Itsenäisyyspäivä on loistava hetki muistella ja arvostaa menestyneitä suomalaisia. Pienestä koostaan huolimatta Suomesta on ponnistanut monia esports-maailman kirkkaimpia tähtiä, ja tähän on heistä koottu muutamia.

Elävä CS:GO-legenda Aleksi “allu” Jalli

Aleksi “allu” Jallin ura Counter-Striken parissa alkoi jo 1.6 -pelin aikana, mutta menestystä hän on kerryttänyt Global Offensive -version parissa. Jalli on nähty niin entisen Mousesportsin (nykyinen Mouz), Ninjas in Pyjamasin, FaZen kuin ENCEnkin riveissä, ja hänen uralleen on mahtunut useita loistavia sijoituksia eri turnauksista. Ehkä parhaiten muistetaan kevään 2019 major-turnaus, jossa ENCEn legendaarinen kokoonpano onnistui yllättämään kaikki ja toi kotiintuomisina hopeaa.

Viime kuukaudet Jalli on kuitenkin ollut poissa pelikentiltä. ENCEssä tapahtuneiden muutosten ja ristiin rastiin lentäneiden syytösten jälkeen Jalli jäi tauolle, ja tällä hetkellä näyttää siltä, että hän ei ole palaamassa ENCEn kokoonpanoon. Hän kuitenkin on ilmaissut halunsa jatkaa kilpapelaamista.

Taktiseksi neroksi kutsuttu Aleksi “Aleksib” Virolainen

Aleksi “Aleksib” Virolainen nousi suureen suosioon pelatessaan yllä mainitun Jallin kanssa ENCEn legendaarisessa kokoonpanossa vuosina 2018-2019. Virolaisen IGL taitoja on pidetty loistavina, ja kun hänet penkitettiin ENCEstä vuonna 2019, siitä kohuttiin paljon, ja ENCEä on jälkeenpäin syytelty siitä, että se oli huonoin mahdollinen ratkaisu.

Virolaiselle löytyi kuitenkin uusi paikka nopeasti OG:n pelinsisäisenä johtajana. Huolimatta siitä, että OG on parhaimmillaan pelannut loistavaa Counter-Srikeä, on kaikista suurimmat saavutukset jääneet OG:lta saamatta. Viime aikoina onkin huhuttu, että huippujoukkue G2 olisi kiinnostunut Virolaisesta, joten nähtäväksi jää, kuinka miltä suomalaisten kultapojan tulevaisuus näyttää.

CS:GO vaihtui Valorantiin – Nikita “Derke” Sirmitevistä tuli nopeasti yksi Valorantin huipuista

Elokuussa 2020 Suomen nuorena CS:GO-lupauksena tunnettu Nikita Sirmitevin ilmoitettiin jäävän pois KOVAn aktiivisesta CS:GO-kokoonpanosta motivaatio-ongelmien ja opiskelujen vuoksi. Tauon aikana Sirmitev kokeili Valorantia, ja pian CS jäi kakkoseksi. Sirmitev pelasi muutamissa eri kokoonpanoissa ennen kuin Fnatic nappasi hänet riveihinsä.

Jo CS-aikoina Sirmiteviä pidettiin loistavana pelaajana, eikä taidot todellakaan ole himmentyneet pelin vaihtamisen jälkeen. Sirmitev pelaa tällä hetkellä muun fnaticin joukkueen kanssa Valorantin MM-kisoissa.

Timo “Taimou” Kettunen dominoi Overwatchissa, etsii nyt Valorant-joukkuetta

Timo “Taimou” Kettunen aloitti Overwatch-uransa jo pelin suljetun Betan aikana vuonna 2015 osana Portugalilaista k1ck eSports Clubia, mutta menestys löytyi vasta myöhemmin IDDQD-joukkueen riveissä. Joukkue dominoi skeneä 11 peräkkäisellä turnausvoitolla, ja Overwatchin julkaisun koittaessa Team EnvyUs kiinnitti voitokkaan kokoonpanon riveihinsä. Kun Overwatch League starttasi vuonna 2017, Team Envy osti paikan liigasta ja tiimi tunnettiin siitä eteenpäin Dallas Fuelina, jossa Kettunen pelasi uransa loppuajan. Hänet tunnettiin yhtenä parhaista hitscan-pelaajista. Keväällä 2020 Kettunen lopetti Overwatch-uransa ja päätti suunnata fokuksensa Valorantiin. Pian hän jäi kuitenkin tauolle kilpapelaamisesta keskittyäkseen terveyteensä. Hiljattain Kettunen ilmoitti Twitterissä etsivänsä Valorant-joukkuetta, joten tähtäimessä on paluu kilpakentille. 

Joona “Fragi” Laine on palannut WoWin pariin

Joona “Fragi” Laine tunnetaan parhaiten Overwatch urastaan, mutta aiemmin hän niitti menestystä myös Dota 2:n parissa. Vuoden 2014 IeSF MM-kisoissa Laine voitti pronssia Jesse ”JerAx” Vainikan rinnalla. Hän pelasi myös World Of Warcraftia tunnetussa Paragon-killassa

Laineen Overwatch-ura lähti nousuun tämän pelatessa Ninjas In Pyjamas-joukkueessa, joka saavutti jopa 8 turnausvoittoa ennen päätöstä joukkueen lakkauttamisesta. Rest In Pyjamas -nimellä jatkanut poppoo kiinnitettiin kuitenkin pian osaksi Team Giganttia, edeten voittamaan vuoden 2017 Contenders-turnauksen. Voitto takasi Laineelle paikan Overwatch Liigassa ja suomalaispelaaja siirtyi pelaamaan Philadelphia Fusioniin, missä hän pelasi tankin roolia vuoteen 2019 asti. Tämän jälkeen hän pelasi lyhyesti Guangzhou Chargessa, mutta jättäytyi pian pois joukkueesta eikä liittynyt enää uuteen tiimiin. Laine eläköityi Overwatchista virallisesti lokakuussa 2020. Nykyisin hän on palannut World Of Warcraftin pariin pelaten Echo Guildissa, joka on yksi parhaita WoW-kiltoja. Hän myös striimaa aktiivisesti Twitch-kanavallaan

Jesse “JerAx” Vainikka palaa pelikentille lähes kahden vuoden tauon jälkeen

Jesse “JerAx” Vainikka aloitti kilpailemisen World of Warcraft-maailmaan sijoittuvassa Heroes of Newerth-pelissä, mutta suurimmat saavutukset tulivat kuitenkin Dota 2:n parissa. Vainikan Dota-ura alkoi jo vuonna 2013 suomalaisessa Rat in the Dark-joukkueessa. Vuosien varrella Vainikka siirtyi joukkueesta toiseen, kunnes vuonna 2016 löysin kodin OG:sta, jossa hän pelasi aina vuoteen 2020 asti. Vuonna 2018 Vainikan ura huipentui The International-turnauksen voittoon, mikä toi Vainikalle ja joukkuetoveri Topias “Topson” Taavitsaiselle myös kutsun itsenäisyyspäivän vastaanotolle Presidentinlinnaan. Seuraavana vuonna OG teki historiaa voittamalla kruunun kahtena vuonna peräkkäin.

Tammikuussa 2020 Vainikka yllättäen ilmoitti lopettavansa Dota 2:n pelaamisen ammattilaistasolla. Päätös ei kuitenkaan ollut lopullinen, sillä marraskuussa 2021 Vainikka teki paluun liittymällä Evil Geniuses-joukkueen kokoonpanoon lähes kahden vuoden tauon jälkeen.