Kalle ”Trixi” Saarinen oli pitkään Suomen ainoa Dota2-ammattilainen, ja yksi harvoista valtakunnan ammattipelaajista. Pienen tauon jälkeen Trixi on tekemässä jälleen paluuta ammattilaiseksi, kun entisen Escape Gamingin runko ilmoitti lisäävänsä vanhan Fnatic-kaksikon, Trixin sekä Kai ”H4nn1” Hanbückersin joukkueeseensa.

Täysin yllätyksenä Trixin paluu ammattilaispiireihin ei tullut. Saarinen oli joulukuussa kutsuttu hätiin juuri Escape Gamingin toimesta, sillä joukkue oli selvittänyt tiensä DreamLeaguen finaaliturnaukseen. Kuitenkin muutamaa viikkoa aikaisemmin joukkueen silloinen offlane-pelaaja Maurice ”KheZu” Gutmann lähti joukkueesta.

-Se tapahtui noin kolme viikkoa ennen sitä turnausta. Ne oli miettineet porukalla, että kenen kanssa ne haluis pelata. Jostain syystä ne oli päätyneet muhun, ja ottivat sitten yhteyttä. Tottakai olin kiinnostunut, kun sai sellaisen mahdollisuuden. Kuitenkin iso turnaus ja varmat rahat. Vaikka ei mitään sen jälkeen tulisikaan, niin saisi varmaan myös nimeä vähän taas esille.

Viime kesänä podcastimme vieraanakin ollut Trixi jutteli silloin halustaan löytää itselleen joukkue syksyn aikana, ja puheissa oli ollut jälleen kerran suomalaisen joukkueen kasaaminen. Uusi joukkue kuitenkin jättää Trixin pois laskuista.

Tällä hetkellä To Be Announced January 25th –nimen alla kulkeva kokoonpano rakentui Escapen rungon päälle. Joukkueesta lähti KheZun lisäksi support-pelaaja Yazied ”YapzOr” Jaradat, ja loppujen lopuksi Troels ”syndereN” Nielsen, Adrian ”Era” Kryeziu ja Max ”qojqva” Broecker jättivät Escape Gamingin taakseen. Trixi ei kuitenkaan vielä Dreamhackin jälkeen ollut suoraan mukana, vaan virallisesti kokoonpanoon suomalainen veteraani rekrytoitiin jouluaattona.

– Jouluaattona syndereN laittoi viestiä, että olivat vähän jutelleet poikain kanssa että haluaisinko tulla siihen neljänneksi pelaamaan. Aika kiva joululahja, koska totta kai sanoin kyllä. Ruvettiin sitten miettimään neljättä pelaajaa siihen, ja sitten yhtäkkiä h4nni oli yhteydessä syndereniin, että onko paikkaa kokoonpanossa, sillä olisi kiinnostusta palata takaisin [ammattilaiseksi], vaikkei hän olekaan hetkeen pelannut. Mutta sen tietää kuitenkin, että H4nni on ollut tosi hyvä pelaaja aikaisemmin.

Tämän jälkeen joukkue on treenannut aktiivisesti. Tulokset ovat olleet vaihtelevia, mikä on toki odotettavissa uudelta kokoonpanolta.

– Mutta tosi hyvä fiilis on kuitenkin, et kyllä tästä voi tulla jotain hyvää.

Vanhat pelikaverit jälleen yhdessä

Pelaajat ovat pääpiirteittän entuudestaan tuttuja, sillä ainoastaan qojqva oli ennakkoon hieman tuntemattomampi. Synderenin Trixi tuntee jo dota1:en ajoilta, ja Era sekä H4nni olivat suomalaisen joukkuetovereita Fnaticin riveissä vuosien ajan. Kommunikaatio pelaa joukkueella erinomaisesti.

– Tää on hyvä porukka, pystytään puhumaan suoraan treenien jälkeen kaikesta, että mikä meni huonosti ja mikä meni tosi hyvin. Puhutaan aina suoraan.

