Paikan päällä oli pakko todeta, että Turun Gatorade Centerin puitteet olivat kieltämättä varsin makeat lokakuista e-urheilutapahtumaa varten. Stadionilla järjestetyssä lehdistötilaisuudessa tapahtumaa olivat avaamassa edustajat niin e-urheilumaailman ytimestä kuin sen ulkopuoleltakin.

Tapahtuman järjestämisessä mukana olevan Grail Groupin medialle esittämät taustatiedot olivat vaikuttavia: e-urheilu kiinnostaa jo 415 000:tta yli 18-vuotiasta suomalaista ja määrä kasvaa kymmenellä prosentilla vuosittain. 18–29 vuotiaiden miesten keskuudessa e-urheilu on jo toiseksi suosittu laji heti jääkiekon jälkeen.

Ei siis mikään ihme, että isolle e-urheilutapahtumalle löytyy Turusta kiinnostusta ja tekijöitä. Grail Quest –tapahtumaa on rakennettu jo puoli vuotta, ja sen merkittävänä tukijana on myös Turun kaupunki ja tämän tapahtuma-avustus. Turku onkin Suomen kaupungeista ensimmäinen, joka on lähtenyt näin vahvasti mukaan e-urheiluun.

Grail Group, jonka pääasialliseen toimintaan kuuluu samannimisen turnausportaalin ylläpito, haluaa tehdä tapahtumasta nimenomaan ”showmaisemman” verrattuna esimerkiksi Assemblyihin. Katsojat ovat tapahtumassa erittäin tärkeässä roolissa, ja turnausten lisäksi ohjelmaan kuuluu muun muassa pelimusiikkikonsertti ja eri pelinkehittäjien esillepanot. Toki perinteisiä lanipaikkojakaan ei ole unohdettu.

Katsomiskokemukseen on haluttu panostaa kunnolla: Turnauslava ja näyttö asetetaan poikkeuksellisesti jäähallin pitkälle sivulle. Otteluiden striimaus tapahtuu Elisa Viihde Sportin kautta, johon on haettu mallia yleisurheilumaailman puolelta. Lähetyksessä halutaan kuvata myös itse tapahtumaa ja saada sen henki välitettyä katsojille.

E-urheilu täyttää Gatorade Centerin jäähallin lokakuussa.

Grail Groupin perustajajäsen ja toimitusjohtaja Kalle Koskela näkeekin e-urheilussa suuren mahdollisuuden uusille yhteistyökumppaneille. Sen kohderyhmä, joka nauttii pääasiassa digimediaa ja tuntee Adblockin hyvin, on ollut perinteisesti hankalasti tavoitettavissa. Myös kohderyhmään kuuluva 20-vuotiaiden ikäryhmä on itsessäänkin houkutteleva, sillä tämän ikäiset ihmiset ovat jo itsenäistyneet ja heillä on hyvät mahdollisuudet ”panostaa itseensä”.

Viime vuosien aikana e-urheiluun ovat jo lähteneet mukaan kuin Coca-Colan sekä Jack & Jonesin kaltaiset tunnetut tuotemerkit.

Grail Groupin tarjotessa alaan liittyvää tietotaitoa, mukana oleva Starsquad Events auttaa itse tapahtumajärjestämisestä. Lehdistötilaisuudessa Starsquad Eventsiä edustivat Joel ja Hjallis Harkimo.

Hjallis Harkimo kertoi, että yhtiö on auttanut muun muassa yhteistyökumppaneiden hankkimisessa ja tapahtuman markkinoinnissa. Vaikka yhteistyökumppaneiden lähestyminen onkin tapahtunut samalla tavalla kuin perinteisen urheilun saralla, on esimerkiksi levitystä pitänyt lähestyä uudelta kantilta.

Starsquad Eventsin tarkoituksena on kehittää alaa Suomessa ja olla mukana tekemässä siitä ”isoa lajia”.

Hjallis Harkimo esitti tapahtumassa täyden tukensa e-urheilulle.

Tapahtuman käytännön puolta olivat demonstroimassa Diep Thai ja Antti-Oskari Pakarinen Turun Taistelupelaajista, joka vastaa tapahtumassa järjestettävästä Tekken 7:n ESM-kilpailusta. Lajin erikoisominaisuuksiksi kaksikko mainitsi 3D-ulottuvuudessa tapahtuvat väistöt ja hahmojen toisiinsa sulautuvat liikesarjat.

Turun Taistelupelaajat järjesti aiemmin tänä vuonna kansainvälisen DamageSan-turnauksen, jossa siinäkin taisteltiin Tekken 7:n mestaruudesta. Järjestöstä on myös lähdössä edustajia ensi vuoden alussa järjestettävään EVO Japaniin.

Alan kasvu ei ole jäänyt harrastajiltakaan huomiotta. Vaikka aiemmin turnausten palkintosummat liikkuivat ”muutamissa sadoissa” euroissa, ovat ne viimeaikoina kasvaneet jo useisiin tuhansiin euroihin.

Grail Quest järjestetään syyslomaviikon aikana, 19.-21.10. Turun Gatorade Centerillä. Lisätietoa tapahtumasta löydät sen verkkosivuilta.

Grail Quest on yksi eUrheilu.comin yhteistyökumppaneista.