SuperJymy Oy tiedotti viime perjantaina laajentaneen toimintaansa e-urheilun puolelle, kun se kertoi hankkineensa organisaation alle Suomen parhaimpiin Counter-Strike: Global Offensive -joukkueisiin kuuluvan Vitaliksen.  eUrheilu.com tavoitti pitkän uran pesäpallossa tehneen SuperJymyn toimitusjohtajan Mikko Kuosmasen kommentoimaan organisaation mukaantuloa Suomen esports-kentälle.

SuperJymy Oy on tunnettu pesäpallon menestysjoukkue Sotkamon Jymystä ja Vuokatin alueen viihdetapahtumien järjestämisestä.

Perjantaisessa tiedotteessanne puhuit esportsin mahdollisuuksista. Voitko selventää, mitä näillä mahdollisuuksilla tarkoitat?

– Kainuussa on lähdetty Vuokatti-Rukan Urheiluakatemian ja Kajaanin ammattikorkeakoulun johdolla rakentamaan urheilijan polkua e-urheiluun. SuperJymy lähti mukaan hankkeeseen, sillä seuratoiminta on luonnollisesti tärkeässä osassa, kun tänne tulee urheilijoita.

Jymyn näkökulmasta e-urheilun kohderyhmä tarjoaa uusia yhteistyökumppaneita ja vanhat kumppanit saavat myös uusia mahdollisuuksia hyödyntää Jymyä.

Miten kovat tavoitteet SuperJymyllä on e-urheilussa?

– Ensimmäinen tavoite on vahvan kivijalan rakentaminen. Haluamme olla hyvä kasvattajaseura ja tuottaa nuoria, lahjakkaita urheilijoita. Tavoitteena on omavaraiset joukkueet esportsin aikuistasolle. Puhun nyt myös muista peleistä kuin Counter-Strikesta.

Totta kai unelmana on globaalius. Toisaalta emme me sen takia ole tähän hommaan lähteneet, että valloittaisimme maailman. Tärkeintä on sama työ, mitä pesäpallossa ja Vuokatti-Rukan Urheiluakatemiassa on tehty: kasvattajatyö ja omavaraisuus.

Mikko Kuosmanen SuperJymy Oy

Esportsin asemasta urheiluna kiistellään usein. Mikä on oma kantasi asiaan?

– Pesäpallo ei ole globaali laji, joten olemme jo tottuneet siihen, että meitä katsotaan vähän kieroon tietyissä piireissä. Jos miettii esportsia, niin taitoa, taktiikkaa ja psyykettä tarvitaan, fysiikkaakin ainakin turnauskestävyyden puolella. Esportsissa korostuvat samat elementit kuin muissakin urheilulajeissa, painotukset vain vähän muuttuvat.

Counter-Strike on väkivaltainen peli, jonka harvat suomalaiset urheiluseurat ovat valinneet esports-pelikseen. Mietittekö pelivalintaa vai miksi päädyitte nimenomaan Counter-Strikeen?

– Keskustelimme kyllä asiasta, mietimme leimautuuko pelivalinnassa jollain lailla. Asiasta käytiin hyvää keskustelua, ja aika nopeasti syntyi päätös, että Counter-Striken kautta voidaan lähteä liikkeelle.

Aiotteko laajentaa pelivalikoimaanne tulevaisuudessa? Mihin peleihin suuntaatte katseen?

– Aiomme kyllä laajentaa muihin peleihin. Toki e-urheilu on organisaatiolle vielä tuore asia. Niklas Pehkonen on tullut esports-manageriksemme, ja hänen osaamiseensa luotamme vahvasti. Aika näyttää, mihin peleihin kannattaa lähteä. Varmasti sekin vaikuttaa asiaan, millaista pelaajamassaa hakeutuu Urheiluakatemian urheilijan polkuun.

Sotkamon Jymy on profiloitunut pesäpallossa suurena kainuulaisena joukkueena. Uskotko, että myös e-urheilussa on mahdollista luoda vahva ja paikallinen toimintakulttuuri?

– Uskon. Tarvitaan sidosryhmiä, joilla on samanlaiset tavoitteet. En usko, että Vuokatti-Rukan Urheiluakatemia, Kajaanin ammattikorkeakoulu tai SuperJymy itsekseen tulisivat pitkässä juoksussa pärjäämään. Yhteistyöllä pystymme tavoitteet saavuttamaan.

SuperJymy on myös tunnettu erilaisista tempauksista, se on muun muassa järjestänyt useita pesäpallo-otteluitaan Tampereella ja Helsingissä. Onko SuperJymyltä tulossa vastaavia tempauksia tai markkinointikikkoja myös e-urheilun puolella?

– Pesäpallopuolella olemme tosiaan saaneet etelästä hyviä tuloksia näkyvyydessä ja esimerkiksi yhteiskuntavastuun puolella lasten ja nuorten kasvatustyössä. Olen sanonut markkinointipuolellemme, että haluamme olla suomalaisen huippu-urheilun, markkinoinnin ja viestinnän suunnannäyttäjä. E-urheilu on meille hieno mahdollisuus myös tempausten puolella, ja jään innolla odottamaan, mitä keksimme sillä puolella.

Eli SuperJymy haluaa levittäytyä laajalti Suomeen myös e-urheilun puolella?

– Kyllä näin voi sanoa. Kuten sanoin, kivijalan rakentaminen ja toiminnan laajentaminen ovat tavoitteitamme. Töitä tavoitteiden eteen on kuitenkin tehtävä: eivät lapset nykyään vain kävele lajeihin. Eivätkä Jymyn yhteistyökumppanitkaan kauaa jatka mukana, ellei me tulla poteroista ulos ja järjestetä näitä tempauksia.

 

Kuvalähde: SuperJymy Oy