteen kanssa selvittämään mistä tässä kaikessa on kyse.

E-sports.fi kilpaladderit

E-SPORTS.FIn toiminnan ydin pyörii kilpaladdereiden ympärillä, erityisesti sivuston kaksi Counter Strike: Global Offensive ladderia ovat erityisen suosittuja. Molemmat ladderit toimivat samalla periaatteella, jokaisella osallistujalla on oma matchmakingin määräämä elo-lukunsa, ja järjestelmä poimii jonosta kulloinkin 10 pelaajaa ja pyrkii tekemään näistä mahdollisimman tasaiset joukkueet. CS:GO on jaettu kahteen ladderiin, normaalissa ladderissa mittelevät kaikki taitoon tai kokemukseen riippumatta kun taas Premium Ladderiin valitaan kovemman tason pelaajat kutsujen ja hakemusten perusteella.

Hearthstonen ladderissa kilpaillaan best-of-one kaksintaisteluina ja Diablo III:ssa kisataan Blizzardin ladderikausien mukaan Greater Rift sijoituksista. Diablossa voi sivustolla kilpailla niin normaalissa kuin hardcoressa.

Laddereiden rahapalkinnot on varattu pelaajille jotka ovat maksaneet kyseisen kauden ”pro-statuksen” kuukausimaksun. Kuukausimaksun maksaneet pelaajat kerryttävät myös ESF pisteitä joilla voi ostaa tuotteita sivuston verkkokaupassa. Kaikki ladderit ovat kuitenkin avoimia kaikille pelaajille, ja sivusto pitää jatkuvasti erilaisia viikkokilpailuja joissa kuka tahansa pelaaja pro-statuksesta riippumatta voi kilpailla erilaisista tuotepalkinnoista. Näiden lisäksi viikkokilpailuissa voi voittaa ESF pisteitä.

Turnaustoiminta

Vuoden 2017 myötä E-SPORTS.FI laajentaa toimintaansa myös turnauksiin. Asben mukaan vuoden lopussa pidetyssä kehityskyselyssä perinteiset 5v5 turnaukset olivat ehdottomasti suosituin kehitysehdotus käyttäjien keskuudessa.

Ensimmäinen sivuston turnaus on Counter Strike: Global Offensive turnaus johon otetaan 16 ensimmäisenä ilmoittautunutta joukkuetta. Turnaus pelataan lauantaina 14. tammikuuta ja voittavalle joukkueelle on tiedossa 5 kappaletta HyperX Alloy FPS -näppäimistöjä. Ilmoittautuminen turnaukseen alkaa lauantaina 7.1 ja turnaus on avoin kaikille.

Avoimen turnauksen lisäksi E-SPORTS.FI järjestää yhdessä Lenovon ja Verkkokauppa.comin kanssa Counter Strike 1v1 turnauksen Verkkokauppa.comin tiloissa 28.1. Turnaukseen on kutsuttu kuuden kuukauden laddervoittajat ja hopeamitalistit, sekä 6 pro-pelaajaa ympäri suomea. Voittaja kuittaa itselleen Lenovo Y700 pelikannettavan. Tarkemmat aikataulut ja kaikki pelaajat julkaistaan myöhemmin tässä kuussa.

Molemmat turnaukset lähetetään suorana E-SPORTS.FIn twitch-kanavalla.

Sivuston tulevaisuudensuunnitelmat

Sivuston seuraavana tavoitteena on laajentaa toimintaa Counter Striken lisäksi muihin peleihin. Ensimmäinen askel on laajentaa alkukeväästä turnaukset Hearthstoneen ja samalla kasvattaa Hearthstonen kilpaladderia. Tämän lisäksi suunnitelmissa on lisätä pelivalikoimaa ainakin Overwatchilla ja League of Legendsillä.