Grail Quest -pelitapahtuma järjestettiin Turussa 18.-20.10. Tapahtuma järjestettiin nyt toista kertaa ja se oli kokenut melkoisia muutoksia suhteessa viime vuoteen. Paikka oli vaihtunut Gatorade Centeristä pienempään Kupittaan palloiluhalliin. Gatorade Centerillä lanittajia ja muuta väkeä oli ollut kelpo määrin paikalla, mutta johtuen hallin valtavasta koosta kävijät olivat vaikuttaneen hieman hukkuvan tilaan.

Voit lukea raporttimme viime vuoden tapahtumasta tästä.

Nyt tunnelma Kupittaan palloiluhallilla oli intiimimpi. Lanitilassa vaikutti ainakin lauantaina olevan mukavasti tupa täynnä. Kokonaistilan pienemmästä koosta johtuen näytteilleasettajia oli kuitenkin paikalla aiempaa vähemmän. Palloiluhallin tila oli kätevästi jaettu eri osioihin, ja toista kerrosta kiertämällä alakerta aukeni katsojalle kokonaisuudessaan.

Huikea yksityiskohta oli päälavan takana ollut 1600-tuumainen näyttö, jota oli hyödynnetty luovasti. Projisoinneista ja muusta visuaalisesta ilmeestä vastasi turkulainen JOKOJO-yritys. Hauskasti myös tiimien pelipöytiin oltiin heijastettu liikkuvaa kuvaa joukkueen nimen kera.

Järjestäjien puolelta paikanvaihdokseen oltiin tyytyväisiä, vaikka vanhastakin tilasta oltiin pidetty. Markkinoinnista ja PR:stä vastaavan Niklas von Schönemanin mukaan kulkuyhteydet paranivat viime vuoteen nähden, ja muutenkin hiljattain valmistuneen palloiluhallin tarjoamat mahdollisuudet esimerkiksi mainitun visuaalisuuden ja tekniikan puolesta miellyttivät. Yksi Grail Questin tavoitteista oli von Schönemanin mukaan tuoda elettävää ja koettavaa Turkuun, eli olla tuomassa paikallisille pelimaailman uusimpia tuulia.

Edellisvuoden tapahtumassa uusi kokeilu oli ollut pelibaari. Tänä vuonna oli mahdollista vuokrata huippuluokan Jimm’sin pelikone päiväksi. Tämä oli hyvä mahdollisuus heille, joille ei ole mahdollisuutta tai halua roudata omaa tietokonettaan laneille. Samalla oli mahdollista päästä kokeilemaan huippumyllyn käyttöä tositoimissa. Striimiboksi oli tuplasti isompi tänä vuonna. Myös tapahtuman talkoo-organisaatio oli kehittynyt.

Lupaavaa kehitystä on siis saatu mittariin hyvin.

 

Tie ammattipelaajaksi

Tapahtumassa oli tarjolla monenlaista pelaamiseen liittyvää tapahtumaa. HAVU Gamingin toimitusjohtaja Lasse Salminen oli esimerkiksi paikalla kertomassa tiestä peliammattilaisuuteen. Elektronisen urheilun kentällä on vielä järjestäytymättömyyttä – onhan kyseessä nuori laji – mikä tuli esiin myös HAVUn aikanaan perustaneen Salmisen puheessa. Hänen mukaansa tavalliseen urheiluun verrattuna e-urheilusta puuttuu perinteinen valmentautumisreitti. Huipulle voi nousta yksinkertaisesti pelaamalla itsensä ranking-listojen kärkeen ja tulemalla tätä kautta huomatuksi, kuten vastikään saimme seurata Dota 2 -pelaaja Topsonin tekevän.

Edelleen vertailussa perinteiseen urheiluun Salminen mainitsi puheessaan e-urheilun tasa-arvoisuuden: peliuralle lähteminen vaatii toki alkuun mittavan taloudellisen panostuksen – pelikoneen ja pelin hankinnan – mutta sen jälkeen ei tarvitse kuluttaa joka kausi tuhansia, kuten monen perinteisen urheilulajin harrastamisessa. Nykyisin myös HAVUn managerina toimiva Salminen kertoi joukkueen perustamisen takana olleen halun tukea pelaajia matkalla kohti ammattilaisuutta, kuten myös heidän taitojen kehittymistään.

 

Fortnite keräsi kiinnostusta

Viime vuoteen nähden tapahtumassa oli tänä vuonna huomattavasti vähemmän eSM-lajeja, joita oli 2017 haalittu jopa kuusi. Suomenmestaruus- eli eSM-lajeja oli tällä kertaa vain yksi: Tekken 7. Tämän lisäksi etenkin Fortniten suosio näkyi tapahtumassa: siinä kilpailtiin useassa eri sarjassa: soolona, duona ja perheen kanssa. Kaikkiaan tapahtumassa oli runsaasti erilaisia turnauksia ammattilaisille sekä kasuaalipelaajille. Lauantaina turnaukset huipentuivat päälavan finaaliotteluihin.

Diilin CS:GO-näytösottelu oli viihdyttävä, mutta epätasainen – osalla pelaajista mainittiin olevan kokemusta pelistä jo 4000 tuntia ja osa lähti näytösotteluun käytännössä kylmiltään. Oli kuitenkin hauska nähdä viihdemaailmasta tuttuja kasvoja ottelemassa yhdessä. Ottelu päättyi Team Diilin voittoon Team Harkimosta luvuin 16-3. Palkintosumma 250 euroa lahjoitettiin hyväntekeväisyyteen.

Lauantaina mätettiin myös Overwatchia BYOC-turnauksessa. Peli päättyi Trailblazersin voittoon G(MAT)ATSista lukemin 3-0. Tapahtuman tärkeimpiä otteluita oli kuitenkin tappelupeli Tekken 7:n eSM-finaali. Tiensä voittoon mukiloi Esa ”Esakki3” Maasio, joka kirkasti viime vuoden hopeansa. Kakkossijalle jäi viime vuoden voittaja Joni ”Jopelix” Huovinen. Turnauksen palkintopotti oli 1000 euroa.

Kokonaisuudessaan tapahtuma huipentui lauantaina CS:GOn pro-turnaukseen, josta voittaja kuittasi 8 000 euroa palkintorahaa. Finaalissa kohtasivat HAVU Gaming ja Minttu, joista voiton vei tuore FEL-mestari HAVU Gaming.

Kuvalähde: Niko Nikkilä