Turku Game Academy (TGA) avasi eilen ovensa Turun Jyrkkälän nuorisotilassa (Nuorisotalonkuja 2). Paikalla tunnelmaa fiilistelemässä oli myös eurheilu.com. 

Jyrkkälän nuorisotila sijaitsee hieman Turun keskustan luoteispuolella, noin kymmenen minuutin automatkan päässä. Tila on helppo tunnistaa sen ulkona olevasta koripallo- ja jalkapallokentästä sekä miniautoradasta. Sisäänkäynti avautuu pieneen kirjastoon, jonka vasemmalla puolella löytyi kahvionoloisesta tilassa tarjoiluja avajaisten osanottajille. Sieltä sai nälkäinen toimittaja syödäkseen hedelmiä ja muuta pikkupurtavaa.

Itse pelitila sijaitsee kirjastosta oikealle. Paikka oli tupaten täynnä, kaikki 12 tietokonepaikkaa olivat varattuja lähestulkoon koko puolitoistatuntisen vierailuni ajan. Tila itsessään oli siisti ja yksinkertainen; uudet, tyylikkäät tietokoneet oli jaettu kuusi kummallekin seinälle ja niiden väliin mahtui vielä aimo annos ihmisiä seisomaan ja pällistelemään. Ruuduilla pyöri pääasiassa League of Legends ja Overwatch.

Ainoa asia, jota tilaan olisi kesähelteillä kaivannut, oli ilmastointi, mutta se kuulemma saadaan vielä myöhemmin.

Avajaisissa oli kuulemma ollut tungosta jo alusta alkaen, eivätkä vierailijat olleet pelkästään nuorisoa. Myös monet vanhemmat pienine lapsineen olivat tulleet paikalle katsomaan tilaa ja kyselemään eurheilusta.

Paikalla vieraita avustamassa oli muiden työntekijöiden ohella Turku Game Academyssa ohjaajana työskentelevä Tanja Kuokkanen. ”Kaikki lähti pitämästämme pelikerhosta, jonka tiimoilta alettiin miettiä, josko voitaisiin lähteä pyörittämään kasvatuksellista eurheilutoimintaa”, Kuokkanen selitti.

Vaikka asian läpi vieminen ei ollut helppoa, sille saatiin silti esimiesten tuki. Nyt TGA:lta löytyy omat tilat ja kuusi eri joukkuetta; kolme kilpatason ja kolme harrastelijajoukkuetta. Joidenkin joukkueiden toimintaan kuuluvat myös valmennuskuviot, kuten yksi lähitreenikerta viikossa, jossa on ohjaaja paikalla.

Toimintaan kuuluu näiden lisäksi terveellisen pelikulttuurin opettelu; ruokailu, ergonomia, liikunta, ajanviete, sosiaaliset kontaktit, yms. Näitä painottamalla pyritään nostamaan eurheilun profiilia skenen ulkopuolella.

TGA:n ohjaajiin kuuluu myös Oscar Kivikoski, yhteisöpegakogi ja Turun nuorisotoiminnan työntekijä, jonka opinnäytetyön avulla selvitettiin eurheilun sopivuutta nuorisotyöhön.

”Käytin tutkimusmenetelminä havainnointia, benchmarkkausta ja haastatteluja”, Kivikoski kertoi. ”Benchmarkkeina käytettiin ammattilaisjoukkueiden toiminnan kartoitusta, jonka jälkeen perustettiin omat joukkueet. Huhti-lokakuussa havainnoin pelaajia, esimerkiksi sitä kuinka jotkut muuttuivat ujommasta sosiaalisemmaksi.

Tein myös kaksi haastattelua; kesäkuussa ja uudestaan syyskuussa. Pelaajat kertoivat miten olivat kehittyneet; sosiaaliset taidot olivat parantuneet, käsi-silmäkoordinaatio oli parantunut, uusia ystäviä oli saatu ja joukkue koettiin todella hyväksi porukaksi.

Opinnäytetyön perusteella eurheilun todettiin sopivan hyvin nuorisotyön tavoitteisiin, kuten uusien nuorien tavoittamiseen ja mielekkään toiminnan luomiseen.”

Avajaisissa toimintaa esittelivät muun henkilökunnan kanssa tietenkin myös TGA:n pelaajat. Yksi heistä oli Mathias ”Mollis” Olander, joka pelaa TGA:n CS:GO-kilpajoukkueessa. Hän on ollut toiminnassa mukana sen alusta asti, viime vuoden maaliskuusta, ja on nähnyt kuinka paljon TGA on kehittynyt.

”Alkuaikoina istuttiin Vimmalassa, jossa ei ollut edes koneita. Kannettiin ne sinne sitten itse tarvittaessa, ja pelattiinkin suurimmilta osin netissä. Nyt on parempi, kun pääsee samaan paikkaan pelaamaan ja voi puhua naamatusten.”

TGA:n CS:GO-joukkue on saavuttanut muun muassa Game Continues -turnauksen 2. sijan, Assemblyjen 4. sijan ja sijoittunut PGSL:n Paraisten liigassa 3.-4. sijalle. Joukkue treenaa ahkerasti, kaksi lähitreeniä ja kaksi online-treeniä viikossa, ja seuraavaksi tähtäimessä onkin kesän Assemblyjen kultasija.

TGA:n pelaajahaku CS:GO:hon, League of Legendsiin ja Overwatchiin on yhä päällä, muun muassa varapelaajille on tarvetta. Haku on avoin kaikille 12–28 vuotiaille ja sen pystyy tekemään Turku Game Academyn Facebookista löytyvän lomakkeen kautta.