Yhä useampi haaveilee tulevaisuudesta e-urheilun parissa. Aiemmin ammattipelaajat ja muut skenen tyypit päätyivät työhönsä lähinnä harrastuksen ja intohimon myötä, mutta nykyään voit hankkia itsellesi tutkinnon, joka sisältää kilpapeli- ja esports-business-opintoja.

Pohjanmaalla, Alajärven ja Vimpelin alueelta löytyy kolme koulua, jotka toimivat KOVA AKATEMIAn kouluspaikkoina. Samalla, kun opiskelet itsellesi ylioppilastutkinnon tai ammatin, saat koulutusta kilpapelaamiseen ja e-urheilun bisnespuoleen.

Kilpapelikoulutuksen 10 kurssia on räätälöity tavoitteellisen kilpapelaajan tarpeisiin. Opinnot eivät kuitenkaan koostu pelkästään tietokoneella istumisesta: KOVA Akatemiassa panostetaan myös pelaajan henkiseen ja fyysiseen puoleen. Luentoja henkisen puolen valmennuksesta vastaa KOVAn performance coach Perttu Leppä.

– Pelaajat kehittyvät kokonaisvaltaisemmin, ja ymmärtävät, että harjoittelua voi tehdä muuallakin kuin servulla. Jutut mitä luennoilla käydään eivät ole vain pelikohtaisia, vaan yleisesti kaikkiin elämän osa-alueisiin sovellettavia, Leppä kuvailee pitämiään oppitunteja.

– Luennoilla käydään läpi erilaisia psyykkisiä taitoja, ja aihealueet kumpuavat pelaajilta. Asioita käydään myös läpi servulla, missä viedään näitä taitoja käytäntöön enemmän.

Kilpapelaajien kanssa tavallista päivää ei olekaan

Ensimmäisenä vuotena kilpapeliopintoihin kuuluu paljon YTO-opintoja eli yhteisiä tutkinnon osia, joihin kuuluu muun muassa matematiikka, englanti, äidinkieli ja yrittäjyys. 2-3 kertaa viikossa opiskellaan kilpapelaamisen teoriaa; pääasiassa tiimissä työskentelyä, liikuntaa ja ravitsemustietoa.

– Joukkuetreenejä ei varsinaisesti vielä syksyisin järjestetä, koska halutaan laittaa ensin opiskelijoiden perustekeminen kuntoon. Opiskelijat toki treenaavat syksyn ajan omatoimisesti ja pelaavat esimerkiksi keskenään, kertoo JAMIn vastaava opettaja Mikko Kalijärvi.

KOVA Akatemian nimen alla pelaaminen alkaa tammikuussa, jolloin opiskelijoista muodostetaan joukkueet ja valmennukset lähtevät käyntiin. Keväisin opiskelijat suorittavat päivisin YTOja ja joukkuetreenit ovat iltaisin, 3-4 kertaa viikossa.

– Toisena ja kolmantena opintovuotena opiskellaan ainoastaan ATOja eli ammatillisen tutkinnon osia. Näiden ohessa iltaisin pyörivät normaalisti joukkuetreenit, kuten ensimmäisenäkin opiskeluvuotena, Kalijärvi kuvailee.

– Opinnot on laajoja, ja niiden ja kilpapelaamisen yhdistäminen on helppoa. Hain tänne, koska tämä oli kiinnostava linja ja hyvä mahdollisuus päästä hyvään tiimiin pelaamaan, kertoo JAMIssa opiskeleva Antti Isoniemi.

Haastattelua ei kannata jännittää, vaan olla oma rento itsensä

Mikäli e-urheilu tai pelaaminen ammattina kiinnostaa, kannattaa täyttää hakulomake. Opiskelijat kehuvat koulua kiinnostavaksi, ja opiskelu on jouhevaa.

– Kehotan kaikkia, joita esports kiinnostaa enemmän, hakemaan kouluun. Täällä saa kokea ja kuulla mitä oikeasti kulissien takana tapahtuu, toteaa JAMIssa opiskeleva Aki Karppinen.

KOVA Akatemiaan voi hakea yhteishaussa kuten muihinkin toisen asteen oppilaitoksiin. Tältä keväältä yhteishaku päättyy 31.3., jonka jälkeen sopivat hakijat valitaan haastatteluun. Kalijärvi kehottaa hakijoita seuraamaan sähköpostiaan tarkasti, sillä aikataulut ja ohjeet tulevat sinne.

– Haastattelu toteutetaan verkon läpi Discordissa ja haastatteluun kannattaa tulla ajoissa paikalle. Haastattelua ei kannata mitenkään jännittää, eli kannattaa vaan olla oma rento itsensä, Kalijärvi vinkkaa. 

Mitä tarkoittaa, kun ammatina on esports? Lue lisää!

Lisätietoja koulusta löydät täältä.

Eurheilu.comin ja KOVA Esportsin omistaa Esports media solutions Oy.