Joukkueen pelipaikat ovat selvät, ja Trixi nähdään jälleen hänelle tutulla linjalla, offlanella. Synderen hoitaa nimellisesti kapteenin roolia, ja vastaa joukkueen sankarivalinnoista. Itse pelinjohtaminen on kuitenkin joukkueella vielä työn alla.

– Kun on uus tiimi ja synderen ei oo itsekkään oikein vakuuttunut sen omasta pelinjohtamisesta. Että tällä hetkellä vähän tutkaillaan, että kuka on oppinut uuden patchin ja kenellä on paras fiilis siitä, miten tätä versiota pitäisi tällä hetkellä pelata. Sitä yritetään harjoitella.

Uusi versio saa hyvän vastaanoton

Niin, se päivitys. Pitkään odotettu uusin versio julkaistiin viime joulukuussa, ja se heitti pelin jälleen kerran täysin uuteen uskoon. Peliin lisättiin tukku uusia ominaisuuksia ja yksi uusi sankari. Muun muassa talentit sankareille ja shrinet kartalle tulivat täysin uutena peliin, ja sankareiden voimasuhteitakin muutettiin radikaalisti. Päivitys on ehtinyt jakaa mielipiteitä, mutta Trixi on nykyiseen versioon tyytyväinen

Vaikka päivitys on ollut tulilla jo yli kuukauden päivät, on se vielä verrattain pieni aika näin suurille muutoksille Dotan kaltaisessa pelissä. Mitkä ovat Trixin mielestä suurimmat muutokset?

– Varmaan isoin juttu on shrinet ja niiden sijainnit. Alkuun ne ei välttämättä tunnu kovin isoilta, mutta veikkaan, että niillä tulee olemaan tosi iso vaikutus ja tulee erottamaan jyvät akanoista. Torneja pystyy niin paljon helpommin puolustamaan, koska esimerkiksi TP-vaihtoehtoja on niin paljon enemmän. Myös vihollisen shrinen alla otetut tiimitaistelut häviät aina.

Pari turnausta on uudella versiolla jo nähty, mutta toistaiseksi Trixi ei ole niitä seuraillut. Nykyisen päivityksen opettelu on tapahtunut lähinnä omatoimisesti matchmakingia pelaillessa ja joukkueen kanssa harjoitellessa.

Myös talenttien lisääminen sankareille saa Trixiltä hyvän vastaanoton.

– Mun mielestä on ihan kiva systeemi. En tiedä onko mitään balancejuttuja. Tuntuu että joillain hahmoilla on tosi hyviä talentteja, ja joillain on taas täysin turhia.

Paluu ammattilaiseksi

Kuten uuden joukkueen tämän hetkinen nimi antaa ymmärtää, tammikuun 25. päivä tulee ilmoitus. Joukkueella on jo organisaatio taustalla, joka julkistetaan siis ensi viikon keskiviikkona. Mitään nimeä Trixi ei suostu paljastamaan, mutta aivan pienestä organisaatiosta kuitenkaan tuskin on kyse.

– Pystyy taas pelata ammatikseen. Tai ainakin se diili mikä meillä on, niin mahdollistaa sen.

Joukkueella on potentiaalia nuoresta iästään huolimatta. Tavoitteet on myös asetettu sen mukaan niin joukkueena, kuin myös henkilökohtaisella tasolla.

– Kiovan major-turnaus totta kai on tavoitteena. Kuten jokainen iso turnaus. Henkilökohtaisesti iso juttu on nyt toki se, että pääsisi taas pelaamaan isoja turnauksia ja pärjäisi niissä.

Trixin paluun jälkeen on Suomella peräti kolme pelaajaa kansainvälisen tason huippujoukkueissa, joskin uusimmalla tulokkaalla on vielä paljon todistettavaa. Siihen, miten uusia pelaajia saataisiin huipulle lisää, ei Trixi osaa sen paremmin vastailla.

– Mullehan tämäkin mahdollisuus tuli ihan vaan tuurilla. Era laittoi facebookissa, että kiinnostaisiko tulla pelaamaan, ja sit se oli siinä. Se on vaan niin hankalaa saada nimeä esille, että joku olisi kiinnostunut.

Kuva: Jussi Jääskeläinen