Loistavista videoista tutuksi tullut Jesse “Jesmund” Terävä, 25, tasapainoilee tällä hetkellä pelaamisen ja työnteon välillä. Viime joulukuussa oman yrityksensä pystyyn pistänyt Terävä on ollut poissa kilpapelikentiltä parisen vuotta, mutta nyt on toteuttamassa lapsuuden unelmaansa.
– En edes tiennyt, että tällainen uusi peli on tulossa. Joku tuttu mulle sanoi, että täällä ois tällanen peli, tuutko lätkimään äijäporukalla kun aletaan molemmat olla niin vanhoja, että jos vielä haluaa kokeilla miten pärjää, nyt on sen aika, Terävä naurahtaa.
Terävän peliura alkoi vuoden 2007 tienoilla CS: Sourcen parissa. Pääosin FPS-pelejä pelannut Terävä on pärjännyt “ihan hyvin” käytännössä jokaisessa pelissä, mitä on kokeillut. Hän on ehtinyt myös kokeilla taitojaan MOBA-peleissä, ja League of Legendsin 3 seasonilla hän pääsi kaveriporukkansa kanssa EU:n 5v5-rankingissa top 20 joukkoon.
– Oikeastaan kaikissa peleissä mitä olen testannut enemmän vakavasti, olen päässyt tiettyyn pisteeseen, mutta sitten en ole ikinä ylittänyt sitä rajaa että olisin todella hyvä. Kiinnostus on loppunut sen jälkeen, Terävä kuvailee.
Ammattilaispeliuraakin löytyy kuitenkin menneisyydestä, sillä Terävä pelasi hetken aikaa SJK:ssa yhdessä esimerkiksi Joonas “doto” Forssin ja Olli “sLowi” Pitkäsen kanssa. SJK-kokemuksen jälkeen Terävä kuitenkin lopetti pelaamisen, sillä ei tahtonut pelata minkä tahansa jengin kanssa.
- Lue myös: ENCE lähtee haastamaan maailman kärkijoukkueita päivitetyllä kokoonpanolla – Uusi pelaaja ostettiin HAVUsta
- Lue myös: ENCE ja HAVU kävivät kauppaa: uusi pelaaja kahden vuoden sopimuksella, myös uusi valmentaja löytyi!
– Koin, että olen ihan hyvä pelaaja, enkä tyytynyt mihin tahansa. Esimerkiksi sLowi oli sellainen tyyppi, että hänellä riitti motivaatiota vielä aloittaa lusta ja kasata joukkue uusista nimistä. Itse en tähän jaksanut lähteä, Terävä toteaa.
Koska pelitaustaa löytyi niin FPS- kuin MOBA-peleistäkin, ajatteli Terävä, että Valorant voisi olla hänelle sopiva peli. Pelistä löytyy paljon samoja elementtejä kuin CS:GO:sta ja Overwatchista.
– Valorant vaikutti sopivalta peliltä, koska olen aina pärjännyt kaikenlaisissa peleissä, Terävä toteaa.
Kansainvälinen tiimi kasattu statistiikkojen perusteella
Team nolpenki, jossa Terävä pelaa, on kasattu tarkoituksella statistiikkojen perusteella EU:n parhaista pelaajista jotka eivät ennestään tuntenut toisiaan. Joukkueen kasasi kapteenina toimiva Vakaris ”vakk” Bebravičius. Team nolpenkin pelaajat tulevat Liettuasta, Ruotsista, Puolasta ja Turkista Terävän hoitaessa Suomiedustuksen. Joukkueen valmentajana ja managerina toimii Ninjas in Pyjamas -organisaation paidassa PUBGia pelannut Laurynas “Nbs” Kisielius. Kansainvälisessä tiimissä harjoitellessa ja pelatessa Terävä on väkisinkin törmännyt kulttuurieroihin.
– Meitä on viisi erilaista jätkää, jotka eivät tunne toisiaan, joten tässä joutuu totuttelemaan toisten kulttuureihin ja kehittyä pelaajina samalla. Esimerkiksi liettualaisille on tärkeää, ettei syödä ja puhuta samaan aikaan, Terävä hymähtää.
Terävän puolalainen joukkuetoveri Aleksander ”zeek” Zygmunt puolestaan saa tavallisetkin asiat kuulostamaan vihaisilta, mutta toisaalta Terävä pystyy myös samaistumaan siihen.
