Suomi on kovan luokan Rainbow Six: Siege -maa. Euroopan Pro Leaguesta löytyy peräti kahdeksan suomalaispelaajaa neljästä eri joukkueesta: G2 Esportsin JNSzki, Le Stream Esportin UUNO, Team Secretin Fonkers sekä Mousesportsin suomalaisrunko Willkey, Bounssi, SHA77E ja SlebbeN.

Näiden lisäksi pelin alemmassa sarjassa, Challenger Leaguessa, pelaa täysin suomalainen Team GoSkilla, joka taistelee pääsystä itse Pro Leagueen. Joukkue on tällä hetkellä pistetaulukon toisena.

Myös koto-Suomessa lajia pelataan intohimoisesti. Useiden turnauksien lisäksi henkiin heräsi vuoden alussa Siegen Suomiliiga, joka tarjoaa joukkueille pelattavaa ja faneille katsottavaa joka viikko. Juttelimme liigan ja siitä vastaavan Siegesuomi-yhteisön parissa työskentelevän perustajajäsen Noton, ykköscasteri Leukun ja sarjavastaava Ramramin kanssa liigan toiminnasta.

Millainen aiempi kokemus teillä itse kullakin on esportsista?

Leuku:Mie hyppäsin syksyllä Quake Championsin Discordissa caster-kelkkaan mukaan. Se oli kivaa hommaa ja tykkäsin siitä. Siitä sitten siirryin tänne, kun haettiin castereita. Aioinkin tulla vain casteriksi, mutta näin se sitten levisi siitä.”

Ramram:En seurannur esportsia paljon ennen Siegen alkua, mutta Siegen kanssa on kasuaalipelaamista monta vuotta takana. Aloitin pelaamisen alkuaikoina ja sitä tuli hyvin paljon pelattua. Mietin, lähtisinkö ihan tosissaan pelaamaan, mutta omat koulut ja muut menivät edelle. Tänne kun vähän tarvittiin vähän jengiä, niin siitä lähti tämä esports-puolen pyörittäminen käyntiin.”

Noto:Ennen Yle FTW- turnausta ei ole kokemusta managerihommista, mutta Siegeä olen pelannut vuoden ajan kilpailullisesti. Minut rekryttiin Nakin puolesta valvojaksi Siege Suomeen, jonka jälkeen kuulin Yle FTW:stä, minkä koin omaksi hommaksi. Sitä kautta alettiin pyörittämään Suomiliigaa ja nyt se on edennyt näin pitkälle.”

Mistä liigan toiminta lähti liikkeelle?

Noto:Pidettiin silloin (joulukuussa) ensimmäinen Yle FTW-turnaus, ja siitä lähti tää homma pyörii. Ne vähän niin kuin antoi sen idean meille. Sitten me pyöritettiin ensimmäinen kausi 3-4 kuukautta, ja nyt aloitettiin kakkoskausi.”

Leuku:Yle FTW:n turnauksen jälkeen alkoi 1. kausi ja toisella tai kolmannella kierroksella alettiin kyselemään lisää väkeä. Silloin minä ja Ramram liityimme mukaan castereiksi ja Ramram siirtyi samalla sarjavastaavan toimeen. Ollaan siirrelty töitä puolin ja toisin sen mukaan, kuka on ollut mihinkin rooliin sopivin henkilö ja halunnut ottaa vastuuta.”

Edellä mainittujen lisäksi liigassa on mukana myös paljon muitakin tekijöitä, etenkin striimilähetysten puolella. Lähetykset vaativat aina vähintään kaksi casteria, sekä moderoijia keskustelua seuraamaan. Toisella kaudella on myös kasvatettu tilastointia, mikä vaatii omaa työvoimaansa. Otteluiden järjestämisestä ja koko toiminnan järjestämisestä vastaa myös liigan hallinnollinen puoli.

Kuluva kausi alkoi kaksi viikkoa sitten ja sen runkosarja kestää 7 viikkoa, toukokuun 2. päivään asti ja finaalit pelataan 10.-11. toukokuuta. Sarjassa pelaa tällä hetkellä kahdeksan joukkuetta, jonka lisäksi liigan alla pelaa lisää joukkueita farmiliigassa.

Onko vielä jotain, mitä haluaisitte parantaa jatkossa?

Ramram: ”Toisella kaudella haluttiin saada yleisölle hyvin rutiininomainen suoritus tehtyä, eli pelipäivät olisivat tiettyinä päivinä ja tiettyinä kellonaikoina. Viime kaudella pelit sattuivat olemaan missä vaan, nyt on tarkoitus saada sitä puolta yksinkertaistettua yleisölle. Toinen asia on se, mitä striimissä on sisällä, siihen pyritään saamaan järjestelmällisyyttä mukaan.”

Leuku:Ensimmäinen tavoite viime kauden lopussa oli, että tarvitaan väkisinkin peruspelipäivät jolloin pelataan. Samalla pitää kuitenkin olla joustava, kun on työssäkäyviä ihmisiä, koululaisia sun muuta mukana. Pyritään kuitenkin pitämään asia järjestelmällisenä, sen takia otettiin turnauskalenteri käyttöön, niin jokainen tietää pelinsä läpi kauden ja voi varautua hyvissä ajoin.

Striimin laatua on myös pyritty parantamaan niin, että se toimii samalla setupilla joka kerta, jolloin laatu pysyy samana ja voidaan parantaa sitten siitä.”

Liigan taso vaihtelee siinä pelaavien joukkueiden mukaan, mutta tavoitteena olisi päästä ainakin puoliammattilaistasolle, jossa muutama joukkue jo lähes pelaa. Toisaalta alla oleva farmiliiga tarjoaa niille, joilla ei ole niin paljon kokemusta, mahdollisuuden päästä mukaan toimintaan ja myöhemmin mahdollisesti nousun itse liigaan.

Tällä hetkellä Suomessa ei ole muita Siege-liigoja, ainoastaan turnauksia. Myös kansainvälisesti liigat ovat harvinaisia ja sellainen haluttiin Suomeen, joka on iso osa Siegeä ja sen Pro Leagueta.

Siegesuomi on myös mukana järjestämässä toista YLE FTW-turnausta, jonka ilmoittautumisaika on avoinna vielä tämän päivän loppuun asti. Turnauksen finaali pelataan 5.4. ja se lähetetään suorana Yle Areenasta. Lisätietoa turnauksesta ja ilmoittautumisohjeet löydät täältä.

Kuvalähde: Siegesuomi