Maailmalle on noussut viime aikoina mitä prameampia rakennelmia nimikkeellä “e-urheiluareena”, ja suuret brändit haalivat näitä omien siipiensä suojiin. Kysymys saattaa kohta ollamilloineikätarvitaanko”?

Suuri laji vaatii suuret tilat

Perinteisesti e-urheiluturnaukset on pelattu muiden lajien areenoilla: jäähallit ja messukeskukset ovat olleet kovassa huudossa kun kaliiperiltaan suurempia tapahtumia on rukattu kasaan. Pelistä riippuen pelaajille voidaan tarvita jopa 100 pelipaikkaa, ja katsojienkin pitäisi mahtua seuraamaan kisoja.

Monet Eurheilu.comin lukijoista ovat varmasti käyneet katsomassa suomalaisissa tapahtumissa, kuinka maamme kovimmat joukkueet ottavat mittaa toisistaan. Näitä otteluita on aina yhdistänyt yksi asia – ottelupaikkana on toiminut jonkin muotoinen tilapäisjärjestely. Keskelle messuhallia kyhätyt katsomot taikka jääkiekkohallin esiintymislavalle asetetut tietokonerivistöt ovat hyviä esimerkkejä näistä järjestelyistä.

Tähän asti ihan kansainväliselläkin tasolla on menty vielä tilapäisratkaisulla, mutta nyt kun kilpapelaaminen on hillittömässä nousussa niin moni on miettinyt, että voisiko pelaamiselle olla omat pyhäkkönsä? Las Vegasiin saatiin juuri valmiiksi hillitön kompleksi nimeltä “HyperX Esports Arena”, ja se antaa esimakua siitä, mitä kilpapelaamisen pyhäköt voisivat tulevaisuudessa olla. Pakko myös nostaa esille sellainen nappulaliigan joukkue kuin Real Madrid, joka suunnittelee oman kilpapelaamiselle tarkoitetun areenan rakentamista!

Messuhalleista lajipyhäköihin

Viime aikoina e-urheiluun on tullut kiivaalla tahdilla liigoja. On Overwatch-liigaa, PUBG Suomi -liigaa, ESL Pro -liigaa. Tässä esimerkissä käytän esports-gaalassa palkittua Overwatch-liigaa esimerkkinä, sillä se on saanut mielettömät määrät huomiota viime aikoina. Sen rakenne soveltuu myös varsin hyvin lajipyhäkön muodostumiseen.

Amerikan enkelten kaupungissa sijaitseva Blizzard Arena on tähän asti toiminut koko liigan tapahtumapaikkana. Keskikokoinen areena on saatu miltein jokaista sarjapeli-iltaa varten täyteen, ja Twitchin välityksellä pelejä seuranneena voisin todeta, että paikka vaikuttaa varsin miellyttävältä. Veikkaisin, että suurin osa Overwatch-faneista nauttisi paikan päälle pääsystä.

Overwatch-liigan säännöllisyys on mielestäni iso osatekijä asiassa. Areena kuuluu osaksi OWL-brändiä, ja Blizzard on valmis maksamaan siitä suuriakin summia. Se, että liigaa pelataan viikoittain, helpottaa varmasti perusteluja areenan ylläpitämiselle. Jos Overwatchissa pelattaisiin vain neljät isot kisat vuodessa, olisi areenan status täysin erilainen kuin mitä se tällä hetkellä on.

Taloudelliset realiteetit estävät monen uuden e-urheiluareenan jyvittymisen. Olisihan se hienoa, jos jokaisella pelillä olisi se oma pyhäkkö, mutta harvalla pelillä on taloudellisia resursseja tai tahtoa niiden perustamiseksi.

 

Käyttöaste ongelmana

Kilpapelaamista ja perinteistä urheilua erottaa yksi merkittävä tekijä, joka hankaloittaa kilpapaikkojen rakentamista suuresti: Kilpapelaamista voit harjoitella varsin helposti omalta kotikoneeltasi, kun taas esimerkiksi jääkiekossa tai uppopallossa joudut raahautumaan omaan lajikohtaiseen harjoittelupaikkaasi.