– Se kuulostaa vähän samalta kuin meikä. Sanon asiat tosi suoraan, ja se saattaa kuulostaa hirveän vihaiselta vaikka en sitä tarkoitakkaan.
Kulttuurieroista ja pienistä kielimuureista huolimatta joukkueella menee hyvin, ja lauantaina varmistui paikka ensimmäisessä Riotin järjestämässä Valorant-turnauksessa, First Strikessä. Nyt alkaa Terävän mukaan todellinen työnteko, sillä turnauksessa halutaan pärjätä.
– Oli odotettavissa, että pääsemme tähän pisteeseen. Toisaalta meillä ei ollut mitään hajua, miten pärjäämme hyvissä peleissä, vaikka ollaan pracatty esimerkiksi G2:sta vastaan. Offline-pelit on kuitenkin aina vähän eri juttu, Terävä toteaa.
Organisaatiota ei etsitä raha etusijalla
Team nolpenki ei tällä hetkellä pelaa minkään organisaation nimen alla. Muutamia joukkueesta kiinnostuneita on ollut, ja toisaalta on ollut niitä, jotka haluaisivat ottaa joukkueesta pari pelaajaa omaan tiimiinsä. Se ei kuitenkaan ole paras vaihtoehto joukkueelle.
– Jos meiltä napataan kaksi pelaajaa, niin kenen kanssa he menisivät pelaamaan, että he voisivat pärjätä paremmin kuin tällä porukalla, Terävä pohtii.
Mikäli organisaatio löytyy, Terävän mukaan tärkeintä ei ole pelaajille maksettava palkka vaan se, että organisaatiosta löytyy ammattitaitoisia henkilöitä jotka auttavat pelaajia kehittymään niin yksilöinä kuin tiiminäkin.
– Olen sanonut jätkille, että jos halutte olla maailman parhaita, niin se raha on siinä toissijainen juttu.
Terävä pyrkii kehittämään itseään pelaajana, ja haikailee välillä sitä tasoa, jolla oli nelisen vuotta sitten, vaikka tiedostaa, ettei vertaamisesta ole juuri hyötyä. Hän pyrkii aloittamaan työnsä aamulla aikaisin, jotta harjoittelulle jää aikaa.
– Aika pitkälti mennään minun aikataulujeni mukaan, olen ainoa joka tekee töitä tässä samalla. Pyritään aloittamaan harjoittelu melko aikaisin, katsotaan 1-2 tuntia vodeja aiemmista peleistä, pelataan muutama kartta siihen päälle. Tykätään myös katsoa muita turnauksia porukalla, jos niistä nappaisi joitain pointteja meille käyttöön, Terävä kuvailee harjoittelua.
– Välillä ärsyttää, kun koittaa itse yhdistää työn ja harjoittelun ja sitten menee palvelimelle ja joku sanoo, että ei saanut oikein nukuttua hyvin. Itse tin vielä pari isompaa projektia tähän ennen joulua, niin aika on vähän kortilla, Terävä kertoo nauraen samalla.
Lempiagenttia tai -karttaa kysyttäessä Terävä toteaa vihaavansa kaikkia tasapuolisesti. Kuitenkin, esimerkiksi CS:GO:n karttoihin verratessa Valorantin kartat ovat huomattavasti moniulotteisempia, mikä toisaalta tekee niistä myös raskaampia harjoitella.
– CS:GO:ssa on esimerkiksi Mirage ja Dust2 peruskarttoina ja niihin on helppo oppia perusasiat. Valorantissa joka kartta on sellainen, että on pakko oikeasti pelata ja katsoa että mikä missäkin toimii. Jos on pakko joku suosikki mainita, niin varmaan Split. Kaikki muut vihaa sitä, mutta ei olla taidettu hävitä siinä yhtäkään matsia.
Agenteista Terävä pelaa useimmiten Cypheriä, vaikkei yksikään agenteista nouse sellaiseksi, mitä hän tahtoisi pelata jatkuvasti.
– CS-urankin aikana olin se joka hyppii Miragen B-talossa. Meillä on kovia nuoria pelaajia tässä tiimissä, niin annan myös heille tässä hieman tilaa, Terävä kertoo.