Suomalaiset Janne ”ziki” Sajomaa  ja Riki ”Splintexify” Järvinen ovat mukana taistelemassa H1Z1: King of the Killin historian suurimmasta potista Enigma6:sen riveissä. Enigma6 on osallistuvista tiimeistä ainoa, jonka kaikki pelaajat ovat Euroopasta, joten tiimi edustaa Suomen lisäksi koko maanosaa.

Enigma6:sen joukkue

 • ziki
 • Splintexify
 • RizaaR
 • siigN
 • MMX

 

H1z1: King of the Kill on alkuperäisestä H1Z1 zombie survival MMO:sta irroitettu Battle Royale-henkinen shooter-areena, joka on vielä Early Accessissa. Pelaajat hyppäävät lentokoneesta ympäri suurta karttaa ja yrittävät kerätä aseita ja tarvikkeita pysyäkseen elossa ja voittaakseen kaikki muut. Kartan reunoilta lähestyy myrkyllinen kaasu, joka pienentää käytettävissä olevaa pelialuetta jatkuvasti, pakottaen elossa olevat pelaajat lähemmäs toisiaan, kunnes vain yksi on elossa. Tavallisessa King of the Kill-pelissä on kierroksen aloittaa 150 pelaajaa ja peliä voi pelata free-for-all (Solo), kahden hengen (Duo) tai viiden hengen tiimeissä (Teams).

 

Lajinsa enimmäinen

Suositun last man standing-pelin H1Z1: King of the Killin kehittäjä Daybreak Games julkaisi helmikuun lopulla pelin tähänastisen historian suurimman turnauksen H1Z1: Fight for the Crownin. Turnauksen palkintopotissa on 300 000 dollaria ja se lähetetään suorana yhdysvaltalaisella the CW Network-televisiokanavalla osana kuusiosaista documenttisarjaa, joka kuvaa Echo Foxin valmistautumista turnaukseen. Kilpailu käydään 20.4.2017.

Kyseessä on King of the Killin ensimmäinen iso tiimeissä kisattava turnaus. Turnauksessa 300 000€ palkintopotista kisailee 15 viiden hengen tiimiä eli yhteensä 75 pelaajaa. Turnaus koostuu lämmittelyotteluista sekä varsinaisesta kisapelistä, jossa kaikki 15 tiimiä pelaavat yhden pelin suorassa televisiolähteyksessä studiosta Los Angelesissa. Ei lohkoja, ei pudotuspelejä vaan kaikki riippuu yhdestä pelistä. Panokset ovat siis kovat ja paine oikeiden ratkaisuiden tekemiseksi valtava.

Turnaukseen haettiin osallistujia avoimella haulla ja Daybreak Games valitsi hakijoista 15 tiimiä, jotka se kutsui taistelemaan kruunusta.

Kutsutut joukkueet

 • Luminosity
 • Strictly Business
 • Enigma6
 • Ohio Rebels
 • Echo Fox
 • Rogue
 • Panda Global
 • Denial Esports
 • Cloud9
 • SoaR Gaming
 • Obey
 • SetToDestroyX
 • Counter Logic Gaming
 • WorldBestGaming
Palkintojen jakautuminen

 1. $180,000
 2. $60,000
 3. $30,000
 4. $18,000
 5. $12,000

Odotus palkittiin

Tie turnaukseen ei ollut helppo. Joukkueiden piti todistaa kyvykkyytensä kerryttämällä pisteitä globaaleille ranking-tauluille. Esimerkiksi toisen suomalaispelaajan MP:n edustama Penta eSports jäi turnauksen ulkopuolelle. ”Kyllähän tätä on kaikki haettu viimesen kahden vuoden ajan” Splitexify kommentoi eUrheilu.comille antamassaan haastattelussa. ”Päästään edustaan omia maitamme ja ainoana tiiminä koko Eurooppaa”, hän jatkaa.

