Uutisoimme muutama viikko takaperin suurista muutoksista, jotka saapuvat PUBGin kilpapelimaailmaan ensi vuoden alussa. Uudistukset ja kilpapelaamisen rakenteelliset muutokset olivat silloin vielä yhtä isoa kysymysmerkkiä, ja monet kyseenalaistivat muutosten järkevyyden. Suurimman epäilijät arvelivat PUBGin kilpapelaamisen kuolevan ensi vuoden aikana. 

Nyt muutama viikko uudistusten esittelemisen jälkeen voimme yrittää analysoida onko PUBG lähtenyt oikealle polulle hakiessaan menestystä uudella kilpapeliformaatilla. Monen mielestä vastaus on ei, ja monet näkevät muutokset positiivisina uudistuksina.

Menestyksekkäät organisaatiot irti koko pelistä 

Terve kilpapeliekosysteemi tarvitsee menestyäkseen monia erilaisia osapuolia mukaan toimintaan. Tärkeimmät “komponentit” siinä ovat: 

  • Pelaajat 
  • Taustaorganisaatiot 
  • Turnausjärjestäjät 
  • Pelin julkaisija 

Jokaisella kilpapelinimikkeellä on vikoja joissain näistä neljästä, mutta niin pitkään kun kokonaisuus on eheä, voidaan puhua menestyksekkäästä kilpapelistä. Playerunknown’s Battlegroundsin tapauksessa ainakin yksi näistä on nyt kaatumassa todella kovaa tahtia. 

Taustaorganisaatiot ovat yrityksiä, jotka huoltavat ja toimivat joukkueiden “talleina”. ENCE, Liquid, FaZe, G2, ja Winstrike ovat esimerkkejä taustaorganisaatioista. Usein näistä puhutaan myös joukkueina, mutta oikeasti joukkue on vain pelaajien muodostava poppoo, joka usein pelaa tällaisen taustaorganisaatiot nimikkeellä.  

Saunabois on suomalainen PUBG-joukkue, joka pelasi Crow Crowd- ja Winstrike-nimisille taustaorganisaatiolle aikaisemmin, mutta nyt tiimi etsii itselleen uutta tallia. Molemmat edellä mainitut kilpapeliorganisaatiot luopuivat PUBGin luotsaamisesta kokonaan. 

Eli organisaatioiden kato on jo alkanut. Muun muassa Pohjois-Amerikan paras joukkue Tempo Storm ilmoitti jättävänsä PUBGin taakseen. 

Liigat vs. Turnaukset 

Huippu-PUBG näyttää nyt ottaneet suunnan kohti turnauksia. Siitä ovatko turnaukset parempia kuin liigat voisi kirjoittaa varmasti kirjan mittaisen analyysin, mutta yritetään pitää asia kiteytettynä. 

Aiemmin pelatut PUBG-liigat olivat valtaisa panostus kaikilta osapuolilta. 64 pelaajan läsnäolo fyysisessä sijainnissa, ja kaikkien yhtäaikainen pelaaminen ovat varmasti aiheuttaneet harmaita hiuksia monelle tapahtumia järjestäneelle taholle. 

Liigan ylläpitäminen viikosta toiseen tällä suurella pelaajamäärällä on ollut varmasti yksi suurimmista syistä, miksi formaatista on päätetty luopua. Pelaajamäärä ei vähene yhtään formaattia muuttamalla, mutta pelien kokonaismäärä saadaan tippumaan, ja kustannukset laskemaan sitä kautta. PUBG Europe Leaguen yhdellä kaudella pelattiin 90 täysimittaista ottelua. Ja kausia oli tosiaan kolme vuodessa, ja siihen päälle voidaan lisätä vielä Global-turnaukset.  

Turnausmuodossa PUBG Corporationin mukaan pelataan vuodessa neljä Global Series- tapahtumaa. Tästä voidaan jo laskea, että korkeimmalla tasolla käytävien pelien määrä tulee tippumaan radikaalisti. Ilman laskemista voisi arvioida, että pelejä on 75% vähemmän kuin tänä vuonna.  

Positiivisena puolena todettakoon, että mielenkiinto ja arvostus pelejä varten kasvaa varmasti suuresti uudessa formaatissa. Aikaisemmin viikkotolkulla tahkotut liigat vaativat koviltakin faneilta aikamoista keskittymistä, että jaksoi katsoa jokaisen ottelun. Ehkä pelit saavat suurempaa huomiota kun niistä tulee taas eksklusiivisempia? 

Ruohonjuuritaso nousuun? 

Isot julkaisijoiden järjestämät ja ylläpitämät liigat ovat olleet aivan omiaan rapauttamaan niiden ulkopuolella järjestettävien tapahtumien toimintaa. Overwatch League on miltei varoittava esimerkki tästä: julkaisija otti koko kilpapeliekosysteemin haltuunsa, ja ruohonjuuritason toiminta kuoli.  

Nyt kun PUBGissa ollaan luopumassa tällaisesta jyräävästä liigasysteemistä, niin koittaako ruohonjuuritason toiminnan kukoistus? Meillä on Suomessa ainakin asiassa uskomattoman hyvä tilanne! 

Lue: PUBG Suomiliiga kasvaa ja kansainvälistyy – Mukaan ulkomaisia joukkueita haastamaan suomalaisia 

PUBG Finland järjestää Suomessa kilpapelitoimintaa PUBGin ympäriltä, ja nyt tulevilla Lantrekeilla tullaan käymään ensimmäistä kertaa kunnon kansainvälinen turnaus Pohjolassa! Kiinnostusta on ollut aikaisemmin moniltakin eri tahoilta kansainvälisesti, mutta ovatko tavoitteet PUBG Europe Leaguessa ja Contedersissa vaimentaneet näitä haluja? Mahdollisesti. Nyt kun joukkueet ovat “vapaampia” valitsemaan vaihtoehdoista, niin ehkä sceneen saadaan taas toimintaa aivan uudella tavalla. 

Voiko peli jatkaa menestystään vielä muutosten keskellä? 

PUBG on vieläkin todella suosittu peli, ja siihen ei vaikuta tulevan muutosta ihan lähiaikoina. Se mitä monet epäilevät, ja muutokset antavatkin hieman osviittaa siihen suuntaan, on fokuksen muuttuminen länsimaista kohti itää. Kilpapelitoiminta ei ollut yhtä tuottoisaa kun PUBG Corporation oli laskenut, ja fokusta siirretään hissun kissun kohti mobiilipelaamista. PUBG Mobile on yksi suosituimmista FPS-mobiilipeleistä ja siihen kaadetaan aivan varmasti lisää resursseja tulevaisuudessa.  

Mutta resurssien poistaminen avaa myös mahdollisuuksia. Nyt on muiden aika kääriä hihat ja alkaa hommiin. Allekirjoittaneen mielestä PUBGissa vain taivas on rajana, ja mahdollisuuksien siirtyminen ulkopuolisille tekijöille tulee varmasti piristämään kilpapelisceneä pelin ympärillä huomattavasti!