Tuukka ”flyerkungen” Kuha on nuoreksi mieheksi kokenut todella paljon peliuransa aikana. Hän on ollut pelaamisesta kiinnostunut jo nuoresta pojasta lähtien.

— Pelaamisesta kiinnostuin ja siihen myös tykästyin kuulemma jo alle 5-vuotiaana, kun minun vanhempani tutustuttivat minut PS1:sen ihmeelliseen maailmaan sekä Crash Bandicoot – pelisarjaan. Uskon, että kyseinen pelisarja on todella tuttu 90-luvulla syntyneille lapsille, naurahtaa Kuha.

— Pari vuotta ensimmäisten pelikokemusten jälkeen isäni vei minut ensi kertaa Mikkelin Jukureiden peliin ja siltä istumalta rakastuin lajiin. Sitä kautta myös tutustuin NHL – pelisarjaan. Ensimmäinen NHL – pelini oli 2004 vuoden versio, jonka jälkeen olen jokaisen julkaistun omistanut sekä pelannut, hän jatkaa.

Vaikka NHL – pelisarja on aina ollut Kuhalle se ykkösjuttu. Hän kuitenkin toteaa, että parhaimmat muistot ajoittuvat XBOX360 aikaan ja HALO – pelisarjaan, jota tuli todella paljon pelattua varsinkin nuorempana.

Kuhalta kysyttäessä, olisiko hän uskonut, että tulisi pärjäämään lajin parissa näinkin hyvin.

— Hyvässä hengessä ja pilke silmäkulmassa sanottava, että aina ajatellut/uskonut niin. Henkselit paukkuivat jo ennen ensimmäistä online-matsia vuonna 2012. Se ei kuitenkaan tarkoita, että olisin osannut pelata, NHL 14 oli ensimmäinen missä pärjäsin onlinessa ja NHL 15:sta sain ensimmäiset Live-turnaus kokemukset 1vs1 muodon SM-kisoista. Silloin varmaan ensimmäistä kertaa sain odotuksille ja reenaamiselle jonkunlaista palkintoa ja uskoa omaan tekemiseen.

Kuha teki heinäkuussa 2019 pelaajasopimuksen HAVU Gamingin kanssa, jolloin myös toiminnasta tuli kaikin puolin paljon ammattimaisempaa.

— Heinäkuussa 2019 tosiaan tein sopimuksen HAVU Gamingin kanssa, jolloin jokapäiväisestä toiminnasta tuli ammattimaisempaa. Sitä oppii miettimään asioita vähän eri tavalla ja eri (näkö)kulmista, kun edustaa esportsorganisaatiota, joka on ylpeä itsestään sekä on aito ja rehellinen ympärillä oleville. Jokaisella itseään kunnioittavalla organisaatiolla on omat arvot, joita tulee vaalia ja ammattimainen käytös tulee meillä sitten sitä kautta. Eikä se mitään ylimääräisiä paineita aiheuta, kunhan on oma itsensä ja ylpeydellä kannetaan HAVU-logoa jätkien kanssa turnauksissa.

Kuha myöntääkin, että pelien välillä hänen oma olemuksensa saattaa hieman muuttua oli kyseessä ns. hassuttelupeli tai totinen mestaruuksista käytävä taisto.

— ”Hassuttelupeleissä” tykkään olla äänessä ja vitsailla kuten kaikki muutkin, mutta sitten tiukassa kilpailutilanteessa… hmm, sanoisin, että tosi rauhallinen ja vähän sellainen jengin fiilistä tarkkaileva kapteeni. Puhun jos on oikeasti jotain mielestäni tärkeää pelillistä asiaa ja rauhoittelen jengiä, jos tuntuu siltä, että tulisieluisimmat meinaa lentää katosta läpi, haha. Pelaamista en koskaan lopeta ennen päätössummeria, tykkään taktisesta puolesta ja pelin sisällä sovituista kuvioista, olen myös erittäin kilpailullinen ja vihaan häviämistä, mutta osaan niistä myös oppia mikä on mielestäni ollut aika tärkeää tässä vuosien varrella.

Jokaiselle joskus tulee eteen tilanteita, joissa täytyy pystyä pitämään tunteet kurissa. Kysyimmekin, että miten kapteenina tunteiden hallitseminen onnistuu tiukemmassakin tilanteessa.

— Tämä pätee moneen muuhunkin asiaan, mutta mitä enemmän on erilaisissa tai samanlaisissa elämäntilanteissa niin sitä enemmän oppii tuntemaan itseään ja huomaamaan mikä toimii ja mikä ei. Tämä on vähän henkilöstä riippuvaa. On sitä huomannut, että turhautuminen tai tiuskiminen ei ainakaan auta asiaa. Posin kautta loppuun asti ja joukkuehenki on myös tärkeää. Tiimiläiset pystyvät toinen toistaan auttamaan pitämään tunteet kurissa ja keskittymään olennaiseen silloin kun pelit merkitsevät.

Kysyimme useammalta Kuhan nykyisiltä joukkuetovereilta, että millainen tiimikaveri sekä kapteeni hän oikeasti on.

— Tuukka tekee ihan hitokseen duunia oman jengin eteen. Hän järkkää pelit, kun meillä on kausi menossa. Pelien jälkeen hän myös katsoo demoja edellisistä otteluista, koska hänellä on erittäin suuri halu kehittää joukkuetta koko ajan paremmaksi. Ei meillä parempaa kapteenia voisi olla, kuin Tuukka. Kaiken edellä mainitun lisäksi hän hoitaa meidän joukkueemme sosiaalisen median. Hän tekee pyyteetöntä duunia meidän joukkueemme ja koko nhl-skenen eteen. Me hajoaisimme ilman Tuukkaa, kommentoi HAVUn NHL-joukkueen luottopelaaja Wille ”willekunq” Juntunen.

