On jo monelle itsestään selvä asia, että suurin osa e-urheilusta kiinnostuneista harrastajista on nuoria. Näin ollen ei olekaan mikään ihme, että nimenomaan nuorten parissa toimivat järjestöt ovat alkaneet pohtimaan, miten e-urheilu sopisi heidän toimintaansa. Näin ollen vierailimme viime viikonloppuna Tampereen YMCA:n luona tutustumassa heidän e-urheilutoimintaansa.

Järjestö toimii osoitteessa Hämeenpuisto 14F, jonne on juuri saatu valmiiksi kuuden tietokoneen sisältävä joukkuepelitila. Tila on varattavissa ja siellä järjestetään myös ilmaisia peli-iltoja, jonka lisäksi joukkueet voivat vuokrata sitä omaan käyttöönsä.

Joukkuetilan lisäksi paikan päältä löytyy konsoleita, jotka olivat vierailun aikana viikoittaisen tappelupeli-illan käytössä. Ruuduilla pyöri vilkkaaseen tahtiin esimerkiksi Tekken 7 ja Guilty Gear.

Taistelupelit ovatkin Tampereen YMCA:n toiminnan kulmakivi. Järjestön ensimmäiseksi kunnon rykäykseksi e-urheiluun voitaisiin laskea Suomen Tekken 7 MM-edustaja Joni ”Jopelix” Huovisen kirjaaminen talliinsa.

 

Joni ”Jopelix” Huovinen viime vuoden Grail Quest -tapahtumassa.

”Haluttiin lähteä taistelupeleistä, kun niille ei oikein ollut Suomessa tukea”, kertoi Tampereen YMCA:n esports-koordinaattori Jesse Halme. Huovisen lisäksi järjestöä edustaa Tekken 7:ssä myös Jaakko ”Trukki” Saharinen, joka voitti elokuussa Turun Evolution Masters -turnauksen.

Vaikuttavaa kuitenkin on, että tämä on vain pieni osa Tampereen YMCA:n e-urheilutoiminnasta. Tekken 7:n lisäksi järjestöllä on riveissään Fortnite-joukkue, Arena of Valor -joukkue Sauna, NHL-joukkue Ghetto Firebirds ja seitsemän henkilön striimitiimi. Suunnitteilla on myös PUBG-joukkue.

”Halutaan olla kilpailukykyinen tiimi, vaikka matka ENCEen [ENCE Esports] on toki pitkä”, Halme selitti.

Kaikki tämä ei tietenkään syntynyt hetkessä. Järjestön e-urheilupuolta on rakennettu kaksi vuotta ja se on toiminut aktiivisesti viime elokuusta lähtien. Kipinä kaikkeen lähti Tampereen YMCA:n toiminnanjohtaja Timo Sinervolta, joka halusi järjestölle oman esports-puolen. Sitä hoitamaan palkattiin sitten Halme.

Isona haluna oli tarjota nuorille tila pelaamiseen ja e-urheilutoimintaan. Pelaajia pyritään tukemaan muillakin tavoin; näiden kanssa tehdään perusteelliset sopimukset jotka käydään selkeästi lävitse. Apuna sopimusten laatimisessa on ollut Suomen Elektronisen Urheilun Liitto SEUL. Tampereen YMCA:n yhteistyökumppanit ja valtion tarjoama rahallinen avustus taasen mahdollistavat pelaajien tukemisen niin, että nämä voivat keskittyä rauhassa omaan kehittymiseensä.

 

Järjestö on saanut e-urheilutoimestaan pelkkää positiivista palautetta. Monet vanhemmat ovat kyselleet tiloista ja siitä, pääseekö kuka vain pelaamaan, Kyllä vain pääsee, jonka lisäksi illoissa on valvomassa nuoriso-ohjaaja.

”Kukaan ei ole koskaan yksin”, Halme summasi.

Vaikka järjestön pelaajat asuvat ympäri Suomea, on myös nimenomaan paikallisen toiminnan tukeminen tärkeää. Järjestö pitää peli-iltoja, viikkokisoja ja suunnittelee yhteistyötä paikallisten toimijoiden kuten LanTrekin ja Ahlmanin opiston kanssa.

Yksi iso tavoite olisi vielä saada järjestölle oma, virallisen koulutuksen saanut valmentaja. Sille tielle Halme olisi vaikka itse valmis lähtemään.

Lisätietoa Tampereen YMCA:n e-urheilutoiminnasta löydät näiden verkkosivuilta, Twitteristä tai Discordista.

Kuvalähde: Tampereen YMCA , SEUL (Kuvaaja: Joel Tainio – Grail Quest 2017), Niko Nikkilä