Vuosi 2020 oli varsin poikkeuksellinen niin perinteisen urheilun kuin urheiluvedonlyönnin kannalta. Kaikki maailman suuret urheilusarjat olivat tauolla ja tämä avasi e-urheilulle loistavan ikkunan napata ansaitsemansa paikan parrasvaloissa. Lajin näkyvyys kasvoi lyhyessä ajassa valtavasti, ja myös esports-vedonlyönti rikkoi ennätyksiä.

Tämän seurauksena monet pelisivustot ovat kiinnostuneet lajista ja alkaneet nähdä e-urheilujoukkueiden tukemisen ja sponsoroinnin kannattavana bisneksenä siinä missä perinteisten urheilujoukkueidenkin sponsoroinnin.

Joonas Karhu on työskennellyt kansainvälisellä rahapelialalla yli kymmenen vuotta.

SBC Magazinen mukaan esports-vedonlyönnin uskotaan kasvavan liikevaihdoltaan viidenneksi suurimmaksi lajiksi vedonlyönnin parissa vuoteen 2024 mennessä, ja vedonlyöntisivut haluavat napata e-urheilujoukkueita sponsorointikohteiksi hyvissä ajoin.

Haastattelimme yli kymmenen vuotta kansainvälisellä rahapelialalla toiminutta Joonas Karhua viime aikaisista tapahtumista. Karhu työskentelee Bojoko-sivustolla, joka auttaa pelaajia parhaan pelisivuston valinnassa.

Miten e-urheilu tuli esiin keskusteluissa rahapelialalla vuonna 2020?

– Vaihtoehtoisten kohteiden etsiminen sekä uusien tuotteiden tarjoaminen lähti viime vuonna aivan räjähdysmäiseen kasvuun vedonlyöntiyritysten keskuudessa, kun urheilutapahtumia alettiin perua, Karhu kommentoi.

– E-urheilu oli ehdottomasti yksi kiinnostavimmista keskustelunaiheista alalla. Isot brändit alkoivat pian tarjoamaan e-urheiluun kohteita, ja pinnalle nousi paljon sivustoja jotka ovat täysin fokusoituneet e-urheiluvedonlyöntiin. Myös alan lehdistö puhui aiheesta paljon ja e-urheiluun tuli erilaisia palveluita yrityksille, kuten nopea lisäosa tarjota vedonlyöntikohteita, Karhu jatkaa.

E-urheiluvedonlyönti Suomessa on Veikkauksen monopolin alla

E-urheilu on alana vielä alkuvaiheessa, ja se hakee edelleen paikkaansa. Kehitystä ammattimaisempaan suuntaan näkyy jatkuvasti, ja alalle on työnnetty paljon rahaa esimerkiksi sijoittajien toimesta. Ala kasvaa niin katsoja- kuin pelaajamäärissä sekä alalle tulevien uusien yritysten kautta. Suomalaiset joukkueet eivät kuitenkaan voi ottaa vedonlyöntisivustoja sponsoreikseen, sillä ulkomaisten rahapeliyhtiöiden markkinointi on Suomessa laitonta.

– E-urheilun kasvaessa olen itsekin saanut kyselyitä isoilta brändeiltä, tietäisinkö suomalaisia joukkueita, jotka saattaisivat haluta sponsoria, mutta olen joutunut avaamaan valitettavaa monopolijärjestelmää, Karhu kertoo.

Karhun mukaan esimerkiksi Yhdysvalloissa, Iso-Britanniassa ja muissa EU-maissa – Suomea lukuunottamatta – käytössä oleva lisenssimalli voisi toimia myös Suomessa. Tämä malli toimii yksinkertaisuudessaan niin, että valtio edellyttää kaikilta rahapelejä tarjoavilta yrityksiltä toimilupaa.

– Suomi voittaisi lisenssimallilla paljon suoran verotulon kautta, mutta erityisesti epäsuorasti. Suomeen avautuisi todella paljon uusia yrityksiä ja työpaikkoja ja erilaisia palveluita ostettaisiin merkittävästi. Suomi on lisäksi jo osoittanut kilpailukykynsä peliviihdesektorilla Rovion ja Supercellin kaltaisten menestystarinoiden kautta ja uskon suomalaisten kykyyn tulla kärkimaaksi rahapeliviihteen saralla, Karhu toteaa.

Lisenssimallissa ulkomaiset toimijat voivat vapaasti sponsoroida suomalaisia joukkueita, joka tukisi alan kasvua sekä loisi lisää ammattimaisuutta. Vedonlyöntisponsoreiden avulla voitaisiin siis mahdollistaa pelaajille taloudellinen vapaus tavoitella huippu e-urheilijan uraa, kuten missä tahansa muussakin lajissa. 

– Merkittävänä hyötynä lisenssimallissa on vastuullisempi pelaaminen. Suomalaiset saavat jo nyt vapaasti pelata netin yli sekä käyttää rahaa haluamallaan tavalla riippumatta siitä, missä pelipaikka sijaitsee. Lisenssimallissa tauon ottaminen tai tilin sulkeminen tapahtuu kaikille lisenssöidyille pelipaikoille eikä vain yhteen kerrallaan, kuten se tämän hetkisessä monopolijärjestelmässä menee, Karhu muistuttaa.