Suomalaiskaksikon odotukset turnaukselta ovat korkealla. ”Ollaan maailmanrankingissa Top 3-tiimi, joten kyllähän se voitto on tähtäimessä. Realistiset mahdollisuudet voittoon on kovat.”, he kertovat. Pahimmiksi vastustajikseen turnauksessa he nimeävät Roguen, jonka pelaajat ovat yksilötasolla huippuluokkaa, sekä Cloud9:nin, jonka tiimityöskentely on pelottavan tehokasta.

Turnauksen villeiksi korteiksi nousivat Luminosity ja Obey, joiden tiimit ovat suhteellisen uusia, eikä heidän tiimityöstään ole vielä näyttöä. Enigma6:n joukkue on pelannut yhdessä neljä kuukautta.

Kuva: H1Z1

Usean vastustajan shakkiottelu

H1Z1: King of the Kill eroaa monista perinteisistä kilpaa pelattavista FPS-peleistä hyvin olennaisella tavalla. Kentälle astelee samanaikaisesti useampi joukkue ottamaan mittaa toisistaan. Kuolemasta putoaa pois pelistä kokonaan, eikä uutta kierrosta tai respawnia tule. Varaa virheisiin on hyvin minimaalisesti ja seitsemänkymmenen vastustajan suunnitelmiin varautuminen vaatii laajaa strategisen kokonaiskuvan hahmottamista.

”Pikkasen varmasti vaikuttaa tuuri, kun lopussa pienessä tilassa on monta joukkuetta, mutta kyllä se on se miten tiimillä ottaa nurkkia haltuun tai puolustaa ja se ampumataito, mikä sen ratkaisee”, tiiminsä pelinsisäisenä johtajana toimiva ziki kommentoi. Hän arvioi, että turnauspelissä kaikki joukkueet pelaavat alun turvallisesti ja pysyvät mukana lähes loppuun saakka. Turva-alueen pienentyessä lähes minimiin toiminta kiihtyy, kun joukkueet törmäävät toisiinsa, eskaloituen kymmenien pelaajien välisiin tulitaisteluihin.

Splintexify kuvailee, että pelin alussa on tärkeää tehdä isoja strategisia päätöksiä: Mistä tarvikkeita etsitään, miten niitä hyödynnetään, miten kartalla liikutaan, koitetaanko turva-alueelle pyrkiä ensimmäisenä vai odotellaanko reunamilla, että muut kilpailijat taistelevat keskenään. Alkupelin päätökset voivat antaa ison etulöyntiaseman lopun taisteluihin parempien aseiden ja tarvikkeiden sekä paremman suojan avulla. Loppua kohden tiiminä taistelun merkitys kasvaa. Hyökkäyksen koordinointi ja tulivoiman kohdistaminen ovat elintärkeitä ahtaiden tilanteiden voittamiseksi.

Koko kierroksen ajan on tärkeää ymmärtää, miten kartta rakentuu. ”Täytyy kokoajan pystyä miettimään, mistä sua voidaan ampua”, Splitexify jatkaa. Jos turva-alueelle menee ensimmäisenä, voi itselleen valita parhaat asemat, mutta sitten on kaikkien muiden tähtäimessä.

 

Jokaiselle oma rooli

Viisihenkinen tiimi koostuu pelinsisäisestä johtajasta, tarkka-ampujasta, tämän suojamiehestä sekä kahdesta ”flankkerista”. Flankkereiden tehtävänä on kulkea muun tiimin edellä, hankkia tietoa ja toimia iskuosastona. He valtaavat kulmia ja kiertävät vastustajien selkään. Tarkka-ampuja pitää halussaan tiimin tarkkuuskivääriä (jos sellainen on löydetty), jolla pystytään turvaamaan flankkereiden etenemistä kaukaa. Pelinsisäisen johtajan vastuulla on hyödyntää tiimin jäsenten antama tieto ja tehdä sen perusteella päätöksiä tiimin liikkeistä. Suojamies, tarkka-ampuja ja tiimin johtaja ovat yleensä lähekkäin, muodostaen tiimin toisen osuuden.

