Nurmion -nimellä tunnettu striimaaja Mike Lanki ja hänen puolisonsa Nina Pylkkänen eli Ninajul ovat molemmat osa suomalaisen e-urheiluorganisaation HAVUn stream teamia. Lanki veti ensimmäisen striiminsä noin kuusi vuotta sitten, Pylkkänen on striimannut aktiivisesti noin puolentoista vuoden ajan. Arkeaan toistensa kanssa he ovat jakaneet vuodesta 2016, ja nyt he odottavat ensimmäistä lastaan.

– Päädyin HAVUun kun se oli vielä ihan alkutaipaleella, IG:ssä oli alle 1000 seuraajaa. Olin juuri laittamassa omaa tiimiä pystyyn, kun HAVUn CEO Lasse Salminen otti yhteyttä, että jos laitettaisiin tällainen pystyyn, Lanki muistelee liittymistään HAVUun.

– Se oli kyllä yksi fiksuimpia päätöksiä, joita olen tehnyt, Lanki jatkaa.

Pylkkänen liittyi HAVUn stream teamiin viime syksynä. Hän oli jo jonkin aikaa miettinyt, että striimaaminen voisi olla hauskempaa osana jotain tiimiä, ja joitain tarjouksia hän saikin, mutta mikään ei ollut vakuuttanut.

– Se on helpottanut paljon, kun tiesi, että Nurmionilta voi kysyä neuvoja, kun ei mulla ollut mitään hajua tuollaisesta. Pystytään tekemään tosi paljon esimerkiksi yhteistyöjuttuja yhdessä, Pylkkänen kuvailee työskentelyään HAVUssa.

Pariskunta tapasi toisensa, kun Pylkkönen kävi baarissa, jossa Lanki työskenteli. Silloin Pylkkösellä ei ollut hajuakaan Twitchistä tai striimaamisesta, ja vasta heidän tutustuttua paremmin Lanki kertoi striimaavansa.

– Kyllä Nina varmaan katto et mikä tää jätkä on joka pelaa videopelejä, Lanki nauraa.

“Aloitko seurustelemaan, jotta saisit näkyvyyttä?”

Pylkkösen taival striimaamisen parissa alkoi sillä, että hän veti Lankin kanavalla omia striimejään, ja monet kyselivät, milloin hän aloittaa itse aktiivisen striimaamisen. Lanki antoikin niin sanotusti “potkua hanurille”, jotta Pylkkönen sai rohkeutta aloittaa.

– Nina ei alkuun uskaltanut tyyliin näkyä mun striimeissä. Mua harmitti, kun Nina on sellanen tyyppi, jonka pitäisi tulla kuulluksi. Muutos on ollut tosi iso, ja nyt hän on ihan eri ihminen netin ja somen kanssa, Lanki kuvailee.

Vaikka pari seurusteli jo pitkään ennen kuin Pylkkänen suostui kameran eteen, on striimaamisen aloittamisen jälkeen tullut kommentteja, joissa epäillään, että Pylkkäsen motiivina olisi se, että hän saisi Lankin kanavalta enemmän huomiota. Vaikka väite ei pidä paikkaansa, on Lanki vain tyytyväinen siitä, mikäli Pylkkänen saisi katsojia hänen kauttaan.

– Mike on isompi striimaaja kuin minä, mutta ei mulla mitään sellaista kateutta ole, Pylkkönen toteaa.

– Mä olen enemmän vaan onnellinen, jos Nina saa enemmän katsojia. Kaikkihan se on meille kotiin päin, Lanki summaa.

He ovat kuulleet suhteista, joissa molempien striimatessa katsojamäärä erot aiheuttavat kiistoja suhteessa. Nykyään yhteinen työ ei aiheuta kiistoja, mutta ennen kuin Pylkkänen hyppäsi mukaan e-urheilun maailmaa, saattoi se aiheuttaa ristiriitaisia tunteita.

– Sillon kun en vielä itse striimannut ja Mike ensin striimasi päivän ja sen jälkeen jäi vielä koneelle pelaamaan kavereiden kanssa tuli sellainen “mäkin oon täällä, mäkin oon olemassa” -olo, Pylkkönen muistelee.

– On aika vaikeaa löytää sellaisia tyttöystäviä tai ihmisiä jotka ymmärtää tai haluaa ymmärtää minkälaista tämä on. Se on niin erilaista kun pelaa ilman striimiä, paljon vapaampaa ja pääsee enemmän jauhamaan niitä henkilökohtaisia asioita kavereiden kanssa, Lanki pohtii.

– Nyt kun säkin striimaat niin ymmärrät varmaan paremmin miksi välillä off-stream -pelit saattavat venyä, Lanki lisää puolisolleen.

Vauvan synnyttyä molemmat joustavat

Kuva: Nancy Mäki / nancymakingphotography

Esikoisen syntymäaika lähestyy kovaa vauhtia, ja uusi perheenjäsen päästäänkin tapaamaan jo tässä kuussa. Jo raskausaika on muuttanut esimerkiksi Pylkkäsen striimaamista, sillä suunnitellut striimit eivät ole aina toteutuneet pahoinvoinnin tai väsymyksen vuoksi. Vauvan synnyttyä muutoksia tapahtuu varmasti enemmän: Aiemmin Lanki ja Pylkkänen ovat striimanneet noin 7-8 tuntia, mutta tuleva perheenjäsen tulee vaatimaan huomiota.

– Sitten kun vauva tulee, pitää vähän säännöstellä ja miettiä, että jos me molemmat vaikka halutaan striimata ja vauvalla tulee hätä, niin kyllä mä menen katsomaan. Eihän vauvan hoitaminen todellakaan ole pelkästään naisen työ, ja haluan osallistua siihen vahvasti, Lanki painottaa.

Pylkköäen raskaus on kiinnostanut molempien seuraajia paljon, ja onnitteluja on sadellut joka puolelta. Puheista päätellen lapsi tulee luultavasti vilahtamaan striimeissä ainakin silloin tällöin.

– Nyt on saatu aika paljon huomiota, että milloin lapsi tulee, ja porukka on päässyt seuraamaan Ninan kasvua sivusta, niin varmasti kiinnostaa myös katsoa, että mikä on lopputulos, Lanki naurahtaa.

Koska striimaaminen ja pelaaminen on iso osa molempien elämää, kasvaa myös lapsi ympäristössä, jossa vielä uutena alana pidetty e-urheilu on normaalia arkea. Vanhemmat eivät kuitenkaan odota, että myös lapsi kiinnostuisi samoista asioista, mutta ovat avoimia sille, mikäli niin käykin.

– Mä olen avoin kaikille harrastuksille ja alavalinnoille, ja jos se meinaa samalle alalle niin haluan olla siinä tukevasti mukana ja auttaa, ehkä jopa hieman rohkaista. Totta kai kertoa myös niistä vaaroista ja vähän ohjata, kun tätä kokemusta kuitenkin on, Lanki kuvailee.