Overwatch Apexin loppumetrit  käynnistyvät huomenna ja koko turnauksen voittaja saadaan selville ensi tiistaihin mennessä. Mutta millaiset joukkueet taistelevat voitosta ja ketä voimme odottaa näkevämme palkintopallilla?

 

Overwatch Contenders – uutta verta Overwatchiin

Contenders julkistettiin juuri kreivin aikaan. Kevään aikana yhä useampi eurheilujoukkue oli päättänyt luovuttaa Overwatchin suhteen ja usko lajiin tuntui hiipuvan. Contendersia voidaankin pitää yrityksenä pitää kiinnostusta yllä sen aikaa kunnes Blizzardin paljon puhuttu Overwatch Liiga saadaan käynnistettyä. Toisaalta Blizzard on rakentanut eurheilutoiminnastaan selkeän rakenteen, joka johtaa aina ruohonjuuritasolta kovimpaan ammattilaissarjaan: Overwatch Open Division -> Overwatch Contenders  -> Overwatch Liiga. Saattaa siis hyvinkin olla, että Contendersia on suunniteltu jo pidemmän aikaa.

Liigan avoimesta luonteesta johtuen sen osanottajamäärä oli alkuvaiheessa päätähuimaava; yli 600 joukkuetta. Myös turnauksen palkintopotti on merkittävä. 50 000 dollaria on summa, jonka suuruista ei lajin yhteydessä kovinkaan useasti nähdä, eikä varsinkaan Aasian ulkopuolella.

Turnauksen edetessä suurin osa harrastajajoukkueista kuitenkin karsiutui pois. Silti finaaleihin pääsi monta yllättäjäkin; uusia tulokkaita jotka nousivat lajin titaaneja vastaan. Tämä on tietenkin klassista draamaa ja toimivaa tarinankerrontaa, enkä tiedä, oliko Blizzardilla kenties suunnitelmissaan tällaisten asetelmien luominen jo alusta alkaen.

 

Euroopan playoffit

Kuvalähde: Liquidpedia

 

Euroopan playoffeissa näennäisesti vahvimpina vastustajia seisovat vanhat ja tunnetut joukkueet: Team Misfists, Team Singularity, Laser Kittenz, Movistar Riders ja Rest in Pyjamas (entinen Ninjas in Pyjamas). Näistä kokeneimpia ovat Team Misfits ja Rest in Pyjamas, mutta ikävä kyllä suomalaisella Rest in Pyjamasilla on ollut varsin vaikea tie finaaleihin. Se tippui karsintojen ensimmäisenä päivänä ja pääsi jatkoon vasta yritettyään uudestaan toisena karsintapäivänä, joten paikka palkintokorokkeella ei ole mikään lukkoon lyöty juttu.

Sen sijaan ammattijoukkueiden nuoremmat tulokkaat ovat osoittautuneet arvattua kovemmiksi vastuksiksi.  Vain noin kolmen kuukauden ikäinen Laser Kittenz viimeisteli lohkovaiheen tasapisteillä kokeneen Team Misfitstin kanssa, kun taas samanikäinen mutta paljon enemmän pelannut Team Singularity peittosi Rest in Pyjamasin C-lohkossa pistein 13-10. Team Misfitsille aiheutti ongelmia myös vain kahdessa aikaisemmassa turnauksessa pelannut eUnited, joka peittosi sen heti ensimmäisen karsintapäivän finaalissa.

Suurin yllätys olivat kuitenkin harrastajajoukkueet, jotka eivät ainoastaan pärjänneet turnauksessa, vaan pistivät kokeneemmat konkaritkin tiukille. Sekä Bazooka Puppiez ja 123 ovat molemmat täysin uusia joukkueita, jotka rynnivät siitä huolimatta monien karaistuneempien joukkueiden lävitse finaaleihin. Etenkin 123 pyyhki ammattilaisjoukkueella suvereenisti lattiaa tiputtaessaan Ninjas in Pyjamasin karsintavaiheessa luvuin 2-0.

Eurooppa-turnauksen lopputuloksista on vaikea sanoa mitään varmaa. Olisi luonnollista suosia vanhempia ja arvonsa todistaneita joukkueita, mutta nuoret tulokkaat ovat ylittäneet itsensä turnauksen aikana niin monesti, että mitä tahansa voi sattua. Niinpä playoffien ottelujako onkin merkittävässä asemassa mahdolisia finalisteja arvatessa. Arvioisin, että eUnited tulee selviämään finaaliin yhdessä Team Misfitsin tai 123:n kanssa, kun taas pronssista tulevat taistelemaan joko 123 tai Team Misfits ja Laser Kittenz.

 

Pohjois-Amerikan playoffit

Kuvalähde: Liquidpedia

 

Toisin kuin Euroopassa, Yhdysvaltojen turnauksessa ei nähty massiivista eroa playoff-joukkueiden pelikokemuksessa. Playoffeissa ja lohkovaiheen kärjessä istuvat monet tutut ja odotetut nimet: Team Liquid, Faze Clan, EnVision ja Immortals.

Mukaan on mahtunut toki muutama pienenpikin joukkue. Renegades ja Luminosity ovat molemmat turnauksen titaaneja huomattavasti kokemattoneempia joukkueita, mutta selvisivät silti omien lohkojensa kärkiin. Luminosity oli kenties lohkovaiheen suurin yllättäjä, sillä se murskasi lohkonsa muut vastustajat ja kaapi peräti kymmenen pisteen eron suurjoukkue EnVisioniin.

Kungarna on sen sijaan joukkue, jolla on melkeinpä vuoden verran kokemusta Overwatchista, mutta jonka nousu on vienyt oman aikansa. Se on pelannut pääasiassa semi-ammattimaisessa Academy Gaming Weeklyssä, josta se on kahminut useita ykkössijoja. Playoff-paikka Overwatch Contendersissa onkin huima hyppy etenpäin. Kenties joukkueen kova ja pitkäjänteinen työ palkitaan viimeinkin?

Ainoa täysin uusi joukkue on FNRGFE, joka kaapi itsensä playoffeihin nippa nappa vain yhden pisteen kärjellä seuraavaan joukkueeseen. FNRGFE ei kuitenkaan ole joutunut kohtaamaan ainuttakaan suuren luokan joukkuetta turnauksen aikana, joten sen selviämisestä ei ole takuita.

Turnauksen ehdottomana ykkössuosikkina voidaan pitää Luminosity Gaming Eviliä, joka lahtasi armotta sekä karsintavaiheen vastustajansa että lohkonsa muut joukkueet. Tämän lisäksi myös Team Liquid, FaZe CLan ja Immortals ovat mahdollisia voittajaehdokkaita.

Playoffien joukkuejaon perusteella uskon että finaaliottelu tullaan käymään Luminosity Gaming Evilin ja Team Liquidin välillä. Pronssiottelussa taasen kohtaavat Immortals tai FaZe Clan ja Renegades.

 

Suomalaisedustus

Turnauksen ainoa täysverinen suomalaisjoukkue on Rest in Pyjamas. Sen sijaan yksittäisiä suomalaisvahvistuksia löytyy useammastakin joukkueesta. Yhdysvaltojen lohkosta löytyy EnVisionin Jani ”Tseini” Kähkönen ja Euroopasta Bazooka Puppiezin Toni ”Ube” Häkli.

Overwatch Contendersin aikataulun löydät täältä. Turnaus on katsottavana suorana Overwatch Contendersin Twitch-kanavalta.

Lähde: Liquidpedia Kuvalähteet: Overwatch, Liquidpedia, Liquidpedia

 

Lue myös