Harjoittelu on valtava tulonlähde halleille ja kisapaikoille, sillä käyttöastetta saadaan hilattua kohtuulliselle tasolla, eivätkä hallit kökötä tyhjänpanttina. Tyhjäkäynnillä oleva kiinteistö luo kuluja ympärivuorokautisesti.

Yhdeksi lääkkeeksi ongelmaan on pohdittu jopa e-urheilukahviloiden tai baarien sijoittamista areenoille. Turnauspuitteet eivät kuitenkaan sovi suoranaisesti kahvilatoimintaan arki-iltoina, joten yrittäjät joutuisivat varmasti nojautumaan hyvin luoviin ratkaisuihin.

Overwatch-liigan finaalit vetivät yleisöä varsin menestyksekkäästi tänä vuonna. Kuva: Blizzard

 

Dynaamisuus kilpapelaamisen valttina

Kilpapelaamisella ja sen seuraamisella on yksi valtava etu perinteisiin lajeihin verrattuna, josta harva on valmis luopumaan; online-ympäristön dynaamisuus. Kaksi jalkapalloilijaa eivät voi pelata yhdessä eri mantereilta, mutta kaksi CS:GO/DOTA/LOL/PUBG -pelaajaa voivat harjoittaa lajiaan tai ammattiaan pitkienkin etäisyyksien väliltä.

Liigan ja turnauksien sitominen yhteen fyysiseen paikkaan rajoittaisi tätä dynaamisuutta. Online-turnaukset mahdollistavat pelaajien kilpailemisen ympäri maailmaa vaikka viikoittain: tänään Venäjä-Cupin karsinnat ja huomenna Berliinin kisojen finaalit. Jos turnausjärjestävät päättäisivät, että heidän tapahtumiensa kaikki vaiheet tapahtuisivat juuri siellä omalla areenalla LAN-muodossa, tulisi eri kisoihin osallistumisesta todella vaikeaa monelle pelaajalle.

Toinen dynaamisuus, josta jouduttaisiin luopumaan suurilla areenoilla, ovat digitaalisuuden tuomat mahdollisuudet pelien katselemisessa. Blizzard julkaisi juuri MM-kisojen kynnyksellä World Cup Viewer- katselutyökalun. Tällaista katselukokemusta ei ole mitenkään mahdollista tarjota perinteisissä lajeissa, eikä liveyleisölle. Monelle paikallaan jurnuttaminen ja yhdestä kuvakulmasta ottelun seuraaminen voi olla puuduttava kokemus, ja digitaaliset katselukokemukset voivat olla huomattavasti mukaansatempaavampia kokemuksia. Vielä kun mennään 10-15 vuotta eteenpäin niin voi vain kuvitella mitä VR-teknologia mahdollistaa silloin!

 

Yhteenveto

Summa summarum: Kilpapeliareenat painivat vielä taloudellisia realiteetteja vastaan, ja näillä näkymin jokaiselle lajille/pelille ei tule tupsahtamaan omaa pyhäkköä ainakaan ihan lähipäivinä. Suurimmilla pelitaloilla on resurssit luoda puitteet menestyvälle livetuotannolle, mutta tahtoa tällaiselle ei ole vielä nähty juuri muilta kuin Blizzardilta, ainakaan korkeimmalla tasolla. PUBG-liiga tulee tosin käynnistymään tammikuussa, ja huhujen mukaan liiga tullaan käymään viikottain yhdessä lokaatiossa. Kyseessä voisi olla ensimmäinen pysyvä Battle Royale -areena.

Suomessa koko kilpapelaamisen skene on kovassa nousussa, ja muun muassa voitot Dotassa auttavat todennäköisesti lajin tuomista koko kansan tietoisuuteen. Toivottavasti jossain vaiheessa kilpapelaaminen on jo sen verran koko kansan huvia, että esimerkiksi Helsinkiin tai Turkuun voitaisiin perustaa dedikoitu halli e-urheilulle. Sponsoriksi vielä joku suuri suomalainen teknologiayhtiö (ping Nokia) niin eiköhän Suomeen saada sellainen pyhäkkö joka jättää Vegasin ja muut kauas taakseen.

Ja kunhan olemme asiassa Ruotsia edellä, niin kaikki on hyvin.

Lähteet: Esports Observer, OWL, Esports Insider Kansikuva: Esports Insider