Myös HAVUn NHL – joukkueen kantaviin voimiin kuuluvat Topi ”topikeranen” Keränen ja Hannes ”Hansulinho” Kettunen ovat joukkuetoverinsa kanssa samoilla linjoilla, kun kehuja jaetaan joukkueen kapteenin suuntaan.

— Tuukka on ehdottomasti koko joukkueen sielu ja sydän. Hän painaa todella järkyttävästi duunia joukkueen eteen ja pitää huolta, että kaikki hommat olisivat reilas. Tuukka saa jätkät motivoituneesti reenaamaan sekä sitoutumaan. Tiivistettynä Tuukka on esimerkillinen kapteeni ja mahtava kaveri, kommentoivat Keränen ja Kettunen.

— Kaiken lisäksi Tuukka osaa pelata ja aivan oikeelle miehelle meni ECL10 – mestaruuden ratkaiseva maali seitsemännessä ottelussa, jatkaa Kettunen.

Jokaisella pelaajalla on omat rituaalinsa, jotka hän toistaa jatkuvasti. Kysyimmekin, että millaisia metodeja HAVUn kapteenilla on otteluiden aikana.

— Nojaa, purukumi ja jääkylmä vesi tmv. on ”must have” peleissä ja ne pitää minut rauhallisena tilanteessa kuin tilanteessa. Ei sen kummemmin ole mitään metodia.

Useissa isommissa turnauksissa on useampi ottelu kuin yksi, siksi pelaajana onkin erittäin tärkeää pitää omat vireystasonsa ylhäällä. Kuha jakoi omia vinkkejään siihen, miten pysyy pitkän turnauksen loppuun asti virkeänä.

— Muistaa liikkua ja käydä happihyppelyllä tilanteen tullen, vaikka pelien välissä. Ja muistaa syödä jotain muutakin välipalaksi kuin sitä kaikkein rasvaisinta ja suolaisinta mitä löytyy. Sekin virhe on tullut tehtyä, vaikkakin voitettiin silloin lopulta. Et ei sen kummempaa, katsoo vähän mitä syö ja ei istu paikallaan koko aikaa. On sitten skarppina alusta asti, kun kiekko putoaa jäähän.

Kuha kertoo, että joukkueen valmistautuminen vaihtelee ns. normaalin pelin ja isomman turnausottelun välillä. Normaalissa ottelussa riittää rutiinisuoritus, mutta tärkeimmissä otteluissa jokaisen joukkueen jäsenen effortti nousee pykälän ylöspäin.

— Kyllä sen huomaa ja aistii joka jätkästä, kun on isommat pelit tai paremmat vihut tulossa. Jokaisen henkilökohtainen ”effort” nousee pykälän verran ja asioita ennen pelejä käydään enemmän läpi ja katsotaan mahdollisuuksien mukaan myös videoita, jos tarvetta. Sitä luonnostaan ottaa asioita vakavammin panosten noustessa. Jossain ”ei niin” tärkeissä peleissä usein riittää rutiinisuoritus ilman sen kummempia valmisteluja. Pitää toki muistaa, että rutiinikaan ei synny ihan hetkessä. Meillä on aika hyvin tiedossa skenen jengit ja pelaajat, tietää vähän mitä odottaa.

Kuha kuvaileekin omaa joukkuettaan erittäin vahvaksi henkisesti sekä kurinalaiseksi, jonka usko ei huoju pienenkään vastoinkäymisen kohdattaessa. Jokainen joukkueen jäsen pelaa omalle tiimilleen eikä näin ollen tee itsestään joukkuettaan suurempaa.

Kapteeni ei halua ajatella tulevaisuuttaan useamman vuoden päähän vaan toivoo, että pystyisi pelaamaan vielä mahdollisimman pitkään.

— En osaa tai edes halua katsoa kovin pitkälle. Mennään skenen mukana käsi kädessä ja nautitaan nyt tässä hetkessä, kun voidaan. Totta kai tavoite on pysyä kärkikahinoissa niin pitkään kuin mahdollista, siellä pysyminen on mielestäni vielä vaikeampaa kuin sinne pääseminen. Toivottavasti skene ja turnaukset kasvaa vuosi vuodelta, se lisää myös pelaajakuntaa ja kärkijoukkueiden motivaatiota nimenomaan pysyä siellä huipulla.

NHL-skene on nuossut viimeisten kuukausien aikana Suomessa todella paljon, sillä mukaan on lähtenyt useita uusia organisaatioita tai seuroja. Kuha nimesikin muutaman ajatuksen, jonka avulla skeneä saataisiin rakennettua entistä vahvemmalle pohjalle.

— Vaikea kysymys, esportsorganisaatioita ja lätkäseuroja on lähtenyt reippaasti messiin tässä vuoden sisään ja toivon, että suunta pysyy samana. Kaikki isot seurat vaan messiin ja miksei pienemmät, mutta eteenpäin pyrkivätkin, jos vain paukkuja riittää. Kynnys lähteä mukaan ei mielestäni ole kovin korkealla tällä hetkellä. Yksi iso juttu olisi saada selostuksia vielä laajemmin organisaatioiden omiin pelistriimeihin, etteivät ne rajoittuisi vain NHLGamerin ja sponsoreiden lähetyksiin. Viihdearvo nousisi ja katsojat kiittäisivät, sekä varmasti myös lisääntyisivät.

Kuva: https://twitter.com/Sodaboop