Tiimin roolitus muistuttaa paljon oikean armeijan yksikön koostumusta: Ryhmänjohtaja ohjaa ryhmän tulta ja ohjeistaa taistelijoiden liikkeitä. Ryhmää tukee raskaammalla aseella varustettu taistelija. Tarkka-ampujalla on aina mukanaan tähystäjä, joka varmistaa selustan tämän keskittyessä laukaukseen.

 

Kasvua nähtävissä

King of the Killiä pelasi vuosi sitten vajaa 10 000 ihmistä, mutta viime syksystä lähtien pelaajaluvut ovat olleet nousussa. Helmikuun aikana peliä pelasi keskimäärin hieman vajaa 42 000 ja isoimpien piikkien aikana 97,000 pelaajaa. Dreamhack järjesti syksyllä ensimmäisten ulkopuolisten organisaatioiden joukossa H1Z1-turnauksen.

”Hienoa että nyt on näin iso turnaus. Viimeisen vuoden aikana on ollut lähinnä yhteisön itse järjestämiä Solo- ja Duo-turnauksia”, kommentoi ziki. ”Tosiaan vuosi sitten alle 10k pelaajia, nyt 300k turnauksen potissa. Onhan se mahtavaa”, jatkaa Splintexify. He suhtautuvat kuitenkin hieman varauksella turnauksen formaattiin. ”Varmasti hankalaa saada katsojalle miellyttävä turnauksesta, jonka ainut peli on noin 45 minuuttia pitkä. Aiheuttaa myös paljon paineita pelaajille. Tulevaisuus riippuu paljon siitä, miten tässä turnauksessa käy, saako se tarpeeksi näkyvyyttä”, kaksikko arvioi.

Kilpapelaamisen saralla King of the Kill on monen joukkueen samanaikaisella ottelullaan uniikki. Sen leviäminen laajan e-urheilun seuraajakunnan tietoisuuteen on vasta alussa, mutta mikäli merkit käyvät toteen, voi siitä kasvaa hyvinkin suosittu peli. Se vaatii kuitenkin paljon työtä pelin kehittäjältä ja pelin kilpailuyhteisöltä.

 

Suomesta maailmalle

Tiedustelimme suomalaiskaksikon tulevaisuudensuunnitelmista turnauksen jälkeen:

Mitä näette omassa tulevaisuudessanne?

ziki: ”Eiköhän me tätä niin kauan pelata kunnes tää kuolee”

Splintexify: ”Kyllä tähän on niin paljon aikaa upotettu ettei kesken voi jättää”

Haaveilletteko kokonaan suomalaisesta joukkueesta?

ziki: ”Suomessa ei vielä tarpeeksi hyviä pelaajia. Kourallinen sellasia, että kunhan jaksaa harjoitella niin niistä tulee hyviä. Itse haluan jatkaa vielä maailmalla.”

Splintexify”Kyllä mäkin aion jatkaa maailmalla, taso on vaan niin kova. Nykyisessä tiimissä on Euroopan TOP20 pelaajia.”

Miten näette skenen kasvun Suomessa?

ziki”Suomessa on varmasti paljon porukkaa joka pelaa vaan huvikseen. Ehkä ensi vuoden Assembly Wintereillä solo/duo-turnaus, mutta Tiimiturnaukseen menee vuosi tai kaks.”

Splintexify: ”Dreamhackissa oli turnaus nyt syksyllä, joten eiköhän se sieltä Suomeenkin rantaudu.”

Haluatteko sanoa jotain?

ziki: Kiitokset organisaatiolle, että päästään pelaamaan”

Splintexify: ”Kiitos kuulu kanssa organisaatiolle, että mahdollistaa kisaamisen.”

Mahdollisuudesta seurata turnausta Yhdysvaltain ulkopuolella ei ole vielä tietoa.

 

Lähteet: H1Z1.comSteamcharts, Dexerto

Muokattu:12.3 klo 21.06. Ohio Rebelsin joukkueen nimi korjattu.