Evo (lyhenne sanoista Evolution Championship Series) on maailman suurin ja pitkäikäisin kamppailupelien turnaus. Sitä on järjestetty jo yli 20:n vuoden ajan, vuodesta 1996 asti, ja sinä aikana se on kasvanut vaatimattomista olosuhteista suuren luokan kansainväliseksi turnaukseksi.

Tänä vuonna turnaus järjestetään Nevadan Las Vegasissa 14.-16. heinäkuuta, eli tämän viikonlopun aikana.

Ketkä pelaavat?

Kuten jo mainittiin, turnaus on maailmanlaajuinen ja se vetää pelaajia kymmenistä eri maista. Tästä huolimatta palkintosijoja ovat perinteisesti dominoineet vain muutamat maat; pääasiassa Yhdysvallat, Japani ja Korea. Toki muidenkin maiden yksittäiset pelaajat ovat saaneet niitettyä itselleen menestystä. Suomalaisia mitalinkantajia ei turnauksessa olla ikävä kyllä ainakaan viime vuosina nähty, vaan meille lähimmät menestyjät ovat tulleet Ruotsista.

Mutta aina kannattaa toivoa parempaa ja luottaa sinivalkoiseen sisuun. Suomea edustavat tämän vuoden turnauksessa King of Fighters XIV:ssä pelaava Pekka ”Medar” Lampila, joka pelaa myös Street Fighter V:ssä Erkka ”Akkrecola” Lehtorannan ja Matias ”Shredd” Lehtorannan rinnalla.

Pelaajien sijoittumista pystyt parhaiten seuraamaan Smash.gg-turnausportaalin kautta ja Evon Twitteristä.

Mitä siellä pelataan?

Evo:n turnauspeleihin kuuluvat tänä vuonna:

  • Street Fighter V
  • Super Smash Bros Melee
  • Super Smash Bros for WiiU
  • Tekken 7
  • Guilty Gear Xrd: Rev2
  • Injustice 2
  • King Of Fighters XIV

Milloin siellä pelataan?

Turnauksen massiivisen koon vuoksi pelien lähetykset on erotettu omille Twitch-kanavilleen. Katselun helpottamiseksi Evo on tehnyt ohjelmakartan, josta näkee kunkin kanavan ohjelman. Muistakaa, että annetut ajat ovat PDT, eli ne ovat kymmenen tuntia Suomen aikaa jäljessä. 

Tärkeimpänä voi kuitenkin painaa mieleen ainakin sen, että turnauksen finaalit lähetetään Evo-kanavalta lauantainan ja sunnuntain välisenä yönä kello 00:00 – 06:00, sekä sunnuntain ja maanantain aikana kello 17:45 – 05:00.

Kuvalähde: Shoryuken.com

Twitch-kanavat: Evo, Evo1, Evo2, Evo3, Evo4, Evo5, Capcomfighters, Tekken, Netherrealm

Toimittajan suositus

Taistelupelit ovat omasta mielestäni verrattain helppoa katseltavaa, joten siltä kantilta ajatellen Evo sopii hyvin myös niille, jotka eivät ole aiemmin skeneä seuranneet. Lajille ominainen yksi vastaan yksi -asetelma ja se, että kilpailijat istuvat samalla lavalla aivan vierekkäin, tuo myös hyvin jännitettä ja draamaa mukaan kilpailuun. Turnauksen historiaan onkin kuulunut eräitä todella timanttisia tähtihetkiä.

Oma kokemukseni taistelupeleistä on rajallinen, mutta ainakin Street Fighter V, Tekken 7 ja Injustice 2 sopivat hyvin perinteistä konsolimätkintää halajaville. Super Smash Bros Melee ja WiiU sen sijaan ovat täysin omanlaisia lajejaan, joita kannattaa vilkaista ihan vaan yleisen kuriositeetin vuoksi.

Lähteet: Shoryuken.com, Smash.gg Kuvalähde: Evo

Lue myös: