Kilpapelaamisen asemasta on ollut paljon keskustelua viime aikoina, ja mm. paikkaa olympialaisissa ja asemaa suhteessa muihin lajeihin on pohdittu ankarasti. Yksi Suomen suurimmista organisaatioista Puolustusvoimat on myös joutunut pohtimaan suhdettaan kilpapelaajia kohtaa – Ketkä lasketaan ammattilaisiksi ja mitä kilpapelaamisen harrastajilla on annettavaa puolustusvoimille? 

Puolustusvoimien urheilukoulun johtaja everstiluutnantti Mikko Mönkkönen kertoi eurheilu.comille, mikä on tällä hetkellä heidän kantansa kilpapelaajia kohtaan ja mitä heiltä odotetaan. 

Urheilukoulu ei ole ainoa, mitä puolustusvoimilla on tarjolla eurheilijoille 

Vuonna 2017 eurheilu hyväksyttiin virallisesti osaksi Urheilukoulun lajirepertuaaria. Tämä on ollut konkreettisin asia, mitä puolustusvoimat on tähän asti tehnyt kilpapelaajien hyväksi, mutta everstiluutnantti Mönkkönen tuo esille sen, että se ei ole missään nimessä ainoa polku miten armeijassa voi harjoittaa kilpapelaamista. 

“Eurheilun harrastaminen ei koske pelkästään urheilukoulua, vaan asevelvollisuutta ja miten urheilun harrastaja lajista riippumatta voi sovittaa harrastuksensa asepalveluksen kanssa yhteen. Eurheilu on nuori laji, ja vielä pääosa pelaajista eivät ole vielä huippuja. Ensin suosittelisin selvittämään harjoitus- ja urheiluvapaamahdollisuudet normaalissa varusmiespalvelussa.” 

Kun astuu palvelukseen, olisi esittää kantahenkilökunnalle oma harjoitus- ja kilpailusuunnitelma, tai valmentajan tekemä harjoitusohjelma. Se käytännössä vaaditaan, että voidaan myöntää harjoitus- ja kilpailuvapaita. Taso pitää pystyä osoittamaan lajissa kuin lajissa. Liiton lausunnot voivat myös myötävaikuttaa ratkaisun tekemisessä. Kaikkien perusyksiköiden päälliköt tietävät mitkä ovat urheiluvapaiden myöntämisperusteet.”  

Everstiluutnantti Mönkkönen huomauttaa myös, että pelkkä harrastuneisuus ei ole kriteeri vapaiden myöntämiselle vaan kilpailullisuus on tärkeä tekijä asiassa. Suurimmalle osalle muidenkin lajien harrastajista on todella vaikea päästä urheilukouluun saakka, joten on huomattavasti todennäköisempää harjoittaa omaa lajiaan harjoitus- ja kilpavapaiden avulla.  

Urheilukoulutoimintaa on kaikissa varuskunnissa 

Korkeimman tason pelaajilla on mahdollista päästä myös laajalti arvostettuun puolustusvoimien urheilukouluun. Puolustusvoimien urheilukoulu sijaitsee Kaartin jääkärirykmentissä Helsingissä, mutta harva tietää, että urheilukoulun toimintaan pääsee osallistumaan miltei kaikista varuskunnista käsin.  

“Eri varuskunnissa on urheilukoulutoimintaa. Se tarkoittaa sitä, että asevelvollisuuden aikana huipulle tähtäävä harjoittautuminen hoidetaan suunnitellusti. Esimerkiksi erilaiset valtakunnan urheiluakatemiat ovat ottaneet eurheilun osaksi lajiohjelmaa, kuin kuuluukin. Sillä eurheilu on nykyään olympiakomitean määrittelemä urheilulaji. Paikalliset varuskunnat ovat lähteneet harjoittamaan yhteistoimintaa näiden urheiluakatemioiden kanssa, ja ainakin Kainuun- sekä Karjalanprikaati ovat jo määrittäneet akatemiaurheilijoille osoitettavan harjoitusajan ohjeistuksessaan.” 

Maksimissaan kilpapelaajat saavat tätä kautta kymmenen tuntia harjoitteluaikaa palvelusajalla (eli noin klo 7-17 välillä) viikossa näissä joukko-osastoissa. Valtakunnallista ohjesääntöä harjoitusaikoihin ei vielä ole, ja jokaisessa varuskunnassa on vielä omat ohjeistuksensa.  

Itse Urheilukouluun sisään pääseminen edellyttää silti vielä hyvää fyysistä kuntoa. Kaikki urheilukoulun taistelijat koulutetaan jalkaväen tiedustelijoiksi, joka on koulutukseltaan yksi rankimmista koulutushaaroista. 

Kaartin jääkärirykmentin alokkaat valmistautumassa marssille. Lähde: PV Urheilukoulu Facebook

Mitä puolustusvoimat tarjoaa kilpapelaajille? – Laitteisto 

Jokainen kovan luokan kilpapelaaja harrastaa omaa lajiaan parhailla mahdollisimman välineillä, ja pelaamiseen viriteltyjä tietokoneita ei tällä hetkellä puolustusvoimien arsenaalista vielä löydy. 

Tällä hetkellä omien laitteiden tuominen kasarmille voi olla haaste, mutta yleensä asioita voi sopia paikallisesti. Urheilukoulussa harjoitus- ja majoitustilat ovat jo aika täynnä, joten itse näen paremmaksi, että harrastustarvikkeet löytyisivät sieltä kotoa. “ 

Kilpapelaaminen on vielä suhteellisen uusi lajina, joten ehkä uusimman laitteiston löytyminen kasarmilta on vielä kaukaa haettua – Eihän jokaisella kasarmilla ole jäähallia tai vaikka padel-kenttääkään. 

Eli omaa laitteistoa ei ehkä kannata vielä alkaa rahdata kasarmille, ellei ole osoittaa, että pelaa päivittäin aivan huipputasolla, ja näissä tapauksissa urheilukoulu olisi hedelmällisempi valinta normaalille palvelukselle.  

Koulutushaarat 

Jo palveluksensa suorittaneet eivät ole mahdollisesti edes kuulleet puolustusvoimien uusimmista koulutushaaroista. Dronelentäjä, simulaattori tai mallintaja saatavat kuulostaa enemmän harrastenimikkeiltä, mutta puolustusvoimista löytyy kaikkia edellä mainittuja.  

Dronepuoli ja virtuaalikoulutusympäristöt tulevat ensimmäisenä mieleen, kun puhutaan pelaajille sopivia koulutushaaroja. Näihin molempiin otetaan esivalittuja varusmiespalveluksena aloittavia. Puolustusvoimissa ollaan menty muutenkin yhä enemmän esivalintoihin perustuviin tehtäviin varusmiehille. Se tietenkin vaatii varusmiehiltä oma-aloitteisuutta – Ennakkokyselyihin vastaaminen on erittäin tärkeää. Yllättävän moni jättää vastaamatta, vaikka todennäköisemmin pääsisi juuri siinne minne haluaa.” 

Everstiluutnantti Mönkkönen muistuttaa vielä uudestaan varusmiesten oma-aloitteisuudesta, sillä siten voi vaikuttaa eniten omaan palvelukseensa. 

Haastattelu lopetetaan vielä perinteiseen kysymykseen, josko itse everstiluutnantti pelaa itse jotain pelejä? 

“Pelaan. Tällä hetkellä Diablo kolmosta tullut pelattua. Aika on pelaamiseen varsin rajoittunutta, joten jos lähtisi tähtäämään ihan kilpapelaamisen huipulle niin en varmaan pärjäisi Peräseinäjoen piiriliigassa. Enemmän se pelaaminen on rentoutumista. Myös League of Legendsiä ja World of Warcraftia on tullut joskus kokeiltua.” 

Viimeisenä terveisenä eurheilu.comin lukijoille Mönkkönen muistuttaa kilpapelaajia kokonaisvaltaisesta urheilemisesta. 

Kun on nuoresta lajista kysymys, niin kannattaisi miettiä mitkä ovat huippu-eurheilijan  ominaisuudet. Lajianalyysi olisi tärkeää: fyysinen harjoittelu, palauttava harjoittelu, ravinto, uni ja palautuminen. Olisi mielenkiintoista nähdä onko lajin parhailla näissä jotain yhteistä.”  

Urheilukouluun hakeminen on tällä hetkellä auki. Eurheilu.com suosittelee hakemaan, mikäli näette edes pienen mahdollisuuden sisään pääsemiselle!

Kansikuva: varusmies.fi