Summoner’s Riftillä tapahtuu jälleen, kun kaikista e-urheilutapahtumista suurin ja katsotuin alkaa: League of Legendsin maailmanmestaruuskisat 2020 alkavat Shanghaissa. 22 joukkuetta eri puolilta maailmaa kamppailee toisiaan vastaan, kunnes paras kruunataan lokakuun 31. päivä.

– Korea on pitkään ollut paras region, mutta tänä vuonna Kiina ja Eurooppa saivat molemmat neljä paikkaa seedeissä viimeaikaisten tulosten perusteella. Aiemmin Euroopassa alemmat seedit olivat heikohkoja, mutta tänä vuonna tiimit ovat todella tasaväkisiä, kertoo ensimmäisellä Telia Esports League of Legends kaudella selostanut Joni “Unlucky Karvis” Oikarinen.

Oikarinen itse on aloitti LoLin pelaamisen Pre-Season 2:n aikaan, eli vuonna 2011. Sen jälkeen pelitunteja on kertynyt ja suomalainen scene pelin parissa tullut tutuksi. Suomalaiset LoL-fanit saivat tutustua Oikariseen paremmin Telia Esports Seriesin ensimmäisellä League of Legends -kaudella, jota Oikarinen selosti yhdessä Tomi “Tombha” Rinteen kanssa.

– Kun Telian liigaa alettiin järjestämään, Tombha kyseli, tunteeko kukaan LoL-selostajaa. Ensimmäinen kaveri ei tiennyt, mutta sanoi että tietää tyypin joka saattaisi tietää tyypin. No, tämä tyyppi ei osannut selostaa mutta vinkkasi minut, ja sitten eräs kaunis päivä herään noin miljoonaan Discord-viestiin ja joltain ihme Tombhalta on tullut viesti että tulenko selostamaan, Oikarinen kertoo nauraen.

“Suomalaiset ovat sellaista kansaa, että sieltä vaan ilmestyy joku joka pärjää, että ei voi ikinä sanoo ei, mutta ei ikinä voi sanoa myöskään joo”

Tämän vuoden Worlds -turnaus tulee olemaan entistä korkeatasoisempi, vaikka koronaviruspandemia onkin tuonut muutoksia järjestelyihin. Pelaajat ovat joutuneet matkustamaan Kiinaan etuajassa, ja he ovat viettäneet kahden viikon karanteenin hotellihuoneissaan. Pandemia on aiheuttanut myös sen, että alunperin 24 joukkueen sijasta turnauksessa pelaa vain 22 joukkuetta, sillä vietnamilaiset joukkueet Team Flash ja GAM Esports eivät pääse osallistumaan matkustusrajoitusten takia.

– Veikkaan, että Worldsit ovat hieman erikoiset tietyssä mielessä, mutta täysi luotto on siihen, että Riot hoitaa homman, Oikarinen pohtii.

Erityistä tämän vuoden maailman mestaruuskisoissa on myös se, ettei hallitseva mestari, kiinalainen FunPlus Phoenix pelannut tarpeeksi hyvin päästäkseen puolustamaan mestaruuttaan. Lisäksi tänä vuonna kaikki parhaat joukkueet ovat keskenään todella tasaväkisiä.

Oikarisella on antaa loistavat vinkit siihen, mitä tiimejä Worldseissa kannattaa seurata. 

– Kunhan päästään Group Stage -vaiheeseen, niin ehdottomasti group C:tä kannattaa seurata, Oikarinen vakuuttaa.

C-ryhmässä pelaa Yhdysvaltojen paras joukkue Team SoloMid, Euroopan toisiksi paras joukkue Fnatic, Korean kolmanneksi paras joukkue Gen.G sekä joukkue, joka selviää Play-In vaiheen jälkeen. 

– Group of death -nimitystä käytetään yleensä todella väärin, mutta tämä lohko on todellakin kuolemanlohko. Kaikki neljä joukkuetta ovat todella tasaväkisiä ja hyviä, Oikarinen selventää.

Telian League of Legends -tuotantotiimi. Joni ”Unlucky Karvis” Oikarinen kolmas vasemmalta. (Kuva: Telia Esports Series)

Eurooppalaisten taso LoLissa on noussut vuosien varrella, ja myös Suomessa taso on noussut.

– Rehellisesti sanottuna, kun lähdin selostamaan Telia liigaa, mietin vähän, että mitähän tästä tulee. Tiesin että KOVA ja NYYRIKKI ovat hyviä tiimejä, mutta esimerkiksi BuzzKill yllätti positiivisesti. Yllättävän hyvätasoista peliä oli kaikilta, ja scenen tulevaisuus Suomessa näyttää positiiviselta, Oikarinen kertaa.

Hän ei kuitenkaan lähde veikkaamaan, milloin suomalaisia tiimejä nähtäisiin edustamassa Worldseissa. Tällä hetkellä korkeimmalla tasolla suomalaisista joukkueista pelaa ENCE, joka pelasi viime kesänä NLC:ssä.

– Kunhan päästäisiin ensin LEC:iin, niin sitten voitaisiin alkaa puhua siitä, että pääsee Worldseihin. Toisaalta suomalaiset ovat sellaista kansaa, että sieltä vaan ilmestyy joku joka pärjää, että ei voi ikinä sanoo ei, mutta ei ikinä voi sanoa myöskään joo, Oikarinen hymähtää.

“Joko Kiina tai Korea voittaa – taas”

Worldseissa pelaavista joukkueista Oikarisen omia suosikkeja ovat G2, Team SoloMid sekä DRX.

– En kyllä usko että G2 tai TSM voittaa, tuntuu että G2 on hieman heikompi kuin viime vuoden versio. Joko Kiina tai Korea voittaa taas, kiinalaisjoukkueet Top Esports ja JD Gaming ovat vahvimmat, Oikarinen pohtii.

Yksittäisistä pelaajista seurattaviksi Oikarinen vinkkaa esimerkiksi Top Esportsin mid-lanerin Zhuo “Knight” Dingin, DAMWON Gamingin mid lanerin Heo “ShowMaker” Sun, Fnaticissa pelaavan Euroopan parhaan AD-carry Martin “Rekkles”Larssonin sekä Roguessa top lanerina pelaavan Finn “Finn” Wiestålin.

– Knight on uusi maailman top mid laner, globaalilla tasolla häntä ei ole vielä nähty mutta hän oli Korean soloqueuen Rank 1:ssä monta kuukautta. Lisäksi on mielenkiintoista nähdä kuinka Finn pärjää, kun hän pelaa turnauksen parhaimpia top lanereita vastaan, Oikarinen perustelee valintojaan.

League of Legends Worlds 2020 -turnaus alkaa 25.9.2020 Play-In -vaiheella, jossa pelaa 10 alimpien seedien tiimiä. Turnauksen aikataulut löydät täältä, ja otteluita voit seurata Twitchistä, YouTubesta tai LoLEsportsin sivuilla.